ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

H στήλη του Συλλόγου Φίλων Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

Κατηγορίες: Σύλλογος Φίλων Ομοιοπαθητικής
Εικόνα Άρθρου

H στήλη του Συλλόγου Φίλων Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

H στήλη του Συλλόγου Φίλων Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του ΣΦΟΙ γεια σας.

Καλή Σαρακοστή πλέον. Και μια και μιλάμε για Σαρακοστή, που κατά την συνδεδεμένη με την ορθοδοξία παράδοση του τόπου μας, Σαρακοστή σημαίνει «άσκηση εγκράτειας σε όλα τα επίπεδα» ας θυμηθούμε τον Ιπποκράτη, ο οποίος συνιστούσε ως θεμελιώδες στοιχείο υγιεινής το μέτρο σε όλα: «σιτία, ποτά, ύπνοι, αφροδίσια, πάντα μέτρια» και την εφαρμογή του μέτρου την συμπλήρωνε, με την άσκηση του σώματος: «άσκηση υγιεινής, ακορίη τροφής, αοκνίη πόνων» (άσκηση υγείας είναι να μη τρως μέχρι κορεσμού και να μην αποφεύγεις τους κόπους).

Θιασώτες του μέτρου και της εγκράτειας, ως παράγοντος υγείας ήταν πολλοί Έλληνες φιλόσοφοι. Παραθέτουμε κάποια από τα αποφθέγματά τους:

Ο Πυθαγόρας συμβούλευε το μέτρο στην τροφή, στην εργασία και στις γενετήσιες σχέσεις και υπεστήριζε την φυτ οφαγία. Ο Ευσέβιος ο Μύνδιος έλεγε: «Εγκράτεια και σώματι αγαθόν, προς γαρ υγιείην αυτώ ξυμμάχεται»: η εγκράτεια ωφελεί το σώμα, διότι συνεργάζεται στην εξασφάλιση της υγείας. Ο Δημόκριτος έλεγε: «Υγιείν ευχαίς παρά θεών αιτέονται άνθρωποι, την δε ταύτης δύναμιν εν εαυτοίς έχοντες ουκ ‘ιασιν, ακρασίη δε τ’αναντία πρήσσοντες αυτοί προδόται της υγιείης τήσιν επιθυμίησι γίγνονται»: οι άνθρωποι στις προσευχές τους ζητούν από τους θεούς υγεία, δεν γνωρίζουν όμως ότι την δύναμή της την έχουν μέσα τους, αντιθέτως, με το να ζουν χωρίς εγκράτεια, οι ίδιοι γίνονται προδότες της υγείας τους εξ αιτίας των επιθυμιών τους και ο Αριστοτέλης έλεγε: «Τα ποτά και τα σιτία πλείω και ελάττω γιγνόμενα φθείρει την υγίειαν»: Τα ποτά και τα φαγητά, όταν είναι υπερβολικά ή πολύ λίγα, βλάπτουν την υγεία. Επομένως έχουμε το τρίπτυχο: Σαρακοστή-Εγκράτεια-Υγεία!!!!

Στη σημερινή μας «στήλη» θα σας ενημερώναμε σχετικά με τα συμπεράσματα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Συνομοσπονδίας των Συλλόγων των φίλων της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στην Ευρώπη, EFHPA, η οποία, όπως κάθε διετία, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της Γενικής Τακτικής Συνέλευσης όλων των φορέων και κλάδων της Ιατρικής που ασκούν την Ομοιοπαθητική, ECH, στις 15 και 16 Νοεμβρίου του 2008. Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Γαλλία και Ιταλία. Οι περισσότεροι από τους «ΣΦΟΙ» που δεν συμμετείχαν απέστειλαν σχετική επιστολή αναφέροντας την κατάσταση της Ομοιοπαθητικής στην χώρα τους.

Δραστηριότητες της EFHPA τον χρόνο που πέρασε:

  • Βασικός στόχος κάθε χρονιάς είναι να εντατικοποιηθεί η δράση των ήδη υφισταμένων «ΣΦΟΙ», σε όσες χώρες έχουν ιδρυθεί, αλλά και να δημιουργηθούν νέοι, όπου δεν υπάρχουν. Κατά την περσινή Γ.Σ. είχε κάθε μέλος αναλάβει και 1-2 χώρες, με τις οποίες, λόγω πολιτιστικής «συγγένειας» θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή και να τις ενεργοποιήσουν σχετικά. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ αφιέρωση και «δόσιμο» από τον προσωπικό χρόνο των εκάστοτε μελών του κάθε Δ.Σ τουλάχιστον, αλλά και την εξεύρεση «εθελοντών» οι οποίοι θα στηρίζουν τις δραστηριότητες αυτές.

