ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Όταν η επιληψία αντιμετωπίζεται εγκαίρως

Κατηγορίες: Νευρολογία
Εικόνα Άρθρου

Όταν η επιληψία αντιμετωπίζεται εγκαίρως

Όταν η επιληψία αντιμετωπίζεται εγκαίρως

Της Καίτης Αντωνίου, Ιατρού, από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 28

Το Σεπτέμβριο του 1993 ένα νεαρό ζευγάρι φέρνει στο ιατρείο τον εννιάχρονο γιο τους. Το παιδί τα τελευταία 3 χρόνια παρουσιάζει διάφορα τικ και κατά διαστήματα εκρήξεις νεύρων, ενώ σε γενικές γραμμές είναι ένα ήρεμο αγόρι και άριστος μαθητής. Αυτό, όμως, που τους θορύβησε ιδιαίτερα είναι ότι προ εβδομάδος βρήκαν το παιδί τη νύχτα -και ενώ κοιμόταν- πεσμένο μπρούμυτα στο πάτωμα, με απλανές βλέμμα, να μουγκρίζει, να μην έχει επαφή με το περιβάλλον, να βρίσκονται τα άκρα του σε ακαμψία (τονική σύσπαση). Τελικά, είχε απώλεια ούρων, έκανε εμετό και σε λίγα λεπτά συνήλθε.

Θορυβημένοι οι γονείς, την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν παιδίατρο και νευρολόγο. Η εν λόγω συμπτωματολογία μαζί με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έθεσαν τη διάγνωση της επιληψίας και συνεστήθη αντι-επιληπτική αγωγή.

Οι γονείς φοβούμενοι την αντι-επιληπτική αγωγή και παρακινούμενοι από οικογενειακό φίλο, γιατρό, κατέφυγαν, με πολλή επιφύλαξη βέβαια, στο Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Κ.Ο.Ι.).

Μετά τη λήψη του ομοιοπαθητικού ιστορικού και τη μελέτη αυτού, χορηγήθηκε Phosphorus 200. Τα συμπτώματα που οδήγησαν σε αυτό το φάρμακο ήταν ο φόβος για το σκοτάδι και τις σκιές, η μεγάλη του δίψα και η επιθυμία για παγωμένο νερό και ο ανοιχτός και κοινωνικός του χαρακτήρας.

Στην επανεξέταση, μετά από 4 μήνες, οι γονείς αναφέρουν ότι το παιδί όχι μόνο δεν παρουσίασε κάποια κρίση επιληψίας, αλλά ήταν καλύτερα ως προς την ενεργητικότητα, τις φοβίες, τα νεύρα και τον ύπνο του. Χαρακτηριστικά είπαν ότι τα τικ «κόπηκαν μαχαίρι» από την πρώτη ημέρα, ο δε νευρολόγος βρήκε το δεύτερο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα πολύ καλύτερο από το πρώτο. Έκτοτε, δεν παρουσίασε κανένα επεισόδιο. Η τόσο καλή εξέλιξη του νεαρού ασθενή οφείλεται στο ότι προσήλθε εγκαίρως και ξεκίνησε γρήγορα ομοιοπαθητική θεραπεία.

Εδώ και εννέα χρόνια χαίρει άκρας υγείας και σήμερα είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα πορίσματα των τριών Η.Ε.Γ.

1ο ΗΕΓ, Ημερομηνία: 10-9-1993
Επί καλά οργανωμένου βασικού ρυθμού, έντονη καταγραφή ερεθιστικών, ενίοτε και παροξυσμικών φαινομένων, υπό μορφή αιχμηρόμορφων και αιχμηρών διπολικών Θ-κυμάτων, σπανίως και δ-κυμάτων, με υπεροχή στην αριστερή κροταφοβρεγματική περιοχή. Συνιστάται διερεύνηση.

2° ΗΕΓ, Ημερομηνία: 10-11-1994
Διάγραμμα με καλά οργανωμένο βασικό ρυθμό και ήπια διάχυτα δυσρυθμικά φαινόμενα, με υπεροχή στο αριστερό ημισφαίριο. Βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα διαγράμματα.

3ο ΗΕΓ, Ημερομηνία: 30-6-1995
Διάγραμμα με καλή οργάνωση και ήπια διάχυτα δυσρυθμικά φαινόμενα, κυρίως κατά την υπέρπνοια. Δεν παρατηρούνται σαφείς εστίες ούτε ειδικές εκφορτίσεις.




-