ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Νέα του ΣΦΟΙ, Φεβρουάριος 2008

Κατηγορίες: Σύλλογος Φίλων Ομοιοπαθητικής
Εικόνα Άρθρου

Νέα του ΣΦΟΙ, Φεβρουάριος 2008

Νέα του ΣΦΟΙ, Φεβρουάριος 2008

Αθήνα, Φεβρουάριος 2008

Αγαπητά μέλη και φίλοι του ΣΦΟΙ, καλή και ευλογημένη χρονιά, με Υγεία, Αγάπη και Ευλογία για σας, για όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα και για όλη την ανθρωπότητα, από άκρου εις άκρον, την τόσο ταλαιπωρημένη.

Ελπίζουμε ότι όλοι θα έχετε λάβει το πρόσφατο τεύχος των « Homeo News», και θα έχετε διαβάσει την «Στήλη του ΣΦΟΙ», γι αυτό δεν θα επαναλάβουμε τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε (2007) για τα οποία σας είχαμε ενημερώσει μέσω της «στήλης».

Για το ... καλωσόρισμα της νέας χρονιάς, θα αναφερθούμε, σαν πρώτο θέμα αυτής της επιστολής, στο 14° Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, (30 Νοεμβρίου 1 και 2 Δεκεμβρίου) στο Ίδρυμα Ευγενίδου - Πλανητάριο, με θέμα «Από τον Νόμο των ομοίων στην επιστημονική μέθοδο» για το οποίο επίσης σας είχαμε ενημερώσει, με την προηγούμενη επιστολή μας αλλά και μέσω της « Στήλης του ΣΦΟΙ».

Παράλληλα με το συνέδριο αυτό, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ομοιοπαθητικών Ασθενών - European Federation Homeopathic Patients Associations (EFPA) στην Πρόεδρο του οποίου, κα Enid Sigall απένειμε η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (ΕΕΟΙ) αναμνηστική πλακέτα, ως ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους Συλλόγους των Κρατών μελών, και φυσικά και του ΣΦΟΙ, για την προσφορά τους στην στήριξη των αρχών, στόχων και αξιών της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Στον ευχαριστήριο χαιρετισμό της η Πρόεδρος κα Enid Sigall τόνισε την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Συλλόγων των Ομοιοπαθητικών Ιατρών και των Συλλόγων των «Ασθενών», σε όλη την Ευρώπη, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας ανεξαιρέτως, και συνεχάρη την ΕΕΟΙ και τον ΣΦΟΙ για την αρραγή συνεργασία που έχουν επιτύχει.

Χορηγός του ΣΦΟΙ, για την διοργάνωση της ως άνω Γ. Συνέλευσης ήτανε η ΕΕΟΙ, την οποία και ευχαριστούμε για άλλη μία φορά.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ένα πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΟΙ της Κύπρου. Εκ μέρους του ΣΦΟΙ της χώρας μας, συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. Αμαλία Κάτσου, Γιάννης Μαργαρώνης και Νίκος Τζίγκουρας. Εκ μέρους των εκπροσώπων των χωρών της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας και Νορβηγίας, που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την συμμετοχή τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αναγνώστηκαν από την Πρόεδρο επιστολές, αντίστοιχα, που εξηγούσαν τους λόγους της ματαίωσης της συμμετοχής τους και με ευχές για «καλή επιτυχία».

Κατά την απογευματινή συνάντηση, συμμετείχε και ο κος Tom Nokolai, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική (European Committee of Homeopathy) o οποίος άκουσε και συζήτησε τους στόχους αλλά και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι «ασθενείς» της Ομοιοπαθητικής και υποσχέθηκε να βοηθήσει, προς κάθε κατεύθυνση, για την αντιμετώπιση τους.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, κατά την συνάντηση αυτή (πρωί και απόγευμα), ήταν και τα ετήσια πεπραγμένα του κάθε συμμετέχοντος Συλλόγου, ο οικονομικός απολογισμός της (EFPA) και η έγκριση του, τρόποι και διαδικασίες πληροφόρησης όσο το δυνατόν περισσοτέρων ενδιαφερομένων για την Ομοιοπαθητική Ιατρική, βελτίωση της Ιστοθέσης της EFPA (www.efhpa.eu) και σχεδιασμός της «εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, στις 10 Απριλίου 2008 (ημέρα γέννησης του Χάνεμανν) για την Ομοιοπαθητική Ιατρική και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «ασθενείς» που επιλέγουν την Ομοιοπαθητική Ιατρική ως θεραπευτική μέθοδο. Η εκπρόσωπος της Ελβετίας, ενημέρωσε τους συμμετέχοντας για τις θέσεις και προτάσεις που υποστήριξε, εκ μέρους της EFPA, στο συνέδριο που είχε οργανώσει, τον Απρίλιο του 2007, ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Δημόσιας Υγείας, στην Μπατισλάβα. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν να ενημερώσουν και ευαισθητοποιήσουν, τουλάχιστον από μία Ευρωπαϊκή χώρα, ο καθένας τους, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι φωνές των κοινών μας στόχων και επιδιώξεων. Στην χώρα μας ανατέθηκε η Κύπρος. Στην EFPA συμμετέχουν ήδη 15 χώρες και ευελπιστούμε για την συμμετοχή και των 27 Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης συζητήθηκαν εκτεταμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομοιοπαθητική στην Αγγλία τα 2-3 τελευταία χρόνια, εξαιτίας των συνεχιζόμενων δημοσιευμάτων και δυσφημηστικών εκστρατειών, με παραποιημένη την αλήθεια και λανθασμένα αποτελέσματα πειραμάτων. Ο γιατρός Σπύρος Κυβέλλος παρουσίασε, περιληπτικά, την συγκριτική έρευνα του και τα μέχρι τούδε αποτελέσματα της σχετικά με την δυνατότητα θεραπείας της Κεφαλαλγίας με την Κλασσική Ομοιοπαθητική ή την Αλλοπαθητική -Συμβατική Ιατρική.