  • Οι χώρες με τις οποίες έγιναν κάποιες προσπάθειες είναι: Η Σλοβενία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, Ουγγαρία και Πολωνία. Από τις συνομιλίες που είχε το κάθε μέλος, το κοινό συμπέρασμα ήταν ότι το όλο θέμα έγκειται στους μεμονωμένους γιατρούς-θεραπευτές ή στους αντίστοιχους συλλόγους των.Αν δεν υπάρξει μια υποστήριξη από την πλευρά τους, οι όποιες προσπάθειες δεν θα έχουν μεγάλη επιτυχία. Και δυστυχώς οι γιατροί, σε όλες τις χώρες, δεν είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για τον σκοπό αυτό. Πάντως, τονίστηκε το γεγονός ότι στις χώρες που υπάρχουν «ΣΦΟΙ» με πολλά μέλη και επομένως «δυνατή φωνή υποστήριξης» και εμμέσως (αλλά όχι άμεσα διατυπωμένο) δυνατό ρεύμα «μελλοντικών ψηφοφόρων» πολλές «μάχες» πάνω στον τομέα αυτό έχουν κερδηθεί. Αποφασίστηκε οι προσπάθειες να συνεχιστούν.

  • Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε και πάλι την Γ.Σ., είναι το συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα των «φίλων» της Ανθρωποσοφικής Ιατρικής-Θεραπευτικής (ANTHROPOSOPHIC MEDICINE - AM)) και η εν γένει Ιατρική-Θεραπευτική αυτή. Για κάποιους άγνωστους, προς το παρόν, λόγους ο Σύλλογος αυτός έχει πολύ καλή οικονομική επιφάνεια, λόγω χρηματοδοτήσεων και μπορεί να οργανώνει, χωρίς αμοιβή για τους ενδιαφερόμενους Συνέδρια, Σεμινάρια, Εκθέσεις και προγράμματα ενημέρωσης του κοινού. Έχουμε αναφέρει ξανά, σε αυτή την στήλη, ότι αρκετοί σύλλογοι «ΣΦΟΙ» είναι σύλλογοι όχι αμιγώς της Ομοιοπαθητικής, αλλά και της AM.

  • Οι εκπρόσωποι της EFHPA και AM συναντήθηκαν τον Απρίλιο του 2008 στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας της Ομοιοπαθητικής, στις 10 Απριλίου, και αποφάσισαν την από κοινού οργάνωση προγράμματος ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για την Εναλλακτική Ανθρωποσοφική ιατρική-θεραπευτική και την Ομοιοπαθητική, με ίσους όρους και τις αυτές προδιαγραφές, την ʼνοιξη του 2010 με χρηματοδότηση του φορέα της COMPLEMENTARY ANTHROPOSOPHIC MEDICINE-CAM - Συμπληρωματικής Ανθρωποσοφικής Ιατρικής με την χρηματοδότηση και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Αφού εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, οι περισσότεροι από εμάς, για το κατά πόσον πράγματι οι δύο προαναφερθέντες σύλλογοι της CAM «ισότιμα» θα συνεργαστούν και «ισότιμα» θα εκτελεστεί το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί, συναινέσαμε στην πραγματοποίησή του, υπό τον όρο ό, τι σε περίπτωση που «η ισοτιμία» των εκδηλώσεων του προγράμματος «παραβιαστεί» η EFHPA να αποχωρήσει αμέσως.

    Αρκετός χρόνος συζήτησης αφιερώθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε «ΣΦΟΙ» στην χώρα του και ανταλλάχθηκαν πρακτικές συμβουλές για την επίλυσή τους. Θα θέλαμε να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Σύλλογός μας, έχει γίνει «παράδειγμα προς μίμηση» για τους άλλους συλλόγους, σχετικά με την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τους φορείς όλων των ιατρικών κλάδων της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής, στην χώρα μας.

    Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές τα πεπραγμένα της Γ.Σ. του 2008.
    Καλή καλή Σαρακοστή και μη ξεχνάτε ότι:

    «Εγκρατείας μεν ίδιον υγιεία και ισχύς, ακρατείας δε ασθένεια και νόσος»: Χαρακτηριστικό της εγκράτειας είναι η υγεία και η δύναμη, ενώ της ακράτειας η αδυναμία και η ασθένεια και «Παρά μεν των θεών φησίν υγιείαν εύχονται, πάντα δε οι πλείστοι ταναντία τη υγιεία πράττουσιν»: Ενώ από τους θεούς ζητούν υγεία, οι περισσότεροι κάνουν τα πάντα που είναι αντίθετα προς την υγεία!!!!
    Διογένης

    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    Αμαλία Κάτσου, Πρόεδρος ΣΦΟΙ, www.HomeopathyFriends.gr




  • -