E.E.O.I. | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ | ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Ελληνες Ομοιοπαθητικοί Γιατροί - Ε.Ε.Ο.Ι. - Κλασική Ομοιοπαθητική

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις ασθενών για την Ομοιοπαθητική Ιατρική

Τι είναι η Ομοιοπαθητική; Ποιές ασθένειες θεραπεύει; Υπάρχουν πολλά είδη Ομοιοπαθητικής;

Ομοιοπαθητικά φάρμακα:
Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα; Πόσο κοστίζουν; Είναι επικίνδυνα; Πως παρασκευάζονται; Μπορώ να δοκιμάσω μόνος μου; Προκαλούν αντιδράσεις;

Ομοιοπαθητική θεραπεία:
Η αύξηση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη; Υπάρχει εμφάνιση παλαιών συμπτωμάτων; Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική αγωγή; Συνεχίζετε επ'άπειρον η ομοιοπαθητική αγωγή; Αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων; Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής; Ομοιοπαθητική και άλλες θεραπείες; Υποτροπιάζει ένας ασθενής;

Ομοιοπαθητικοί Γιατροί Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ομοιοπαθητική, στην παρακάτω σελίδα μας θα βρείτε περισσότερες διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Αν ψάχνετε πληροφορίες για την ομοιοπαθητική και κάποια συγκεκριμένη πάθηση, δείτε αναλυτικά τις θεματικές μας ενότητες και άρθρα, ή χρησιμοποιείστε την μηχανή αναζήτησης πληροφοριών της ιστοσελίδας μας.


Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;


