ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

7 περιστατικά ψωρίασης θεραπευμένα με Ομοιοπαθητική

Κατηγορίες: Δερματολογία
Εικόνα Άρθρου

7 περιστατικά ψωρίασης θεραπευμένα με Ομοιοπαθητική

7 περιστατικά ψωρίασης θεραπευμένα με Ομοιοπαθητική

Επεξήγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος με την Ομοιοπαθητική μέσα από επτά περιστατικά με κύριο σύμπτωμα την ψωρίαση

Του Γιώργου Παπαφιλιππου, Γιατρού χειρούργου, Ομοιοπαθητικού, από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 28

1o περιστατικό

: Κορίτσι 13 ετών προσέρχεται, γιατί εμφάνισε ψωρίαση πριν από τέσσερις μήνες στο κεφάλι. Έχει φαγούρα. Η μητέρα έχει επίσης ψωρίαση. Είναι υπερκινητικό παιδί, της αρέσει ο χορός. Είναι κλειστή, μένει ευχάριστα μόνη. Νευριάζει και δεν το εκφράζει, σπάνια φωνάζει. Ευσυγκίνητη, αλλά δεν κλαίει εύκολα, δεν το επιτρέπει στον εαυτό της. Φοβάται την αποτυχία. Είναι πρώτη στην τάξη. Δεν θέλει παρηγοριά. Είναι τακτική, εύθικτη. Φοβάται το σκοτάδι, τα αστραπόβροντα, τους σεισμούς, το θάνατο. Η έμμηνος ροή άρχισε πριν από 3 μήνες. Τη δεύτερη φορά λιποθύμησε πριν από την έμμηνο ροή. Της αρέσει το ψάρι, τα πικάντικα, τα φρούτα. Διψάει αρκετά. Ύπνος καλός. Έχει κάποιες φορές εφιάλτες.

Η άρρωστη πήρε Natrium muriaticum 200.

Μετά από δύο μήνες η κηλίδα ψωρίασης εξαφανίστηκε. της τα εκφράζει μόνο στους δικούς της, φωνάζοντας ή χτυπώντας την πόρτα. Είναι αγχώδης με τα μαθήματα, ευσυγκίνητη, τακτική, εύθικτη, φιλόδοξη, συμπάσχει. Έχει έντονο άγχος εξετάσεων και να εμφανιστεί σε κοινό. Ανησυχεί για την υγεία της και φοβάται ακρίδες και κατσαρίδες, καθώς και αεροπλάνο και πλοίο.

Της δώσαμε Lyoopodium Μ.

Ενάμιση μήνα μετά την αγωγή, τα εξανθήματα έχουν υποχωρήσει κατά πολύ, ενώ βγήκε μόνο ένα καινούριο στο μέσο της θεραπείας. Τα φουσκώματα έχουν υποχωρήσει, Τα νεύρα και το άγχος έχουν μειωθεί πολύ. Η διάθεση πολύ καλή,

Μετά 9 μήνες η ασθενής αναφέρει ότι αφού εμφανίστηκαν δύο ακόμα καινούρια εξανθήματα στην συνέχεια εξαφανίστηκαν όλα και έχει παραμείνει μόνο δυσχρωμία. Δεν είχε ξανά φουσκώματα. Η αυτοπεποίθηση αρκετά καλύτερη, είναι όμως ακόμα αναποφάσιστη. Στις επόμενες εξετάσεις που έδωσε, δεν είχε καθόλου άγχος.

Η άρρωστη παραμένει δύο χρόνια τώρα πολύ καλά στην υγεία της.

2o περιστατικό

: Κοπέλα 18 χρόνων, που ο πατέρας της και η γιαγιά της είχαν ψωρίαση, έρχεται για κηλίδες ψωρίασης στις κνήμες, οι οποίες εμφανίστηκαν πριν από 3 μήνες. Έδινε τότε εξετάσεις και είχε έντονο άγχος. Από μωρό μέχρι 5 χρόνων έκανε κατά καιρούς κρίσεις λαρυγγίτιδας. Τελευταία, έχει και κάποια φουσκώματα και πόνους στο υπογάστριο. Της αρέσουν γλυκά, καυτερά και ζυμαρικά. Η έμμηνος ροή είναι κανονική. Έχει καλό ύπνο. Είναι σχετικά ανοικτός χαρακτήρας. Νευριάζει, αλλά τα νεύρα

