E.E.O.I. | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ | ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Ελληνες Ομοιοπαθητικοί Γιατροί - Ε.Ε.Ο.Ι. - Κλασική Ομοιοπαθητική

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ (ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ)

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ (ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ)

του Σ. Μποτή, Ιατρού, από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 6

Δημοσιεύουμε σε αυτό το τεύχος στη στήλη μας «Κλινικές περιπτώσεις», την περίπτωση ασθενούς που έπασχε από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου δηλ. από τη γνωστή μας Δισκοπάθεια, περίπτωση που αποτελεί μια από τις εκατοντάδες παρόμοιες που με επιτυχία έχουμε αντιμετωπίσει στο Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

Προχωρούμε σε αυτή τη δημοσίευση για δύο κυρίως λόγους:
Ο πρώτος είναι να δείξουμε την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας σε μια τόσο συχνή και σοβαρή, κυρίως από κοινωνικο-οικονομική άποψη παθολογική κατάσταση, αφού με γρήγορο, ήπιο και μόνιμο τρόπο αποκαθίσταται το πρόβλημα τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια φάση του.
Ο δεύτερος λόγος είναι να δείξουμε τη δυνατότητα του ομοιοπαθητικού φαρμάκου να παρεμβαίνει θεαματικά ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σαφές παθολογοανατομικο υπόστρωμα όπως στη δημοσιευόμενη περίπτωση.

αντιμετώπιση δισκοκήλης

Ο ασθενής Κ.Α., 48 ετών, προσήλθε στις 29/1/92 πάσχων από Οσφυοϊσχυαλγία αριστερά, χρονολογούμενη από 10ετίας, αλλά με σοβαρή επιδείνωση τα 3 τελευταία χρόνια. Η κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται από αξονική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (114/10/89), όπου αναφέρεται: «Απεικονίζεται οπίσθια και αριστερά πλαγία πρόπτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου στο διάστημα 04-05. Ο δίσκος προκαλεί συμπίεση του νωτιαίου σάκκου, προβάλλει δε στην περιοχή του μεσοσπονδυλίου τρήματος και συμπιέζει τη σύστοιχο νωτιαία ρίζα. Μικρότερου βαθμού οπίσθια κεντρική πρόπτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου υπάρχει στο διάστημα 05-11». Η κλινική εικόνα είναι αρκετά σοβαρή.

Ουσιαστικά είχε αναπτυχθεί σημαντική αναπηρία, καθώς ο ασθενής υποαπασχολείτο, αναγκαζόμενος να παραμένει κατάκοιτος για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω της οσφυαλγίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ένα μήνα εργαζόταν και μετά για τρεις μήνες ήταν κλινήρης. (Σημειώνεται ότι εργάζεται στις οικοδομές σαν ελαιοχρωματιστής).

Αντικειμενικά ευρήματα: 1) Μείωση του επιγονάτιου αντανακλαστικού αριστερά. 2) Υπαισθησία στην πρόσθια περιοχή της αριστερής κνήμης.

Συμπτωματολογία: Πόνος και μούδιασμα στο αριστερό κάτω άκρο, από τον γλουτό έως και κάτω απ' το γόνατο. Έντονες κράμπες στην γαστροκνημία. Εμφανίζεται χωλότης όταν περπατά.

Τροποποιητικοί παράγοντες του πόνου:
-Επιδείνωση: α) Με την υγρασία, β) Τις πρωινές ώρες. γ) Όταν σκύβει, δ) Με το τράνταγμα: παρουσιάζεται εντονότατος πόνος όταν βήξει, γελάσει ή πταρνισθεί
- Βελτίωση: α) Παραμένοντας ακίνητος, ιδιαίτερα ξαπλώνοντας ανάσκελα σε σκληρό στρώμα β) με θερμά επιθέματα.

Με την παραπάνω εικόνα εδόθη Tellurium 1M. 0 ασθενής παρουσίασε μικρή έξαρση της συμπτωματολογίας του κατά το πρώτο 10ήμερο της θεραπείας, για να επακολουθήσει η σταθερή βελτίωση.

Στην πρώτη επανεξέταση της 19/3/92 αναφέρει θεαματική βελτίωση. Δεν πονά πλέον. Μόνον μούδιασμα αισθάνεται αν παραμείνει καθισμένος για πολύ ώρα. Σχεδόν έχουν εξαφανισθεί οι κράμπες, ενώ έχει μειωθεί η υπαισθησία. Δεν κουτσαίνει πλέον. Στις 19/5/92 η θεραπευτική πορεία συνοψίζεται στην φράση του ασθενούς: «Δεν γινόταν να πηγαίνω καλύτερα». Συνεχίζει να μην πονά, ενώ η περιοχή της υπαισθησίας επέτρεπε το τόσο βαρύ ιστορικό τους.

Σε πρόσφατη επικοινωνία μας (7/1/93) δηλώνει πως βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ελεύθερος συμπτωμάτων. ¦


Αλλα σχετικά άρθρα

Ομοιοπαθητική για υπερκινητικά παιδιά
Ομοιοπαθητική για υπερκινητικά παιδιά
Ομοιοπαθητική ιατρική και άσθμα
Ομοιοπαθητική ιατρική και άσθμα
Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece
Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece

Σχόλια επισκεπτών για τη σελίδα: (2)

1. Ο χρήστης Ανώνυμος στις 3:28:10, Πεμ Νοέβριος 26, 2009 έγραψε:

Ειναι πολυ αισιόδοξο το άρθρο για τον κύριο και πραγματικά με γεμίζει ελπίδες. Είμαι 28 έτών και υποφέρω από δισκοπάθεια εδώ και περίπου 7 χρόνια.

2. Ο χρήστης Α.Βάθης (webmaster) στις Πεμ Νοέβριος 26, 2009 έγραψε:

Αναλόγως την περίπτωση, η ομοιοπαθητική άλλοτε μπορεί να προσφέρει περισσότερα και άλλοτε λιγότερα στον κάθε ασθενή, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου "κλασικά" χρειάζονται χειρουργείο. Σίγουρα πάντως αξίζει να δοκιμάσει κανείς.

Αφήστε τα σχόλιά σας για αυτή τη σελίδα

Ονομα: (προαιρετικό)

Email:
(προαιρετικό, δεν εμφανίζεται)

Θέλω να λαμβάνω σημαντικά μηνύματα από τον webmaster

Κρυφή λέξη: (η λέξη που εμφανίζεται στο γκρίζο πλαίσιο)

Σχόλια: (παρακαλούμε χρησιμοποιήστε ελληνικά και όχι greeklish)
Σημείωση: μηνύματα με υβριστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο διαγράφονται. Ο HTML κώδικας αφαιρείται.