 • Τι είναι η Ομοιοπαθητική;
   Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.
 • Υπάρχουν πολλά είδη Ομοιοπαθητικής;
   Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι χρήσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Η "Κλασική" Ομοιοπαθητική (την οποία στηρίζει η ΕΕΟΙ) είναι αυτή η οποία έχει να επιδείξει τα καλύτερα αποτελέσματα. Διαβάστε περισσότερα για την Ομοιοπαθητική: "Κλασική" και άλλες μορφές.
 • Ποιές ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;ομοιοπαθητική - ασθένειες και παθήσεις
   Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει οξείες και χρόνιες νόσους, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας. Στο παρακάτω διάγραμμα αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις στις οποίες μπορεί να φανεί πολύτιμη η ομοιοπαθητική ιατρική.
 • Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
   Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων. ομοιοπαθητικά φάρμακαΤα ομοιοπαθητικα φαρμακα διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.
 • Πόσο κοστίζουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
   Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα είναι πολύ χαμηλά σε κόστος. Δείτε τη σχετική σελίδα για τις ενδεικτικές τιμές των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και το κόστος επίσκεψης σε ομοιοπαθητικούς ιατρούς.
 • Είναι επικίνδυνα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ;
   Ποτέ και σε καμμία περίπτωση. Κατά τη διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας, ενώ αντίθετα έχει ενισχυθεί η θεραπευτική τους ικανότητα. Γι αυτό το λόγο τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται και σε περιπτώσεις που άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται, όπως η κύηση, η βρεφική ηλικία, η τρίτη ηλικία κ.α.
 • Πως παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
   Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι ουσία φυσικής προέλευσης φυτικής, ορυκτής ή σπανιότερα ζωικής, που έχει αραιωθεί πάρα πολύ και έχει υποστεί ομοιοπαθητική δυναμοποίηση δηλ. το ομοιοπαθητικό διάλυμα κατά τη διαδικασία της αραίωσης του έχει υποστεί και μια σειρά από κρούσεις (δονήσεις). Αυτή είναι λοιπόν όλη η ιστορία. Εχουμε δηλ. ένα διάλυμα με απειροελάχιστη δόση ουσίας φυσικής προέλευσης που έχει υποστεί δονήσεις. Δεν είναι ούτε προσμίξεις χημικών φαρμακευτικών ουσιών, ούτε προσμίξεις μιγμάτων βοτάνων, ούτε τίποτε άλλο. Πρόκειται για μία απόλυτη φυσική κατεργασία μιας φυσικής ουσίας. Μέσω της διαδικασία της δυναμοποίησης ακόμη και ουσίες που στη φυσική τους μορφή είναι δηλητηριώδεις όπως π.χ. συμβαίνει με ορισμένα φυτά, μετά την ομοιοπαθητική κατεργασία τους έχει απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα τοξικής δράσης στον οργανισμό. Και αυτό δεν είναι μία απλή εικασία. Είναι παρατήρηση με ιστορία 200 χρόνων, είναι παρατήρηση που έγινε στα εκατομμύρια ασθενείς που ακολούθησαν ή ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή. Διαβάσετε περισσότερα για τη διαδικασία παρασκευής των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
 • Μπορώ να δοκιμάσω μόνος μου ομοιοπαθητικά φάρμακα;
   ομοιοπαθητικά φάρμακα Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ασφαλή και μη-τοξικά, όμως είναι απαραίτητη η ορθολογική τους χρήση, και είναι αυτή που θα καθορίσει και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η σε βάθος και μόνιμη θεραπεία, απαιτεί βαθιά γνώση της ομοιοπαθητικής θεωρίας και φαρμακολογίας, καθώς και γνώση της παθολογίας που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Η αφελής και επιπόλαια λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων, θα έχει επιφανειακά αποτελέσματα, προκαλώντας απλώς τροποποίηση των συμπτωμάτων, και καθιστώντας δυσχερέστερη την εύρεση του κατάλληλου φαρμάκου από τον γιατρό. Για αυτό και δεν συνίσταται να παίρνετε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μόνοι σας, χωρίς την καθοδήγηση ενός καταρτισμένου ομοιοπαθητικού γιατρού.