3ο περιστατικό

: ʼνδρας 30 χρόνων προσέρχεται αναφέροντας ότι στα 18 του χρόνια, μετά από στενοχώρια και πένθος για τον θάνατο του πατέρα του και προσωπικές δυσκολίες, εμφάνισε κηλίδα ψωρίασης στο στήθος και αργότερα στους αγκώνες. Τώρα έχει κυρίως στα πόδια και τα χέρια. Έχει μεγάλη έξαρση τα τελευταία 3 χρόνια. Είναι ψιλές κηλίδες. Όταν υποχωρεί η ψωρίαση εμφανίζονται αιμορροΐδες με πόνο και αίμα. Έχει επίσης έντονη δυσκοιλιότητα. Ζεσταίνεται , ιδρώνει, έχει ζεστά πόδια. Επιθυμεί γλυκά, καυτερά, ζυμαρικά, ξινό και έχει απέχθεια στο ψάρι. Διψάει λίγο και θέλει κρύο νερό. Ύπνος καλός με πολλά όνειρα και τινάγματα στον ύπνο. Είναι σχετικά κλειστός τύπος, νευριάζει, είναι οξύθυμος, βρίζει, πετάει αντικείμενα και του περνάει εύκολα. Είναι αγχώδης με τα πάντα. Ευσυγκίνητος. Θέλει παρέα, χωρίς να κουβεντιάζει το πρόβλημα του. Συμπάσχει, είναι ακατάστατος, ανυπόμονος, πεισματάρης, εύθικτος, φιλόδοξος, εγωιστής, έχει αυτοπεποίθηση. Φοβάται το θάνατο και έχει ακροφοβία. Έντονη σεξουαλική διάθεση.

Ο άρρωστος πήρε Sulphur Μ,

Μετά από 2 V2 μήνες, ο ασθενής αναφέρει έντονη επιδείνωση στην ψωρίαση για ένα μήνα. Εμφανίστηκε και σε σημεία όπου δεν είχε και μεγάλωσαν όσα ήδη είχε. Μετά άρχισαν να υποχωρούν. Και οι αιμορροΐδες εμφανίστηκαν και υποχώρησαν σταδιακά. Τώρα δεν ενοχλούν καθόλου, Η δυσκοιλιότητα είναι λίγο καλύτερα τελευταία. Τις πρώτες εβδομάδες ήταν αρκετά νευρικός, μετά ηρέμησε.

Αφού υποχώρησε σταδιακά πλήρως η ψωρίαση, 8 μήνες αργότερα υπήρξε επιδείνωση μετά από στρες.

Επαναλάβαμε στον άρρωστο το ίδιο φάρμακο στην ίδια δυναμοποίηση και σε λίγο διάστημα ήταν πάλι πολύ καλά.

4o περιστατικό

: Αγόρι 7 χρόνων έρχεται με ψωρίαση στους αγκώνες, γόνατα και αστράγαλους, η οποία εμφανίστηκε όταν ήταν 4 χρόνων και γεννήθηκε ο αδελφός του. Είχε και ο πατέρας ψωρίαση. Από μωρό είχε σχετικά συχνά αμυγδαλίτιδες και λαρυγγίτιδες. Πήγε σχολείο 5 χρόνων. Τότε άρχισε δύσπνοια. Στον ύπνο δεν είχε. Είναι σαν αναστεναγμός. Το παιδί είναι ανασφαλές. Δεν έχει αυτοπεποίθηση. Είναι γκρινιάρης και θυμώνει. Φοβάται να μείνει μόνος, γιατί σκέφτεται τέρατα, από μικρός. Φοβάται σκοτάδι, σκυλιά, έντομα, ύψος. Έχει άγχος υγείας και δυσκοιλιότητα. Ιδρώνει στο λαιμό κατά τον ύπνο. Κρυώνει. Επιθυμεί γλυκά, παγωτά σοκολάτα, πίτσα. Φοβάται στον ύπνο του από κακά όνειρα και σηκώνεται και πάει στους γονείς. Κοιμάται μπρούμυτα και στον ύπνο του τρίζει τα δόντια.

