ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η επίθεση στην Ομοιοπαθητική Ιατρική συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κατηγορίες: Homeonews

Η επίθεση στην Ομοιοπαθητική Ιατρική συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η επίθεση στην Ομοιοπαθητική Ιατρική συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από τον Κ. Τσιτινίδη, πρόεδρο ΕΕΟΙ
από το περιοδικό Ομοιοπαθητικά Νέα, τεύχος 19, Απρίλιος 2011

Όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό η Ομοιοπαθητική Ιατρική δέχεται τρομερή επίθεση στην Αγγλία. Ο Τύπος έχει κατακλυστεί από άρθρα με αστείρευτη και υποκριτική επιθετικότητα (κάτι μου θυμίζει αυτό!).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από το 1948, η Ομοιοπαθητική έχει εισαχθεί στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας. Το 1950 εγκρίθηκε η Πράξη της Ιατρικής Ομοιοπαθητικής Εταιρείας (Faculty), έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Αγγλων στην Ομοιοπαθητική Ιατρική.

Αυτός ο νόμος εγκρίθηκε από το Αγγλικό Κοινοβούλιο το 1974, όταν η Ομοιοπαθητική του εθνικού συστήματος υγείας υποστηριζόταν από την κυβέρνηση της εποχής. Έτσι, το NHS είχε την υποχρέωση να παρέχει τα μέσα για την άσκηση αυτής της ιατρικής και να υπάρχουν γιατροί που να είναι πρόθυμοι να την εξασκήσουν όσο υπάρχει τέτοια απαίτηση από τους πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια, άνθρωποι με μεγάλη επιρροή έχουν ξεκινήσει μια νέα επίθεση ενάντια στην Ομοιοπαθητική. Το βασικό τους επιχείρημα είναι «αυτοί που είναι τόσο αφελείς ώστε να παίρνουν ανενεργά φάρμακα ζάχαρης, πρέπει να πληρώνουν γι' αυτά και δεν πρέπει η placebo ιατρική να παρέχεται από το NHS». Θεωρούν ότι η πρακτική της Ομοιοπαθητικής στο NHS (ομοιοπαθητικά νοσοκομεία κ.λπ.) δίνει αξιοπιστία και έγκριση σε μια πρακτική που δεν είναι παρά ένα ακόμα placebo. Η επίθεση είναι βαθύτερη! Δεν έχει να κάνει με τις πρόσφατες πρακτικές «δασκάλων», γεμάτες δημιουργική φαντασία, αλλά όχι και με τη γερμανική αξιοπιστία του ιδρυτή της (S. Hahnemann).

Πρωταγωνιστές σε αυτήν την επίθεση είναι ο καθηγητής Edzard Ernst (που παλιότερα επισκεπτόταν ομοιοπαθητικό γιατρό και επί του παρόντος είναι καθηγητής Συμπληρωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter), που έχει γράψει και ένα βιβλίο (μαζί με τον Simon Singh), το Κόλπο στη θεραπεία, καθώς και ο Ben Goldacre (γιατρός και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Guardian). Υπήρξε επιστολή που ζητούσε να απαγορευτεί να πηγαίνουν ασθενείς σε ομοιοπαθητικά νοσοκομεία, απαγορεύοντας στους γενικούς γιατρούς να παραπέμπουν περιστατικά σε ομοιοπαθητικούς γιατρούς. Το γράμμα πέρασε από το Patient Care Trusts, με αποτέλεσμα να κλείσει το ομοιοπαθητικό νοσοκομείο στο Tunbridge. Πρόσφατα, δημόσια, μερικοί διαμαρτυρόμενοι κατάπιαν «μεγάλες δόσεις» ομοιοπαθητικών φαρμάκων έξω από φαρμακείο, για να αποδείξουν ότι είναι ανενεργά. Αν και το θέμα δεν ψηφίστηκε από την κεντρική κυβέρνηση και δεν πέρασε στο NHS, εξακολουθεί η επίθεση, με την κεντρική ιδέα ότι «εμείς ξέρουμε καλύτερα από εσάς τι είναι καλό για την υγεία σας και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ισχυροποιήσουμε την άποψή μας».