 • Προκαλούν αντιδράσεις τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
   Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες ημέρες της αγωγής, πιθανόν να παρουσιάσει εντονότερα κάποιο από τα συμπτώματα που ήδη είχε, σε όρια τελείως ακίνδυνα για τον οργανισμό. Αυτό αποτελεί ένδειξη ισχυρή ότι έχει αρχίσει η ενδυνάμωση του οργανισμού άρα και η θεραπεία του. Ωστόσο, μόνον ο ομοιοπαθητικός γιατρός είναι σε θέση να εκτιμήσει αν πρόκειται για την θεραπευτική επιδείνωση ή κάτι άλλο όπως π.χ. ένα τυχαίο κρυολόγημα, μια διάρροια από τροφική δηλητηρίαση κ.τ.λ. συνεπώς αυτόν και πρέπει να συμβουλεύονται σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς.
 • Η αύξηση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη για να αρχίσει μια ομοιοπαθητική θεραπεία;
   Δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Πολύ συχνά η θεραπεία επέρχεται δίχως να παρουσιαστεί έξαρση στα συμπτώματα. Στην ομοιοπαθητική θεραπεία βέβαια το φαινόμενο της λεγόμενης "θεραπευτικής επιδείνωσης" δεν είναι ασυνήθιστο μια κι ο οργανισμός βοηθείται να βρει μια νέα ισορροπία μέσα από την ομοιοπαθητική αγωγή. Κάτι τέτοιο όμως γίνεται πάντοτε μέσα στα πλαίσια της ασφαλούς οικονομίας του όλου οργανισμού και δεν ενέχει καμμία απολύτως επικινδυνότητα. Αυτή η "αντίδραση" δεν είναι τίποτε άλλο από μία συνήθως ολιγόωρη ή ολιγοήμερη κι επομένως παροδική επιδείνωση κάποιου ή κάποιων απλών συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, κνησμός κ.λπ. σχετικών ή άσχετων με την παθολογία του ασθενούς και ποτέ βέβαια δεν πρόκειται για συμπτώματα που είναι σοβαρά και κρίσιμα ίσως για την ζωή τους σθένους (π.χ. αρτηριακή πίεση, αιμορραγία κλπ). Προκαλείται από την κινητοποίηση του αντιδραστικού μηχανισμού του οργανισμού στο να αντιμετωπίσει τη νοσηρή διαδικασία. Επομένως πρόκειται για κατάσταση που όχι μόνο δεν είναι προβληματική ή ανεπιθύμητη για την αγωγή αλλά είναι ενδεικτική της δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και βέβαια ποτέ δεν χρειάζεται να διακοπεί η αγωγή αφού δεν είναι ποτέ αυτή η αρχική επιδείνωση επικίνδυνη.
 • Υπάρχει εμφάνιση παλαιών συμπτωμάτων του ασθενούς στη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής πορείας ?
   Είναι χαρακτηριστική αλλά παραπλανητική η έκφραση που λέγεται ότι: "ό,τι είχες στο παρελθόν θα στο βγάλει στην επιφάνεια το ομοιοπαθητικό φάρμακο". Όμως να τι ακριβώς συμβαίνει. Πράγματι στη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας μπορεί να έχουμε ανάδυση παλαιών συμπτωμάτων ή ευαισθησιών του ασθενούς που πάντοτε όμως εστιάζονται σε επίπεδα (όργανα, συστήματα ή λειτουργίες) πιο επιφανειακά και λιγότερο σημαντικά απ' αυτά της παρούσας νόσου και ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν επανεμφάνιση παλαιότερων σοβαροτέρων και πιο εσωτερικών ευαισθησιών από εκείνες της παρούσας κατάστασης τους ασθενούς. Ετσι π.χ. αν κάποιος είχε στη παιδική του ηλικία μια δερματοπάθεια που τον ταλαιπώρησε αρκετά και την οποία καταπίεσε με ισχυρά φάρμακα - κορτιζονούχες αλοιφές στη προκειμένη περίπτωση - και μετά από ένα διάστημα αναπτύσσει ημικρανίες που τον ταλαιπωρούν ιδιαίτερα και για τις οποίες αναζητεί απεγνωσμένα βοήθεια στην Ομοιοπαθητική, υπάρχει περίπτωση ενώ αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι κεφαλαλγίες του, να εκδηλώσει για μικρό χρονικό διάστημα ήπια συμπτώματα της παλιάς δερματικής του ευαισθησίας. Αυτό όμως είναι και παροδικό φαινόμενο και καθόλου σοβαρό ή απειλητικό για τον ασθενή αλλά αντίθετα είναι ιδιαίτερα θετικό σημείο και ενδεικτικό της βαθειάς θεραπευτικής πορείας του ασθενούς αφού παρατηρείται μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαταραχής του οργανισμού από το κέντρο προς την περιφέρεια. Συμβαίνει δηλ. ένα είδος εκτόνωσης της νοσηρής διαταραχής (οι ασθενείς συχνά το αποκαλούν "ξεθύμασμα της αρρώστιας"). Να τονίσουμε και πάλι ότι η σωστή εφαρμογή της ομοιοπαθητικής θεραπείας (κλασική ομοιοπαθητική ιατρική) δεν περικλείει κανένα κίνδυνο βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