Κλαίει, επίσης, στον ύπνο. Είναι ακατάστατος, πεισματάρης και ζηλεύει πολύ.

Στο παιδί δώσαμε Calcarea sulphurica M,

Οκτώ μήνες αργότερα, αφού παρουσίασε ύφεση το καλοκαίρι η ψωρίαση εμφάνισε πάλι επιδείνωση στα ίδια σημεία, Η δύσπνοια είχε υποχωρήσει και τελευταία είχε ήπιες κρίσεις διάρκειας 5 λεπτών κάθε τόσο. Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ καλύτερα. Έχει καλύτερη αυτοπεποίθηση. Έχει βάλει ένα μήνα κορτιζόνη στην ψωρίαση.

Επαναλάβαμε το ίδιο φάρμακο στην ίδια δυναμοποίηση,

Μετά από 5 μήνες, οι φοβίες έχουν μαλακώσει, ο ύπνος είναι ήσυχος, η δυσκοιλιότητα καλά και η ζήλια έχει επίσης μειωθεί. Πάει πολύ καλά με τη δύσπνοια. Η ψωρίαση καλύτερα,

Ένα χρόνο αργότερα, εμφάνισε επιχείλιο έρπητα και επιπεφυκίτιδα. Η ψωρίαση πολύ βελτιωμένη, αλλά υπάρχει ακόμα. Εμφάνισε κάποιες ημικρανίες. Του δώσαμε Bellaaonna 10 Μ.

Μετά άλλους 7 μήνες, επειδή εμφάνισε πάλι έντονο άγχος υγείας και φόβο καρκίνου από κάποια περιστατικά που άκουσε δώσαμε Calcarea carbonica 10 Μ,

Όταν ήρθε 8 μήνες αργότερα λόγω έντονης γκρίνιας και υπερκινητικότητας και συνεχιζόμενου επιχείλιου έρπητα, καθώς και κάποιων ήπιων τικ πήρε Chamomilla 10 Μ.

Πάλι μετά από 6 μήνες συνεχίζονται οι επιχείλιοι έρπητες, οι φοβίες είναι ήπιες και ψωρίαση υπάρχει μόνο μια κηλίδα στο δεξί γόνατο. Ο μικρός ζεσταίνεται πολύ, έχει σάλια στο μαξιλάρι, νευριάζει, είναι ακατάστατος. Του δώσαμε Sulphur ΙΜκαι 10Μ.

Τελικά άλλους 7 μήνες μετά ο άρρωστος παίρνει Argentum nitricum Μ για άγχος εξετάσεων που είναι αρκετά έντονο και για τις υπάρχουσες ακόμα φοβίες, ενώ παραμένει μια ελάχιστη κηλίδα ψωρίασης στο γόνατο.

5o περιστατικό

: Αφορά τη μητέρα του πρώτου περιστατικού. Η ψωρίαση άρχισε πριν από 15 χρόνια, όταν έδινε εξετάσεις στη σχολή της. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο τριχωτό της κεφαλής και αργότερα επεκτάθηκε στο κορμί σε διάφορα σημεία σαν σταγονοειδής, συμμετρικά στις δύο πλευρές του κορμιού, αφού υποχώρησε από το κεφάλι. Είχε κάποια ύφεση και μετά από 3 μήνες είχε πάλι έξαρση, με φαγούρα. Τον ίδιο χρόνο με την ψωρίαση, άρχισε να έχει κατά καιρούς ουρολοιμώξεις. Τελευταία, έχουν υποχωρήσει.

Η άρρωστη επιθυμεί αλμυρά, παστά, ψάρι, τηγανητά αυγά, λεμόνι. Ύπνος καλός, μιλάει και κλαίει στον ύπνο της. Βλέπει πολλά όνειρα, ανάλογα με την ψυχική της κατάσταση. Είναι κλειστός χαρακτήρας, προτιμάει να μένει μόνη. Νευριάζει και φωνάζει. Είναι ευσυγκίνητη, κλαίει, συνήθως μόνη. Συμπάσχει, είναι τακτική, εύθικτη. Έχει κλειστό φοβία, φοβάται ποντίκια και φίδια και το ύψος, καθώς και το συνωστισμό.

