ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η Ομοιοπαθητική στο Δ.Σ. του ΙΣΑ και στον ΠΙΣ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις
Εικόνα Άρθρου

Η Ομοιοπαθητική στο Δ.Σ. του ΙΣΑ και στον ΠΙΣ

Η Ομοιοπαθητική στο Δ.Σ. του ΙΣΑ και στον ΠΙΣ

του Δημοσθένη Παπαμεθοδίου, ιατρού νευρολόγου, MSc στην Κλασική Ομοιοπαθητική, γραμματέα της ΕΕΟΙ

Η απογοήτευση από την ανεπάρκεια της συμβατικής ιατρικής και η γεωμετρικώς διογκούμενη ανάγκη για εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους από μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυξάνει τις ευθύνες του ιατρικού κόσμου για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα οι γιατροί που εφαρμόζουν μη συμβατικές μεθόδους έχουν και την ευθύνη της προστασίας της φήμης και της αποτελεσματικότητας της μεθόδου που εφαρμόζουν από ελλιπώς εκπαιδευμένους ή αδαείς που δηλώνουν ό,τι θέλουν. Είναι προφανής ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με το ξέφραγο αμπέλι των εναλλακτικών μεθόδων και αδήριτη η ανάγκη για την αποσαφήνιση του χώρου των εναλλακτικών θεραπειών. Τα τελευταία 6 χρόνια, είχαν την ευκαιρεία να συμμετέχουν στο ΔΣ του ΙΣΑ αρκετοί εναλλακτικοί ιατροί μέσα από την Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση (η παράταξη εφαρμόζει εναλλαγή των εκπροσώπων και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες).

H Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση (www.aikmed.gr), σε συνθήκες έντονης απαξίωσης του συνδικαλισμού και γενικότερα του πολιτικού συστήματος, κατάφερε να εκλέξει εκ νέου εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ (4%= 218 ψήφοι) και για πρώτη φορά θα έχει δύο εκπροσώπους στον ΠΙΣ και έναν στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Η συμμετοχή των ιατρών-μελών του ΙΣΑ ήταν μικρότερη από κάθε άλλη φορά, αποδεικνύοντας την απογοήτευση που κυριαρχεί σχετικά με τις δυνατότητες του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα να επηρεάσει θετικά τις κεντρικές πολιτικές υγείας. Ο κομματικός συνδικαλισμός έχει κάνει το θαύμα του και στον ιατρικό χώρο, οδηγώντας σε παραίτηση τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και σε εκφυλισμό τα κορυφαία θεσμικά όργανα, αυτά που θα μπορούσαν, θα έπρεπε να ασχολούνται και να δίνουν μάχες και λύσεις στα τεράστια προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων.

Η ΕΕΟΙ αποφάσισε να συνεχίσει την ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή της στην παράταξη που εκφράζει ανόθευτα και ακομμάτιστα τις αγωνίες και τα προβλήματα όλων των γιατρών. Η συμμετοχή σε μια πολυσυλλεκτική παράταξη που λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, χωρίς πρόεδρο, και με δεσμευτικό για όλους χαρακτήρα των αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου, και ιδιαιτέρως της Γενικής της Συνέλευσης, υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα και του ομοιοπαθητικού χώρου, αφού τον εντάσσει στο φυσικό του περιβάλλον, τον ιατρικό κόσμο.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί Ανοιχτή Γενική Συνέλευση της ΑΙΚ, όπου θα συμμετάσχουν γιατροί από όλους τους χώρους, π.χ. άνεργοι, ειδικευόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νοσοκομειακοί (δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων), γιατροί του ΙΚΑ, στρατιωτικοί κ.ά. Η Συνέλευση θα είναι ανοιχτή ώστε να μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και συνάδελφοι που δεν είναι μέλη της ΑΙΚ, και θα τεθούν οι στόχοι τής εκ νέου συμμετοχής μας στο Δ.Σ. του ΙΣΑ και τον ΠΙΣ. Η ιστοσελίδα της ΑΙΚ (www.aikmed.gr) θα ανανεώνεται συνεχώς και θα μεταφέρει τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΙΣΑ και όλα τα νεώτερα από το μέτωπο της υγείας όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και δεν έχουν τον χρόνο να συλλέξουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Στα ψηφοδέλτια της ΑΙΚ συμμετείχαν αυτήν τη φορά είκοσι περίπου μέλη της ΕΕΟΙ από όλες τις γενιές των ομοιοπαθητικών ιατρών (από δασκάλους της Ομοιοπαθητικής μέχρι φοιτητές του μεταπτυχιακού και ειδικευόμενοι). Πρώτος σε σταυρούς στον ΠΙΣ και δεύτερος στον ΙΣΑ ήταν ο Πέτρος Γαρζώνης, που μας εκπροσώπησε επάξια στην προηγούμενη θητεία του ΠΙΣ. Με την εφαρμογή της καταστατικά κατοχυρωμένης εναλλαγής των εκπροσώπων της, μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΕΕΟΙ, www.homeopathy.gr) θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες και θα προωθήσουν τα φλέγοντα θέματα του χώρου της Ομοιοπαθητικής στον ΙΣΑ και στον ΠΙΣ. Από κοινού θα αποφασιστεί ποιοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να ασχοληθούν ενεργά και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των στόχων μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνυπάρχουμε σε ένα σχήμα που περιλαμβάνει τόσο διαφορετικές ειδικότητες και διαφορετικής ηλικίας γιατρούς, με βασικό κριτήριο τον σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου, και οι θέσεις της ΕΕΟΙ για την Ομοιοπαθητική και γενικότερα την εναλλακτική ιατρική έχουν γίνει αποδεκτές από τη Γενική Συνέλευση και το Δ.Σ. της Κίνησης. Αντιθέτως, η περιχαράκωση του εναλλακτικού χώρου, η απουσία ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων και επικοινωνίας με τους υπόλοιπους ιατρικούς κλάδους, η τυφλή υπακοή σε έναν ηγέτη που θέλει να έχει την τελική απόφαση επί παντός του επιστητού (σε μια εποχή που απαιτούνται συλλογικές δράσεις) θα μας καθιστούσε γραφικούς και θα δημιουργούσε προβλήματα στον χώρο των εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων, αποξενώνοντάς μας από τον ιατρικό χώρο στον οποίο ανήκουμε.




-