  Ομοιοπαθητικοί Γιατροί
 • Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική αγωγή και από τι εξαρτάται;
   Σε μια οξεία ασθένεια το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι άμεσο και επιτυγχάνεται σε σύντομο χρόνο. Στις χρόνιες περιπτώσεις όμως δεν είναι πάντα δυνατό - τις περισσότερες φορές τουλάχιστον - να υπάρξει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς έχουν έλθει στην ομοιοπαθητική αφού δοκίμασαν πρώτα όλες τις άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την βαρύτητα του προβλήματος, την χρονιότητα του τη χρήση άλλων φαρμάκων, τη κληρονομικότητα, την ηλικία του ατόμου κ.ά.
 • Είναι απαραίτητο να συνεχίζει ο ασθενής επ'άπειρον την ομοιοπαθητική αγωγή;
   Όχι. Από τη στιγμή που θα αισθανθεί αρκετά καλά, συμβουλευόμενος και τον ομοιοπαθητικό γιατρό του, μπορεί να σταματήσει την αγωγή του και να επανέλθει στο γιατρό μόνο σε περίπτωση υποτροπής της αρχικής ασθένειας ή σε εμφάνιση κάποιας άλλης.
 • Αν παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα κατα τη διάρκεια της θεραπείας;
   Αν κατά τη διάρκεια της θεραπείας παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα ( κρυολόγημα, διάρροια, έντονος πονοκέφαλος, επιπεφυκίτις κ.λ.π. ), το καλύτερο θα είναι ο ασθενής να έλθει σε επαφή με τον ομοιοπαθητικό γιατρό του για να του δώσει το αντίστοιχο ομοιοπαθητικό φάρμακο ή να του πει τι να κάνει. Αν όμως δεν μπορέσει εκείνη τη στιγμή να επικοινωνήσει με το γιατρό του και πρέπει οπωσδήποτε κάτι να πάρει, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συνηθισμένο ( αλλοπαθητικό ) φάρμακο. Δεν υπάρχει κανένας φόβος παρενέργειας ή κάποιας αρνητικής αλληλεπίδρασης αλλοπαθητικών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε μια τέτοια περίπτωση.
 • Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής κατα την ομοιοπαθητική θεραπεία;
   Οδηγίες σχετικά με ουσίες που χρειάζεται να αποφεύγει ο ασθενής, μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη σελίδα.
 • Μπορούν να γίνονται συγχρόνως ομοιοπαθητική και άλλες θεραπείες;
   Είναι προτιμότερο στο διάστημα που ένας ασθενής ακολουθεί κάποια άλλη θεραπευτική αγωγή (φάρμακα, βελονισμό κ.λ.π. ), να διακόπτει την ομοιοπαθητική γι αυτό το διάστημα και να συνεχίζει μετά, συνεννοούμενος και με τον ομοιοπαθητικό γιατρό του. Κι αυτό όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος παρενέργειας, αλλά επειδή τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ευαίσθητα, αδρανοποιούνται και είναι σαν να μην τα παίρνει ο ασθενής.
 • Υποτροπιάζει ένας ασθενής μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία;
   Είναι δυνατόν ένας ασθενής μετά από μια επιτυχή ομοιοπαθητική θεραπεία κάποια στιγμή να υποτροπιάσει. Αυτό εξαρτάται :