Η άρρωστη πήρε Natrium muriaticum LM6,

Δύο μήνες μετά η άρρωστη είπε ότι αρχικά εμφανίστηκαν και άλλα σημάδια ψωρίασης και τα προηγούμενα αυξήθηκαν σε μέγεθος, ενώ η φαγούρα συνεχιζόταν. Τις τ ε λευταίες ημέρες άρχισαν να επουλώνονται. Κοιμάται περισσότερο και καλύτερα.

Η διάθεση της βελτιώθηκε σημαντικά,

ʼλλους 2 μήνες,μετά, η άρρωστη λέει ότι οι κηλίδες άρχισαν να υποχωρούν από τα χέρια και τα πόδια και να παραμένει μια δυσχρωμία, Αντίθετα, φούντωσε η ψωρίαση στο δεξιό ακουστικό πόρο. Επίσης, οι μεγαλύτερες πλάκες ψωρίασης στο υπόλοιπο κορμί άρχισαν και μικραίνουν. Δεν παραμιλάει ούτε φωνάζει πια στον ύπνο. Εμφανίστηκαν ήπια συμπτώματα ουρολοίμωξης για μερικές ημέρες, που υποχώρησαν χωρίς αντιβίωση,

Έξη μήνες μετά την αρχική επίσκεψη, έχουν υποχωρήσει οι περισσότερες κηλίδες και στη θέση τους υπάρχει λευκωπή δυσχρωμία, ενώ το αυτί είναι αισθητά βελτιωμένο, Έχει πολλά ευχάριστα όνειρα και στον ύπνο της τραγουδάει και ψέλνει, ʼγχος και νεύρα δεν έχει ιδιαίτερα.

Μετά από 3 μήνες ακόμα, παρατηρήθηκε ήπια επιδείνωση της ψωρίασης και δόθηκε στην άρρωστη Natrium muriatioum 200.

Αρχισε να βελτιώνεται και πάλι σταδιακά και μετά από αρκετούς μήνες είχε 1-2 μικρές ήπιες κηλίδες που δεν ενοχλούσαν καθόλου και η γενική της κατάσταση ήταν πολύ καλή.

6o περιστατικό

: Γυναίκα 32 χρόνων που ο πατέρας της είχε ψωρίαση, αναφέρει ότι πριν από 6 χρόνια εμφάνισε κηλίδα ψωρίασης στο κεφάλι. Πριν από 2 χρόνια εμφανίστηκε κηλίδα στο δεξί γλουτό, που μεγάλωσε σταδιακά και μετά σταδιακά υποχώρησε.

Ένα χρόνο αργότερα παρουσιάστηκε έξαρση στο κεφάλι με φαγούρα και μετά από 3 μήνες, κηλίδες μεγάλες κόκκινες με απολέπιση στους πήχεις, στο τριχωτό του εφηβαίου, στους μηρούς και την κοιλιά. Έχει απολέπιση και μέσα στα αυτιά.

Παραπονείται και για πονοκεφάλους από 4 χρόνια, με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Εντοπίζονται στο αριστερό ινίο και καλυτερεύουν με ζεστό ντους και με τρίψιμο.

Αναφέρει και κάποιες ζαλάδες, με σκοτοδίνη και μετά έχει έντονο πονοκέφαλο.

Έχει διάρροιες μετά από χταπόδι και ούζο και μετά από στρες.

Έχει λιποθυμήσει στη θέα αίματος. Δεν μπορεί να κοιτάζει τις σύριγγες.

Κρυώνει, έχει κρύα άκρα. Της αρέσουν κρέας, όσπρια, γλυκά. Απεχθάνεται το λίπος.

Κοιμάται καλά. Βλέπει σκοτεινά όνειρα, αράχνες. Νευριάζει και φωνάζει. Είναι αγχώδης με το χρόνο, να προλάβει. Είναι ιδιαίτερα ευσυγκίνητη, κλαίει εύκολα και σε κόσμο μπροστά. Συμπάσχει, θέλει παρηγοριά. Είναι τακτική, τελειομανής. Παραπονιάρα και χαδιάρα, εύθικτη, σιχασιάρα, φιλόδοξη.

Έχει άγχος εξετάσεων και μέτρια αυτοπεποίθηση. Φοβάται αράχνες, ύψος και έχει κλειστοφοβία.

Κατά καιρούς, έχει μελαγχολίες με κλάμα.

