ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική

Κατηγορίες: Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Εικόνα Άρθρου

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική

Πολλές ερωτήσεις αναφέρονται στο θέμα της παχυσαρκίας, και συγκεκριμένα στο τι μπορεί να κάνει η Ομοιοπαθητική στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να διευκρινιστεί αν μια παχυσαρκία οφείλεται σε κάποια διαταραχή του οργανισμού και ειδικότερα σε κάποια ορμονική διαταραχή. Σε τέτοια περίπτωση, οπωσδήποτε η θεραπεία θα εστιαστεί στην αντιμετώπιση της πρωταρχικής διαταραχής. Στην περίπτωση αυτή μπορεί η Ομοιοπαθητική να βοηθήσει μόνη της ή σε συνδυασμό με μια αγωγή από ενδοκρινολόγο.

Όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι οι σπάνιες. Πιο συχνά η παχυσαρκία οφείλεται στις συνήθειες λήψης τροφής και σε κάποιες περιπτώσεις σε συνδυασμό με μια τάση «αργού μεταβολισμού». Ενώ δηλαδή δεν υπάρχει κάποια ορμονική ή άλλη διαταραχή, ο οργανισμός έχει την τάση να «παίρνει εύκολα κιλά». Στην περίπτωση αυτή η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ αποκαθιστώντας μια καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, ώστε η δίαιτα να αρχίσει να αποδίδει.

Ας έλθουμε όμως στις περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στην υπερβολική λήψη τροφής (και σε δυσανάλογα μικρή σωματική άσκηση).

Σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι οπωσδήποτε απαραίτητη μια κατάλληλη δίαιτα, η οποία θα αποτελέσει και το κύριο μέσο επαναφοράς στο κανονικό βάρος. Είναι όμως σε όλους γνωστό ότι μια τέτοια δίαιτα για να είναι αποτελεσματική σε μόνιμη βάση και όχι μόνο πρόσκαιρα, απαιτείται να είναι μακροχρόνια και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που οι πιο πολλοί παχύσαρκοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα, αλλά και αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου η βοήθεια της Ομοιοπαθητικής μπορεί να είναι μεγάλη και πολλές φορές αναντικατάστατη.

Είτε υπάρχουν κάποιες ψυχικές παράμετροι (π.χ. να τρώει κανείς υπερβολικά λόγω άγχους) είτε όχι, δηλαδή να είναι απλώς μια συνήθεια που δεν μπορούν να ελέγξουν, η Ομοιοπαθητική θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια τους, δίνοντας τους περισσότερες δυνάμεις και ευεξία ώστε η προσπάθεια αυτή να γίνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συζητάτε διεξοδικά το πρόβλημα αυτό, με τον ομοιοπαθητικό σας γιατρό ώστε να καθοριστεί ένα πρόγραμμα που θα είναι το πλέον κατάλληλο για την περίπτωση σας.
-