   α) από το πόσο υγιής είναι ο οργανισμός,

   β) από το είδος και τη χρονιότητα της αρρώστιας που είχε,

   γ) από τις ταλαιπωρίες, ψυχικές ή σωματικές, που έδρασαν επάνω του κατά τον χρόνο που είναι βελτιωμένος από την αρχική του αρρώστια, και

   δ) από το πόσο σωστά τηρεί τις συστάσεις του γιατρού μετά τη διακοπή των φαρμάκων.

 • Λοιπές συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

 • Πληροφορίες για συγκεκριμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα:
  Σύντομη φαρμακολογία (materia medica), λεξικό ομοιοπαθητικών φαρμάκων.  Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ομοιοπαθητική ιατρική

  Σε αυτή τη σελίδα μας μπορείτε να βρείτε περισσότερες διευκρινιστικές ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις ομοιοπαθητικών ιατρών για την ομοιοπαθητική ιατρική.

  Ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα Ομοιοπαθητικών Ιατρών τακτικών μελών της Ε.Ε.Ο.Ι. μπορείτε να δείτε σε αυτή τη σελίδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα Ομοιοπαθητικών Γιατρών επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την ΕΕΟΙ.


  Αλλα σχετικά άρθρα

  Ομοιοπαθητική - Θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα των ασθενειών και βιοεπιστήμη
  Ομοιοπαθητική - Θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα των ασθενειών και βιοεπιστήμη
  Ομοιοπαθητική: η αναγέννηση του Ιπποκρατισμού στην Ιατρική
  Ομοιοπαθητική: η αναγέννηση του Ιπποκρατισμού στην Ιατρική
  Οι δυο πόλοι της ιατρικής - Γαληνισμός & Ιπποκρατισμός
  Οι δυο πόλοι της ιατρικής - Γαληνισμός & Ιπποκρατισμός

  Σχόλια επισκεπτών για τη σελίδα: (10)

  1. Ο χρήστης Ηλίας, ταξιτζης στις 4:43:16, Δευ Νοέβριος 2, 2009 έγραψε:

  Θα ήθελα να μάθω: αντιφλεγμονοδες φαρμακο για ουρικη αθριτιδα,και αναλγητικο για πονοκεφαλους, τι διαιτα πρεπει να ακολουθουμε γενικα εκτος απο μεντα και καφείνη, με παρακολουθη ομοιοπαθητικος, αλλα ακομα ειμαστε στην αρχη,και δεν τον βρισκω οποτε θελω, οπως θα πηγαινα σε ενα φαρμακειο κλασσικης ιατρικης.

  2. Ο χρήστης Α.Βάθης (webmaster) στις Δευ Νοέβριος 2, 2009 έγραψε:

  Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα προβλήματα που αναφέρετε. Αν όμως ψάχνετε για κάποια συγκεκριμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα (για φλεγμονή, ουρικό, πονοκεφάλους), χρειάζεται να γνωρίζετε καταρχήν ότι στην Κλασική Ομοιοπαθητική τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν συνταγογραφούνται κατ'αυτό τον τρόπο (μονοσυμπτωματικά) και αφετέρου η διάγνωση παίζει δευτερεύοντα ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις.

  3. Ο χρήστης Ανώνυμος στις 18:22:30, Δευ Νοέβριος 2, 2009 έγραψε:

  Στην μαμά μου διεγνώσθη όγκος (γλιοβλάστωμα) στον εγκέφαλο και η κλασσική ιατρική δεν μας δίνει καμία ελπίδα. Απευθύνθηκα σε έναν ομοιοπαθητικό ο οποίος μου έδωσε στο σύνολο πέντε φάρμακα (τα τρία, τρεις φορές την ημέρα, και τα άλλα δύο το ένα κάθε Σάββατο και τον άλλο μία φορά τον μήνα). Όταν πήρα και μία δεύτερη γνώμη ομοιοπαθητικού, μου είπε ότι είναι λάθος ο συνδυασμός ομοιοπαθητικών φαρμάκων και μου συνταγογράφησε μόνο ένα. Ποιος έχει δίκιο;

  4. Ο χρήστης Α.Βάθης (webmaster) στις Δευ Νοέβριος 2, 2009 έγραψε:

  Η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής σαφώς υποστηρίζει ένθερμα την Κλασική Ομοιοπαθητική, δηλαδή την εξατομικευμένη ολιστική ομοιοπαθητική θεραπεία, όπου συνταγογραφείται ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις διάφορες μορφές και πρακτικές ομοιοπαθητικής. Εχοντας υπόψιν τα παραπάνω, σημειώνω πως η αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς είναι εξατομικευμένη, και υπό την πίεση ακραίων συνθηκών και καταστάσεων κανείς θα μπορούσε να δοκιμάσει και ακραίες πρακτικές.

  5. Ο χρήστης Παναγιώτης στις 2:16:45, Τετ Νοέβριος 11, 2009 έγραψε:

  Απ΄ ότι γνωρίζω τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής δεν έχουν παρενέργειες αλλά ανεπιθύμητες ενέργειες. Αλλες, δηλαδή, από τις ενέργειες ενός φαρμάκου είναι επιθυμητές και άλλες ανεπιθύμητες. Παρομοίως, με τη διαδικασία της δυναμοποίησης δε θα έπρεπε να χάνονται όλες οι ενέργειες κάποιου ομοιοπαθητικού φαρμάκου και όχι επιλεκτικά κάποιες μόνο από τις ενέργειές του; Και τελικά πως γίνεται να χάνονται κάποιες από τις ενέργειές του και κάποιες όχι;

  6. Ο χρήστης Α.Βάθης (webmaster) στις Τετ Νοέβριος 18, 2009 έγραψε:

