ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Μητρικός θηλασμός: Ναι!

Κατηγορίες: Γυναικολογία
Εικόνα Άρθρου

Μητρικός θηλασμός: Ναι!

Μητρικός θηλασμός: Ναι! Ο θηλασμός είναι ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος, για να μάθεις να ικανοποιείς τις ανάγκες του μωρού σου. Το μητρικό γάλα είναι πλήρης τροφή, προσατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες, χωνεύεται εύκολα και γρήγορα. Και το σπουδαιότερο: ο θηλασμός δημιουργεί ένα ιδιαίτερο δεσμό με το μωρό. Η ασφάλεια της αγκαλιάς σου, η απαλότητα του αγγίγματός σου, ο ήχος της φωνής σου σε συνδυασμό με την υπέρχοη θρεπτική αγξία του δικού σου γάλακτος, βοηθούν το μωρό σου να μεγαλώσει με υγεία.

Θηλασμός: Πώς να γίνει η καλή αρχή

Αμέσως μετά τη γέννα, ζήτησε να σου βάλουν το μωρό σου στο στήθος. Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Οι λιγοστές σταγόνες από το πρωτόγαλα είναι μια συμπυκνωμένη τροφή, εξαιρετικής ποιότητας. Μόνο αυτό χρειάζεται το μωρό σου τις πρώτες μέρες της ζωής του. Μάθε να τοποθετείς σωστά το μωρό σου στο στήθος. Έχει αποδειχτεί πως η σωστή θέση «προλαμβάνει» τις πονεμένες θηλές και αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος. Γι' αυτό λοιπόν:

Κάθησε αναπαυτικά, στήριξε καλά την πλάτη και τους αγκώνες σου (μερικά μαξιλάρια βοηθούν).

Το σώμα του μωρού πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι στο ύψος της θηλής. Η κοιλιά του να ακουμπάει τη δική σου και τα γόνατα του να είναι κοντά στο σώμα σου.

Στήριξε την πλάτη του με τον πήχυ σου αφήνοντας το κεφάλι του να γέρνει λίγο προς τα πίσω. Με την παλάμη σου κράτησε το από τον πάνω μηρό. Το μωρό πρέπει να κοιτάζει το στήθος ώστε να μη στρίβει το κεφάλι του για να θηλάσει.

Καλό είναι όσο θηλάζεις, να υποστηρίζεις το στήθος σου με το άλλο χέρι. Ο αντίχειρας να βρίσκεται πάνω από τη θηλή και τα τέσσερα δάχτυλα από κάτω, προσέχοντας ταυτόχρονα να μην εμποδίζεις το μωρό να «πιάσει» στο στήθος.

Γαργάλησε το κάτω χείλος του με το στήθος σου.

Περίμενε μέχρι ν' ανοίξει μεγάλο το στόμα του, σαν να χασμουριέται. Μπορείς να του λες και να του δείχνεις: «ʼνοιξε το στόμα σου».

Τότε, φέρε το μωρό σου προς εσένα, γρήγορα και σταθερά. Πρέπει το πηγούνι του ν' αγγίξει πρώτα το στήθος, ώστε να το πιάσει καλά με το κάτω χείλος του.

Σιγουρέψου πως το μωρό έχει στο στόμα του όχι μόνο τη θηλή αλλά και ένα μέρος από τη σκούρα περιοχή που είναι γύρω της. Τα χείλη του να είναι γυρισμένα προς τα έξω. Το πηγούνι του να πιέζει το στήθος.

Είναι «καλό» το γάλα μου;

Δεν είναι μόνο καλό, είναι τέλειο!

Σκέψου ότι παράγεται τη στιγμή που το μωρό θηλάζει.

Είναι πάντοτε στη σωστή θερμοκρασία και χωνεύεται εύκολα.

Και το σπουδαιότερο: η σύσταση του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού σου καθώς αυτό μεγαλώνει. Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα, παράγεις το πρωτόγαλα, που είναι κιτρινωπό, παχύρρευστο, γεμάτο ανοσοποιητικά στοιχεία κατά των λοιμώξεων.

Αργότερα, το γάλα σου θα γίνει πιο αραιό, σχεδόν ανοιχτόχρωμο μπλε, στην αρχή του θηλασμού και πιο κρεμώδες, πλούσιο σε θερμίδες, στο τέλος του θηλασμού. Δε χρειάζεται να δώσεις τίποτε άλλο στο μωρό σου εκτός από το γάλα σου για τους πρώτους 6 μήνες (αυτό ισχύει και για την συντριπτική πλειονότητα των πρόωρων μωρών).

