ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Πανελλήνια καταγραφή ομοιοπαθητικών περιπτώσεων: Προκαταρκτικά στοιχεία

Κατηγορίες: Homeonews

Πανελλήνια καταγραφή (Registry) ομοιοπαθητικών περιπτώσεων: Προκαταρκτικά στοιχεία

Της Dr. Τζουλιάνας Αντωνοπούλου, Ομοιοπαθητικής Ιατρού
Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Αμαρουσίου giucom@otenet.gr

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής που έλαβε χώρα στο Ευγενίδιο Ίδρυμα στην Αθήνα στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2007 παρουσιάστηκαν τα προκαταρτικά αποτελέσματα από την Πανελλήνια καταγραφή Ομοιοπαθητικών περιπτώσεων που γίνεται υπό την αιγίδα της Δ.Α.Κ.Ο. Στη συγκεκριμένη καταγραφή συμμετέχουν γιατροί που ασκούν την Ομοιοπαθητική απ` όλη την Ελλάδα. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν προέρχονται από την ανάλυση των περιστατικών από τον Σεπτέμβριο 2006 έως τον Μάιο 2007. Η ανάλυση γίνεται με απόλυτη εμπιστευτικότητα, δεν θίγονται προσωπικά δεδομένα ούτε των γιατρών που συμμετάσχουν αλλά ούτε και των ασθενών. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πρέπει η συμμετοχή να είναι η μεγαλύτερη δυνατή για να έχουμε ένα μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο δείγμα πληθυσμού προς μελέτη. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα καταδεικνύεται ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες και επιλέγουν πιο εύκολα την Ομοιοπαθητική σαν θεραπευτική μέθοδο σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό.

Ποσοστά ασθενών ανδρών - γυναικών

Οι ηλικίες προσέλευσης είναι μικρότερες στην επαρχία απ` ότι στην Αθήνα. Καταδείχθηκε επίσης με σαφήνεια ότι το επίπεδο υγείας του ασθενούς έχει άμεση συσχέτιση με την ηλικία του ασθενούς κατά την προσέλευση στον ομοιοπαθητικό ιατρό. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία τόσο χειρότερο είναι το επίπεδο υγείας του ασθενούς. Επίσης η ηλικία κατά την προσέλευση σχετίζεται ευθέως ανάλογα με το επίπεδο υγείας και κατά την ανάλυση των ασθενειών ανά ανατομικά συστήματα παθήσεων (δηλ. αναπνευστικό, δερματολογικά, ΩΡΛ και γαστρεντερολογικό). Tα φάρμακα που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι η calc-c, natr-m, med, phos, puls, sulph, tub, και καλύπτουν περίπου το 50% των φαρμάκων της 1ης συνταγογράφησης. Επίσης υπάρχουν διαφορές μεταξύ των επιπέδων υγείας στους ασθενείς που προέρχονται από την Αθήνα και την επαρχία. Οι μεγαλύτερες μέσες ηλικίες των ασθενών παρατηρούνται στα καρδιοαγγειακά νοσήματα και στους ασθενείς με νεοπλασίες. Οι συχνότερες παθολογίες που συναντούν οι ομοιοπαθητικοί ιατροί είναι κατά σειρά προτεραιότητας τα νευροψυχιατρικά νοσήματα (με μεγάλη διαφορά από το αμέσως επόμενο), που είναι οι δερματοπάθειες. Τα υπόλοιπα νοσήματα παρουσιάζουν περίπου την ίδια συχνότητα εμφάνισης. Από τον παιδικό πληθυσμό κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει κάποια σημαντικά στοιχεία όπως την σημαντική συσχέτιση της ηλικίας με το επίπεδο υγείας του παιδιού και ότι τα αγοράκια βρίσκονται σε χειρότερο επίπεδο υγείας σε σχέση με τα κοριτσάκια (βλ. εικόνα 2).

Επίπεδο υγείας και Φύλο

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση η οποία υπογραμμίσθηκε στην παρουσίαση ήταν η σημασία της καθυστέρησης από την ημερομηνία της διάγνωσης της νόσου με την επιδείνωση του επιπέδου υγείας του παιδιού (βλ. Εικόνα 3). Γίνεται δηλαδή οφθαλμοφανές ότι η γρήγορη προσέλευση του παιδιού στον ομοιοπαθητικό ιατρό θα έχει καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση της παθολογίας του πριν μεταπέσει σε χειρότερο επίπεδο υγείας.

Συσχέτιση επιπέδου υγείας και έτη από τη διάγνωση

Αυτή η Πανελλήνια καταγραφή Ομοιοπαθητικών περιπτώσεων για πρώτη φορά δίνει στοιχεία της ομοιοπαθητικής πραγματικότητας στον ελληνικό πληθυσμό και ως εκ τούτου η σημασία της είναι εξαιρετική. Από την οργανωτική Επιτροπή εκφράζονται θερμές ευχαριστίες προς τους ιατρούς που ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς επίσης και σε εκείνους οι οποίοι αφιερώνουν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους για την επεξεργασία των δεδομένων. Ευχαριστίες επίσης ανήκουν και στην επιστημονική στατιστική ομάδα, καθώς και στον Γ. Βυθούλκα ο οποίος συντονίζει την όλη προσπάθεια. Περιμένουμε και τη δική σας συμμετοχή !!!

Πληροφορίες: Για συμμετοχή στο πρόγραμμα παρακαλούμε δείτε την παρακάτω σελίδα:
Πανελλήνια Καταγραφή Ομοιοπαθητικών Περιστατικών
Μην ξεχνάτε: Η συμμετοχή σας είναι εκείνη που θα φέρει την επιτυχία του προγράμματος!




-