ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Περιοδικό "Γαλουχώ"

Κατηγορίες: Γυναικολογία
Εικόνα Άρθρου

Περιοδικό "Γαλουχώ"

Το "γαλουχώ" εκδίδεται δύο φορές το χρόνο από το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος για τα μέλη του Συνδέσμου. To κοστος μιας ετήσιας συνδρομής είναι 30 ευρώ. Μπορείτε να γίνετε μέλος σε οποιαδήποτε Ομάδα στην Ελλάδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας για όλη την Ελλάδα: 210-6003249

Περιοδικό γαλουχώ Η βασική φιλοσοφία του Συνδέσμου Θηλασμού La Leche Leaue συνοψίζεται στις παρακάτω αρχές:

  • Η μητρότητα μέσω του θηλασμού είναι ο πιο φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοηθούν και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του μωρού.
  • Μητέρα και μωρό έχουν ανάγκη να είναι μαζί από νωρίς και συχνά για να εδραιωθεί μια ικανοποιητική σχέση μεταξύ τους και μια επαρκής παραγωγή γάλακτος.
  • Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το μωρό έχει επιτακτική ανάγκη να είναι μαζί με τη μητέρα του, που είναι τόσο βασική όσο και η ανάγκη του για τροφή,
  • Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική βρεφική τροφή,
  • Για ένα υγιές , τελειόμηνο μωρό το μητρικό γάλα είναι η μόνη απαραίτητη τροφή γι'αυτό, μέχρι να δείξει σημάδια ότι χρειάζεται στερεές τροφές, περίπου στο μέσον του πρώτου χρόνου της ζωής του.
  • Ιδανικά, η σχέση θηλασμού συνεχίζεται μέχρι το μωρό να πάψει να την έχει πια ανάγκη.
  • Η συνειδητή και ενεργή συμμετοχή της μητέρας στη γέννα βοηθάει στο καλό ξεκίνημα του θηλασμού,
  • Η στοργική συμπαράσταση, βοήθεια και συντροφικότητα του πατέρα ενισχύει τη σχέση θηλασμού μεταξύ μητέρας και μωρού. Η μοναδική σχέση του πατέρα με το μωρό είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη του παιδιού από την πρώτη βρεφική ηλικία.
  • Καλή διατροφή σημαίνει να τρώει κανείς ένα ισορροπημένο και ποικίλο διαιτολόγιο, με τροφές που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση,
  • Από τη βρεφική ηλικία, τα παιδιά χρειάζονται στοργική καθοδήγηση που δείχνει αποδοχή στις ικανότητές τους και ευαισθησία στα αισθήματα τους,

    Τα ιδανικά και οι αρχές της μητρότητας μέσω του θηλασμού αποτελούν τα θεμέλια της φιλοσοφίας του Συνδέσμου Θηλασμού La Leche League και αναπτύσσονται με λεπτομέρειες στο κλασικό βιβλίο του Συνδέσμου, "The Womanly Art of Breastfeeding" (Η Γυνακεία τέχνη του Θηλασμού).

    Προλογικό σημείωμα: Μια ήπια επανάσταση

    The Womanly Art of Breastfeeding Φέτος ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος συμπληρώνει τα τριάντα του χρόνια! Από το 1979 που ιδρύθηκε, ο Σύνδεσμος ακολουθεί την αποστολή του Διεθνούς Συνδέσμου θηλασμού ( La Leche League International) «να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση του θηλασμού ως ένα βασικό στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και να βοηθήσει τις μητέρες σε όλο τον κόσμο να θηλάσουν μέσα από εκπαίδευση, πληροφόρηση, ενθάρρυνση και υποστήριξη μητέρας-προς-μητέρα». Η επαφή τους με τις Συμβούλους και με άλλες θηλάζουσες μητέρες τους δίνει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις για τις ίδιες και την οικογένεια τους. Η ανάληψη πρωτοβουλιών όμως μπορεί μερικές φορές να φέρει τις νέες μητέρες σε σύγκρουση με τις καθιερωμένες αντιλήψεις και αξίες. Βέβαια το να προσπαθεί μια μητέρα να θηλάσει αποκλειστικά ή να απαιτεί την πλήρη συγκατοίκηση με το μωρό της ενάντια στις ρουτίνες του μαιευτηρίου, το να εγκαταλείπει προσωρινά ή μόνιμα την αμειβόμενη εργασία της ή να αποφεύγει τον αποχωρισμό από το μωρό της για διακοπές δεν είναι φαινομενικά ριζοσπαστικές πράξεις. Όμως αποτελούν αμφισβήτηση των κυρίαρχων πρακτικών, μια ήπια επανάσταση, όπως ήταν και η λειτουργία του Συνδέσμου τα πρώτα χρόνια.

    «Ήταν μια απρόβλεπτη, μη-σχεδιασμένη επανάσταση. Απαιτούσε ρίσκα. Απαιτούσε κουράγιο. Χρειαζόταν πείσμα και αποφασιστικότητα για να πάρουν το μωρό από την αυθεντία των «ειδικών» και να το βάλουν πίσω στα χέρια της μητέρας του. Ήξεραν τι ήταν σωστό - και ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που έλεγαν οι ειδικοί», γράφει η Kaye Lowman στο άρθρο 'The Revolutionaries Wore Pearls', αναφερόμενη στη δράση των επτά μητέρων που ίδρυσαν το Διεθνή Σύνδεσμο Θηλασμού το 79561.

    Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα εμφανίζει πολλά κοινά με αυτήν της Αμερικής του 7 950. Το ιατρικό σύστημα προτιμά οι γυναίκες να μην έχουν πολύ ενεργό ρόλο στον τοκετό, η κοινωνία είναι αρνητική στο θηλασμό, οι ειδικοί συχνά δεν είναι εξοικειωμένοι με την διαχείριση του. Οι μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν είναι υποχρεωμένες να δράσουν ω5 «επαναστάτριες με μαργαριτάρια», να δείξουν πείσμα, αποφασιστικότητα και κουράγιο, να αμφισβητήσουν τις απόψεις των ειδικών, να πάρουν ρίσκα για να προσφέρουν στο μωρό τους την πιο φυσική τροφή και αγκαλιά. .

    Όμως σήμερα έχουμε αδιαμφισβήτητες επιστημονικές πληροφορίες για τη σημασία του θηλασμού, και ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης μητέρων που θηλάζουν. Όσο κι αν μας φαίνεται δύσκολο, η μάχη έχει ήδη κερδηθεί, χάρη στην επιμονή και στο κουράγιο μητέρων σαν εμάς.

    Οι μητέρες αλλάζουν τη ζωή τους: αντλούν δυνάμεις από τον Σύνδεσμο, από τις συναντήσεις, από τις άλλες μητέρες, από τα δικά τους μωρά. Συχνά παίρνουν αποφάσεις απρόβλεπτες για την οικογένεια τους και τον κύκλο τους, και ανακαλύπτουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, πιο συμπονετικό, πιο δυναμικό. Η μητρότητα μέσω του θηλασμού και η συμμετοχή τους σε αν δίκτυο μητέρων τις μεταμορφώνει!

    Μυρτώ Χρονάκη, υπεύθυνη σύνταξης




  • -