Δηλαδή: όχι συμπλήρωμα τεχνητού γάλακτος, όχι νερό, ούτε χαμομήλι ή τσάι, ακόμα και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, που συνήθως τα μωρά ζητούν να θηλάσουν συχνότερα. Χωρίς αμφιβολία, είναι το ιδανικό γάλα για το μωρό σου!

Πόσο συχνά θα πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, όπως άλλωστε κι εμείς οι μεγάλοι. Συνήθως τα νεογέννητα θηλάζουν κάθε 2-3 ώρες, δηλαδή 8-12 φορές το 24ωρο. Μερικά μωρά θέλουν να θηλάζουν πιο αραιά, ενώ άλλα πιο συχνά, ειδικά ορισμένες ώρες της ημέρας. Το δικό σου μωρό θα έχει το δικό του ρυθμό. Γι' αυτό λοιπόν, άφησε το να θηλάσει στο πρώτο στήθος σου όσο θέλει, δηλαδή μέχρι να δείξει ικανοποιημένο (10-15 λεπτά τουλάχιστον) και μετά πρόσφερε του και το δεύτερο. Την επόμενη φορά, αντίστρεψε τη σειρά, προσφέροντας το τελευταίο στήθος, πρώτο.

Πώς θα ξέρω ότι το μωρό μου παίρνει αρκετό γαλα;

Ένας καλός τρόπος είναι να μετράς τις βρεγμένες και λερωμένες πάνες του. Από τη στιγμή που θα έρθει το γάλα σου (3η με 5η ημέρα), το μω ρό σου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5-6 βρεγμένες και 3-4 λερωμένες πάνες μέσα στο 24ωρο.

Αν το μωρό σου είναι πολύ νυσταγμένο τις πρώτες μέρες ή και εβδομάδες μετά τη γέννα, τότε ίσως να χρειαστεί να το ξυπνάς εσύ κάθε 2-3 ώρες, για να θηλάσει. Θα πρέπει να το βοηθήσεις να θηλάσει ενεργά για τουλάχιστον 10-15 λεπτά από κάθε στήθος. Μην παρασύρεσαι από γνώμες τρίτων και μην αφήνεις κανέναν να επεμβαίνει στον τρόπο θηλασμού. Αφιέρωσε στο μωρό σου όλο το χρόνο που χρειάζεται. Θήλαζε το όταν αυτό θέλει και για όση ώρα θέλει, χωρίς να κοιτάς ρολόι. Μην ξεχνάς πως οι πρώτες 40 μέρες είναι «περίοδος μάθησης» και για σένα και για το μωρό σου.

Πώς να θηλάζω μπροστά σε άλλους;

Είναι εύκολο αρκεί να φοράς ρούχα που ανασηκώνονται από τη μέση, όπως μια φαρδιά μπλούζα, πουκάμισο, κλπ. Γύρισε ελαφρά την πλάτη σου προς τους άλλους μέχρι το μωρό σου να πιάσει στο στήθος και μετά κάθησε αναπαυτικά. Κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν το μωρό σου θηλάζει ή κοιμάται. Μάθε να θηλάζεις διακριτικά, αν νιώθεις άβολα μπροστά σε άλλους. Θα δεις με τον καιρό πως αυτό θα σε βοηθήσει να θηλάζεις οπουδήποτε, με μεγάλη ευκολία.

Πάλι κλαίει, τί να κάνω;

Ένα μωρό κλαίει για πολλούς λόγους. Ίσως διανύει ένα διάστημα ραγδαίας ανάπτυξης. Ίσως να θέλει να παρηγορηθεί στο στήθος σου ή να κοιμηθεί.Δοκίμασε να το θηλάσεις λίγο ακόμα. Αν δεν θέλει, κράτησε το όρθιο μήπως θέλει να ρευτεί. Μπορεί να θέλει να το κουνήσεις, να του τραγουδήσεις, γιατί έχει πονάκια ή γιατί απλά και μόνο θέλει να βρεθεί στην αγκαλιά σου. Σκέψου πού βρισκόταν πριν λίγες μέρες και πόσο πολύ χρειάζεται την αγκαλιά και το άγγιγμα σου!