Δώσαμε στην άρρωστη Siliaa Μ.

Δύο μήνες αργότερα η άρρωστη αναφέρει ότι 10 ημέρες μετά από την λήψη του φαρμάκου άρχισε επιδείνωση με καινούριες κηλίδες σε πολλά σημεία του κορμιού. Οι πονοκέφαλοι μειώθηκαν σταδιακά πολύ.

Δεν εμφανίστηκε ίλιγγος και φουσκώματα. Εμφανίστηκαν κάποιες διάρροιες με πόνο στην κοιλιά, μετά από άγχος. Δεν είχε καθόλου μελαγχολία και κλάμα. Είχε δυσάρεστα όνειρα, όπως ότι ο φίλος της έφευγε με καράβι. Δεν είδε όνειρα με αράχνες. Νεύρα λιγότερα από πριν. Γενική διάθεση καλή,

Μετά άλλους 2 μήνες, η ψωρίαση άρχισε να καλυτερεύει, δεν είχε πονοκεφάλους ούτε ιλίγγους και ζαλάδα.

Συνεχίζει να έχει τυμπανισμό και διάρροια μετά το φαγητό και ιδιαίτερα από στρες,

Δώσαμε Lyoopodium Μ και στη η ψωρίαση, καθώς και οι διάρροιες βελτιώνονται συνεχώς.

7o περιστατικό

: Γυναίκα 37 ετών, εμφάνισε ψωρίαση μετά τη γέννα, πριν από 4 χρόνια. Ψωρίαση είχε και η γιαγιά της. Η εντόπιση είναι στα νύχια των χεριών, στις παλάμες και τελευταία στις πατούσες. Είχε και λειχήνα στο αιδοίο, που υποχώρησε μετά από μια αποβολή που είχε πριν μερικούς μήνες. Παλιότερα είχε ιγμορίτιδα, η οποία υποχώρησε με αντιβίωση. Στη λοχεία εμφάνισε ήπια μελαγχολία για ένα μήνα, επειδή καταπιεζόταν από την παρουσία και τις επεμβάσεις της μάνας.

Κρυώνει και τα άκρα της είναι ζεστά. Επιθυμεί φρούτα, γλυκά, κρέας, Το γάλα και το χαμομήλι της φέρνουν ναυτία. Έχει αρκετή δίψα και προτιμάει κρύο νερό.

Η έμμηνος ροή είναι κανονική. Κοιμάται καλά και έχει καλά όνειρα. Είναι ανοικτός χαρακτήρας και κουβεντιάζει τα προβλήματα της, προτιμάει την καλή παρέα, νευριάζει και φωνάζει και της περνάει εύκολα. Είναι αγχώδης με το χρόνο, ευσυγκίνητη. Συμπάσχει. Είναι τακτική και πεισματάρα και αρκετά φιλόδοξη. Έχει καλή αυτοπεποίθηση και φοβάται το θάνατο.

Δώσαμε Phosphorus Μ.

Μετά ενάμιση μήνα η ασθενής αναφέρει ότι είχε έξαρση της ψωρίασης στα πέλματα για 20 ημέρες. Τα νεύρα και το άγχος μειώθηκαν και ήταν πιο υπομονετική. Η γενική διάθεση ήταν καλύτερη. Εμφανίστηκε ήπια ο λειχήνας. Η άρρωστη είναι έγκυος στον τρίτο μήνα.

Δύο μήνες αργότερα αναφέρει ότι είχε παλίνδρομη κύηση και απέβαλε. Πήρε αντιβίωση και μετά είχε κάποια έξαρση στην ψωρίαση. Επιδεινώθηκαν επίσης λίγο τα νεύρα και το άγχος. Της επαναλάβαμε το ίδιο φάρμακο στην ίδια δυναμοποίηση.

Μετά από ενάμιση ο λειχήνας έχει εξαφανιστεί πάλι. Η ψωρίαση στα πέλματα είναι πολύ καλύτερα και στα νύχια και στις παλάμες καλύτερα. Έχει ακόμα κάποια νεύρα και ο ύπνος της είναι καλός.

Μετά από, 4 μήνες η ψωρίαση από τα πέλματα και τις παλάμες έχει εξαφανιστεί και παραμένει ελάχιστα στα νύχια. Νεύρα έχει ελάχιστα και ο ύπνος είναι καλός.