  Λογικός ο συνειρμός σας, αλλά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι διαφορετικής φύσεως (ηλεκτρομαγνητικής πιθανότατα) και δρουν με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο από τα χημικά φάρμακα, εξ'ού και οι διαφορετικές ιδιότητές τους. Για αυτό και δεν ισχύουν οι γενικοί κανόνες δράσης & φαρμακοκινητικής των χημικών φαρμάκων. Για παράδειγμα, η θεραπευτική δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων δεν είναι δοσοεξαρτώμενη, με την έννοια της ποσότητας/συγκέντρωσης στο αίμα, ούτε χρειάζονται καθημερινές δόσεις. Θεωρήστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα σαν "πληροφορία", την οποία παίρνει ο οργανισμός, και στη συνέχεια επανα-οργανώνεται, σε συνολικό επίπεδο. Τα χημικά φάρμακα αντίθετα, απλά παρεμβαίνουν σε ορισμένες βιοχημικές διεργασίες. Οσον αφορά τις "ανεπιθύμητες ενέργειες" και τις "παρενέργειες", αυτό είναι καθαρά θέμα ορολογίας, πρακτικά πρόκειται για τις ίδιες έννοιες.

  7. Ο χρήστης Βούλα στις 4:58:56, Δευ Νοέβριος 16, 2009 έγραψε:

  Από το Μάρτη ξεκίνησα θεραπεία για το χέρι μου είχα σύνδρομο De Quervain αν το λέω σωστά, μπορώ να πω ότι σε δύο μήνες το χέρι μου πέρασε τελείως και ίσιωσε κιόλας, γιατί είχε στραβώσει, όταν όλοι μου έλεγαν εγχείρηση, τα κατάφερα με ομοιοπαθητική. Από τότε μέχρι σήμερα πάω κάθε μήνα στο ομοιοπαθητικό, είναι απαραίτητο αυτό; Εφόσον πλέον το χέρι μου δεν με ενοχλεί και ένα πρόβλημα γυναικολογικό το λύσαμε και αυτό. Τι λέτε;

  8. Ο χρήστης Α.Βάθης (webmaster) στις Τετ Νοέβριος 18, 2009 έγραψε:

  Πολύ ευχάριστη η καλή σας πορεία, άλλες περιπτώσεις όντως χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Αν και ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και δεν γνωρίζουμε το πλήρες ιστορικό σας, εφόσον έχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή σας, οι επισκέψεις θα μπορούσαν να είναι αραιώτερες, ανά δίμηνο, τρίμηνο ή και ακόμα και σε μεγαλύτερα διαστήματα.

  9. Ο χρήστης Νίκος στις 13:37:51, Τετ Νοέβριος 18, 2009 έγραψε:

  θα ήθελα να μάθω εάν απαιτείται κάποια ειδική άδεια για να πουλάει κάποιος ομοιοπαθητικά φάρμακα.

  10. Ο χρήστης Α.Βάθης (webmaster) στις Τετ Νοέβριος 18, 2009 έγραψε:

  Δεν χρειάζεται ειδική άδεια σε ένα φαρμακοποιό για να πουλάει στο φαρμακείο του ομοιοπαθητικά φάρμακα. Ομως ο κατάλογος φαρμακείων που δημοσιεύει η ΕΕΟΙ απαιτεί ο φαρμακοποιός να έχει παρακολουθήσει μαθήματα ομοιοπαθητικής, και όχι απλά να παρέχει ομοιοπαθητικά φάρμακα.

  Αφήστε τα σχόλιά σας για αυτή τη σελίδα

  Ονομα: (προαιρετικό)

  Email:
  (προαιρετικό, δεν εμφανίζεται)

  Θέλω να λαμβάνω σημαντικά μηνύματα από τον webmaster

  Κρυφή λέξη: (η λέξη που εμφανίζεται στο γκρίζο πλαίσιο)

  Σχόλια: (παρακαλούμε χρησιμοποιήστε ελληνικά και όχι greeklish)
  Σημείωση: μηνύματα με υβριστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο διαγράφονται. Ο HTML κώδικας αφαιρείται.