Ποιες μπορεί να είναι οι άμυνες της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής σε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση;

Πρώτη άμυνα είναι το θέμα της δυναμοποίησης και της διάλυσης. Η σύγχρονη φυσική δεν έχει βρει το μικρότερο σωματίδιο στη φύση (άτομο κατά την αρχαία έννοια), και πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια, φωτόνια, quark και γλοιόνια γεμίζουν το χώρο χωρίς να ξέρουμε την ακριβή σημασία της λειτουργίας τους. Συνεπώς, η άποψη ότι δεν υπάρχει τίποτα στο διάλυμα (ενεργειακό – φυσικό) μένει να αποδειχθεί στο μέλλον, και όλα μέχρι τώρα συνηγορούν στο ότι πάντα κάτι μένει πίσω, τουλάχιστον ως ενεργειακό αποτύπωμα της αρχικής ουσίας.

Το θέμα της μηχανιστικής προσέγγισης (μοριακή και κυτταρική βιολογία) αντιμετωπίζεται με ολιστικό τρόπο και εμβάθυνση στα ολιστικά πολύπλοκα βιολογικά συστήματα που δεν έχουν ξεκάθαρη σχέση ούτε με τη Νευτώνεια μηχανιστική αντίληψη αλλά ούτε και με την πιο προχωρημένη κβαντική ηλεκτροδυναμική. Κέντρα συστημικής μελέτης (όπως το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, όπου γίνεται το Master Κλασικής Ομοιοπαθητικής, με διευθυντή του προγράμματος τον καθηγητή Ι. Δαρζέντα και τον Γ. Βυθούλκα) μπορούν να σταθούν αρωγοί στην όλη άμυνα.

Μεγάλη γραμμή άμυνας είναι και η ικανοποίηση των ασθενών από την Ομοιοπαθητική, καθώς και η οικονομία λόγω χαμηλότερου κόστους και ολιστικής απάντησης. Υπάρχει εργασία που αποδεικνύει τα παραπάνω (βλ. Βιβλιογραφία).

Επίσης δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις άλλες εναλλακτικές θεραπευτικές, που κι αυτές έχουν την ίδια θεραπευτική βάση και κατεύθυνση θεραπείας.

Είμαστε ένα σύνολο θεραπευτών που απαιτεί μεγαλύτερη συνείδηση από γιατρούς και ασθενείς στο τι πραγματικά θεραπεύουμε. Όσον αφορά την evidence based medicine, που τόσο διαφημίστηκε αρχικά, είναι προφανές ότι μία μέθοδος που χαρακτηρίζεται ως placebo δεν μπορεί να θεραπεύσει μαστίτιδα στις αγελάδες (βλ. Βιβλιογραφία). Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ούτε στην ίδια τη συμβατική ιατρική ισχύει το evidence based medicine. Από επίσημη πηγή της κλασικής ιατρικής (BMJ), το ποσοστό των συνήθων ιατρικών θεραπειών που υποστηρίζεται από καλή απόδειξη έχει ως εξής:

 • 13% ωφέλιμη θεραπεία
 • 23% ίσως ωφέλιμη θεραπεία
 • 8% γκρίζα ζώνης ωφέλειας-βλαπτικότητας
 • 6% μάλλον δεν ωφελεί
 • 4% πολύ πιθανά είναι βλαπτική
 • 46% άγνωστη αποτελεσματικότητα

  Το παράδειγμα των αντικαταθλιπτικών είναι χαρακτηριστικό. Μια αξιόπιστη μετα-ανάλυση έδειξε ότι σε βαριά κατάθλιψη δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν, παρά από λίγη έως πολλή δράση placebo, και στις ελαφρύτερες περιπτώσεις έχουν τη δραστικότητα των φαρμάκων διασκέδασης (lifestyle drugs). Όπως ξέρουμε, τόνοι από αυτά τα φάρμακα καταναλώνονται από το «καλά πληροφορημένο» κοινό. Εν κατακλείδι, στην κλασική ιατρική λείπει η απόδειξη της αποτελεσματικότητας που προαπαιτείται από την Ομοιοπαθητική. Τελευταίο και κυριότερο, η δημοκρατία απαιτεί να σεβόμαστε ως αναφαίρετο δικαίωμα την ελεύθερη επιλογή του ατόμου στις θεραπευτικές μεθόδους που υπάρχουν. Αυτός πληρώνει την ασφάλειά του και αυτός μόνο έχει λόγο στο τι είδους υπηρεσία θέλει για την υγεία του.