Κλείνοντας την Γ. Συνέλευση η πρόεδρος είπε τα εξής: « Η ζεστή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τους εκπροσώπους του ΣΦΟΙ, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία αυτής της συνάντησης, η οποία γέμισε όλους εμάς, τους συμμετέχοντες εκπροσώπους, με νέο ενθουσιασμό και ενθάρρυνση και μας όπλισε με νέες ιδέες και επιδιώξεις τις οποίες θα μεταφέρουμε πίσω στις χώρες μας, για να τις αξιοποιήσουμε για το καλό των συνανθρώπων μας, μέσω της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Αγαπητά μέλη του ΣΦΟΙ σας ευχαριστούμε πολύ».

Σαν δεύτερο θέμα, θα αναφερθούμε στο βιβλιαράκι, που βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο, με θέμα «40 Χρόνια Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στην Ελλάδα» και αναφέρεται στην Ιστορία της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στην χώρα μας, στην υφιστάμενη κατάσταση σε αρκετές Ευρωπαϊκές αλλά και μη χώρες, στους στόχους μας, στα επιτεύγματα μας καθώς και αναφορές στην ΔΑΚΟ, στους Συλλόγους των Ομοιοπαθητικών Ιατρών και Φαρμακοποιών, σε αρκετές ηλεκτρονικές διευθύνσεις, μέσω των οποίων ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει, κάθε δυνατή πληροφορία για την Ομοιοπαθητική, επίσης αναφέρεται σε βασικές συμβουλές αλλά και μέσα από το σύστημα ερωτήσεις - απαντήσεις, λύνει τις βασικές απορίες και εισάγει πρωτολιακά στην έννοια της Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που έλειπε, αφού προσπαθεί να παρουσιάσει κάθε άποψη και δραστηριότητα που άπτεται της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, μέχρι σήμερα. Είναι ... «ένα με πολλά» θα μπορούσαμε να πούμε, χρησιμοποιώντας την σύγχρονη φρασεολογία.

Το κόστος της έκδοσης καλύπτεται εξ ολοκλήρου, ευγενική προσφορά για άλλη μία φορά, από την Εταιρεία MEDICUM την οποία και ευχαριστούμε «εκ βάθους καρδιάς». Για την επιλογή και επιμέλεια των κείμενων συνεργάστηκαν ο κος Γιάννης Μαργαρώνης και η κα Αμαλία Κάτσου.

Τρίτο θέμα της επιστολής μας αυτής, πρώτο όμως θέμα από πλευράς προτεραιοτήτων, είναι η σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, με βασικό θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων του Δ.Σ. και τις εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η πρώτη, τυπική κατά τα συνηθισμένα, ημερομηνία σύγκλησης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ορίζεται η 24 Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 12 το μεσημέρι. Επειδή όμως, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 του Καταστατικού του ΣΦΟΙ, για την πρώτη σύγκληση, της εκάστοτε Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, βάσει του οποίου: «οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και είναι άκυροι αν δεν παρέστησαν κατ' αυτάς το ιΑ τουλάχιστον του όλου αριθμού των τακτικών και ταμειακώς εντάξει μελών», «η δε Γενική Συνέλευση απαρτίζεται μόνο από τα τακτικά και τα αντεπιστέλλοντα μέλη, τα οποία βρίσκονται έστω και προσωρινά στην Αθήνα κατά την ημέρα εκείνη, τα οποία παρίστανται με δικαίωμα ψήφου, εφ' όσον είναι ταμειακώς εντάξει», ως πραγματική ημερομηνία των εκλογών ορίζεται η 2 ΜΑΡΤΙΟΥ ημέρα Κυριακή και ώρα 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΣΦΟΙ, Μακεδονίας 10, πολύ κοντά στη διασταύρωση των οδών Γ Σεπτεμβρίου και Μάρνης. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από αυτή τη διασταύρωση κινείσθε επί της Γ Σεπτεμβρίου με κατεύθυνση προς την Πλατεία Βικτωρίας και στη δεύτερη διασταύρωση στο αριστερό σας χέρι είναι η οδός Μακεδονίας 10, απέναντι ακριβώς από την κλινική Παντοκράτωρ. Θα σας περιμένουμε όλους εκεί για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των πεπραγμένων της διετίας που πέρασε, να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις , εισηγήσεις, προτάσεις και ό,τι άλλο ωφέλιμο και εποικοδομητικό για το Σύλλογο μας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην εκλογή του νέου Δ.Σ. Με την ευκαιρία αυτή σας επισημαίνουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο και επιθυμητό, στη Γενική Συνέλευση, να τεθούν από τα μέλη μας πολλές νέες υποψηφιότητες τόσο για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ( 5 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη ), όσο και για την Εξελεγκτική Επιτροπή ( 3 τακτικά μέλη και 1 αναπληρωματικό ).

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
AM. ΚΑΤΣΟΥ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
NIK. ΤΖΙΓΚΟΥΡΑΣ




-