Μπορώ να συνεχίσω το θηλασμό όταν γυρίσω στη δουλειά μου;

Και βέβαια ναι. Η επιστροφή στη δουλειά είναι μια δύσκολη στιγμή.Αλλά κι ο θηλασμός είναι επένδυση για το μέλλον! Αξίζει τον κόπο να συνεχίσεις! Για να συνδυάσεις εργασία και θηλασμό, χρειάζεσαι ορισμένες πρακτικές γνώσεις και καλός προγραμματισμός. Απευθύνσου σε μια Σύμβουλο Θηλασμού ή διάβασε το ενημερωτικό φυλλάδιο «Εργασία και Θηλασμός» από το πακέτο φυλλαδίων «Μητρικός Θηλασμός».

Θυμήσου:

  • Ενημέρωσε το γιατρό σου ότι θέλεις να θηλάσεις. Κάνε τις απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε το μωρό σου να τραφεί αποκλειστικά με το γάλα σου στο μαιευτήριο. Για παράδειγμα, να γραφτεί στο καρτελάκι του «Μητρικός Θηλασμός», για να ενημερωθεί το προσωπικό.
  • Ζήτησε να σου βάλουν το μωρό σου στο στήθος αμέσως μετά τη γέννα.
  • Θήλαζε συχνά και χωρίς περιορισμούς, ώστε να έρθει πιο γρήγορα το γάλα σου και να εγκατασταθεί η παραγωγή του. Ο γρήγορος και συχνός θηλασμός μετά τη γέννα μπορεί να προλάβει τον ίκτερο.
  • Όσο περισσότερο θηλάζεις, τόσο περισσότερο γάλα θα έχεις. Το στήθος λειτουργεί με το νόμο της ζήτησης και της προσφοράς.
  • Αναπαυτική στάση για σένα και σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Ο θηλασμός δεν πρέπει να πονάει. Είναι απόλαυση και ευχαρίστηση.
  • Μη χρησιμοποιείς σαπούνι, οινόπνευμα, κρέμες και σπρέι πάνω στις θηλές. Μπορείς να απλώνεις 1-2 σταγόνες από το γάλα σου πάνω σε κάθε θηλή, στο τέλος κάθε θηλασμού.
  • Αν ερεθιστούν οι θηλές σου, βάλε τροποποιημένη λανολίνη Lansinoh που είναι ακίνδυνη για το μωρό και δε χρειάζεται να αφαιρεθεί πριν το θηλασμό. Συγχρόνως, βελτίωσε την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος.
  • Αφησε τους άλλους να σε φροντίσουν τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι κι εσύ αφιερώσου μόνο στη φροντίδα του μωρού σου.
  • Ξεκουράσου.Όταν το μωρό κοιμάται, πάρε κι εσύ έναν υπνάκο.
  • Ακουγε την πείνα και τη δίψα σου. Έχε κοντά σου κάτι υγιεινό να φας και να πιεις.
  • Υπάρχουν πάντα λύσεις για τις τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσεις στην αρχή με το θηλασμό.

    Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος

    Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece) είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, ανεξάρτητη από θρησκευτικό προσανατολισμό,που προσφέρει πληροφόρηση, υποστήριξη και ενθάρρυνση, σε γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Εκπροσωπεί στη χώρα μας το Διεθνή Σύνδεσμο Θηλασμού La Leche League International (LLLI). Ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1979 και αυτή τη στιγμή υπάρχουν:

    Ομάδες Υποστήριξης στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη (καινούργιες ομάδες δημιουργούνται συνεχώς). Οι ομάδες αυτές οργανώνουν μηνιαίες φιλικές συναντήσεις σε σπίτια μελών όπου συζητούνται θέματα σχετικά με το θηλασμό και τη μητρότητα. Οι συζητήσεις αυτές διευθύνονται από τις Συμβούλους Θηλασμού, που είναι ειδικά εκπαιδευμένες έμπειρες θηλάζουσες μητέρες, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

  • Οι σύμβουλοι θηλασμού,μαζί με το δίκτυο υποστήριξης που τις πλαισιώνει, μπορούν να παρέχουν πληροφόρηση και βοήθεια και σε πιο ασυνήθιστες περιπτώσεις, όπως πρόωρου μωρού,διδύμων,μωρού με λαγόχειλο ή σύνδρομο Down, κλπ.
  • Έντυπο Πληροφοριακό Υλικό. Στις ομάδες υποστήριξης λειτουργούν δανειστικές βιβλιοθήκες με ελληνικά και αγγλικά βιβλία για την εγκυμοσύνη, τη γέννα, το θηλασμό, τη διατροφή, την ανατροφή των παιδιών, κ.ά.




  • -