Μετά από 5 μήνες ύστερα από υπερκόπωση από σεμινάρια και άλλα προβλήματα εμφάνισε κάποια σημάδια ψωρίασης στις πατούσες. Επαναλάβαμε το ίδιο φάρμακο στην ίδια δυναμοποίηση,

Μετά από 6 μήνες η άρρωστη χώρισε και εμφάνισε πάλι κάποια σημάδια ψωρίασης. Νοιώθει κάποια ατονία. Επαναλήφθηκε το ίδιο φάρμακο.

Μετά από μερικούς μήνες, η άρρωστη εμφάνισε κάποια ελαφριά ιγμορίτιδα. Πήρε το ίδιο φάρμακο σε υψηλότερη δυναμοποίηση και από τότε είναι πολύ καλά καθόλα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Από τα παραπάνω περιστατικά φαίνεται ότι η ψωρίαση, όπως άλλωστε και οι περισσότερες παθήσεις, έχει κληρονομική προδιάθεση. Εμφανίζεται μετά από κάποιο έντονο στρες.

Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από τον διάστημα της νόσησης και τη βαρύτητα της, καθώς και την ηλικία και τη γενική κατάσταση του οργανισμού (βαρύτερη ή όχι προδιάθεση).

Στο 1ο περιστατικό, που επρόκειτο για παιδί και το διάστημα νόσησης ήταν μικρό και η έκταση μικρή, η θεραπεία ήταν σχετικά γρήγορη (2 μήνες). Στο 5ο περιστατικό που η ηλικία ήταν σχετικά μεγάλη, ο χρόνος νόοησης μεγάλος και η έκταση της νόσου επίσης μεγάλη, χρειάστηκε αντίστοιχα και μεγάλος χρόνος για την αποθεραπεία. Το ίδιο παρατηρεί κανείς και στα υπόλοιπα περιστατικά.

Σε όλες τις παθήσεις, αλλά ιδιαίτερα στις δερματικές, παρατηρείται η λεγόμενη αρχική επιδείνωση, που είναι ένδειξη ότι το φάρμακο είναι το σωστό. Το διάστημα της επιδείνωσης εξαρτάται και πάλι από την διάρκεια και την ένταση της νόσου, την γενική κατάσταση της υγείας του αρρώστου, καθώς και από την ηλικία του. Συχνά στην διάρκεια της θεραπείας παρατηρούνται μερικές ή πλήρεις υποτροπές της πάθησης μετά από έντονο στρες και αυτό συμβαίνει συνήθως πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία, σε φάση που ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να ισχυροποιηθεί τόσο ώστε να μην είναι πια ευάλωτος στο στρες (περιστατικά 3 και 7).

Όπου συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν υποχωρήσουν και αυτές, η δε σειρά θεραπείας είναι αντίστροφα ανάλογη με την σειρά εμφάνισης τους. Δηλαδή υποχωρεί πρώτα η πάθηση που εμφανίστηκε τελευταία και τελευταία αυτή που εμφανίστηκε πρώτη (περιστατικά 3,5,6,7). Επίσης όσον αφορά τις δερματικές παθήσεις πρώτα θεραπεύονται τα σημεία στα οποία εμφανίστηκε τελευταία η πάθηση και στο τέλος τα σημεία στα οποία πρωτοεμφανίστηκε αυτή (στα περισσότερα περιστατικά).

Σε περιστατικά που η γενική κατάσταση είναι αρκετά επιβαρημένη, για την πλήρη θεραπεία χρειάζονται περισσότερα φάρμακα (περιστατικά 4,6,7).

Είναι καλό να τα γνωρίζουν αυτά οι ασθενείς που προσέρχονται στην Ομοιοπαθητική για θεραπεία για να έχουν την απαιτούμενη υπομονή για την θεραπεία τους. Το σημαντικό που πρέπει να έχουν οπωσδήποτε κατά νου είναι ότι με την Ομοιοπαθητική θα έχουν πλήρη θεραπεία σε όλα τους τα προβλήματα και μάλιστα μόνιμη, εφ' όσον δείξουν εμπιστοσύνη και συνεργαστούν σωστά με τον γιατρό τους, δίνοντας του τις κατάλληλες πληροφορίες και ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δοθούν.
-