  Αλλωστε, κατά καιρούς πολλοί «μεγάλοι» της εποχής τους ήταν υπέρ της οικολογικής εναλλακτικής συστημικής ομοιοπαθητικής προσέγγισης. Μην ξεχνάμε ότι ο John Weir (ομοιοπαθητικός γιατρός της βασιλικής οικογένειας) έδωσε την Ignatia σε 5 βασιλιάδες και 3 βασίλισσες κατά σειρά, κάτι που δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον. Ο πόλεμος (facebook-twitter-MME) θα συνεχιστεί. Πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι να συνεισφέρουμε όπου μπορεί ο καθένας.

  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  S. Arlt, W. Padberg, M. Drillich, and W. Heuwiese, «Efficacy of homeopathic remedies as prophylaxis of bovine endometritis». J. Dairy Sci. 92: 4945–4953
  Simon Singh and Edzard Ernst, Trick or Treatment?: Alternative Medicine on Trial, Bantam Books 2008
  Faculty of homeopathy.org. Clinical outcomes studies
  Mayr, E. This Is Biology: The Science of the Living World. Cambridge, MA: Belknap Press of Harvard University Press. 1997.
  Wayne Jonas (LMHI congress Redondo beach 2010)
  Luc MONTAGNIER, Jamal AISSA, Stephane FERRIS, Jean-Luc MONTAGNIER, Claude LAVALLEE, «Electromagnetic Signals Are Produced by Aqueous Nanostructures Derived from Bacterial DNA Sequences», Interdiscip Sci Comput Life Sci (2009)
  Frank Wilczek, Η ελαφρότητα του είναι, μάζα, αιθέρας και η ενοποίηση των δυνάμεων.
  Γ. Βυθούλκα «Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επιτίθενται στην Ομοιοπαθητική: Είναι δικαιολογημένη αυτή η επίθεση;» Ομοιοπαθητικά Νέα, τεύχος 9, Μάιος-Ιούλιος 2008, σελ. 13-17
  «Συνεχίζεται στη Μεγάλη Βρετανία η επίθεση εναντίον της Ομοιοπαθητικής», Ομοιοπαθητικά Νέα, τεύχος 15, Δεκ. 2009-Φεβρ. 2010, σελ. 34
  Δ. Παπαμεθοδίου, «Η επανεμφάνιση παλαιών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής παρέμβασης», διπλωματική εργασία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  Προσωπική επικοινωνία με την πρόεδρο της Faculty (Sara Eams)


  Ημερολόγιο ΕΕΟΙ 2011

  ελληνική εταιρεία ομοιοπαθητικής ιατρικής
 • 15 Απριλίου 2011 Απονομή διπλωμάτων αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Κλασική Ομοιοπαθητική, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ερμούπολη, Σύρος
 • Μάιος 2011 Ημερίδα της Ανεξάρτητης Ιατρικής Κίνησης με θέμα το παρόν και το μέλλον της Ιατρικής, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καθηγητών και ιατρών (υπεύθυνος ημερίδας: Ευγενία Στρατηγάκη). Τα μέλη της ΕΕΟΙ θα ενημερωθούν εγκαίρως για την ακριβή ημερομηνία και τον χώρο της ημερίδας, διά τηλεφώνου και της ιστοσελίδας της ΕΕΟΙ (www.homeopathy.gr).
 • Φθινόπωρο 2011 Διημερίδα στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυση της ΕΕΟΙ (πρόεδρος: Γιώργος Κουνατιάδης)
 • Ανοιξη 2012 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, Σύρος (πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Γιώργος Παπαφιλίππου, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής: Ιωάννης Δαρζέντας)
 • Στο αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινούν ενημερωτικές διαλέξεις για το κοινό σε διάφορες πόλεις της χώρας μας (www.homeopathy.gr). • Σχετικά άρθρα

  -