ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΑ - ΑΙΚ 2014 - ΙΣΑ, ΙΣΠ, ΠΙΣ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις
Εικόνα Άρθρου

Εκλογές 2014: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΑ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΑ

του Δημοσθένη Παπαμεθοδίου, μέλος τριμελούς προεδρείου ΑΙΚ, Σεπτ 2014

Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η θητεία του ΔΣ του ΙΣΑ και είναι μία ευκαιρία να γίνει μία επιγραμματική ανασκόπηση των πεπραγμένων σε σχέση με την αναγνώριση της ομοιοπαθητικής.

Η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση (με βάση το δεδομένο ότι υπήρχαν δύο εκπρόσωποι από παρατάξεις που είχαν στους στόχους τους τη θεσμική αναγνώριση ομοιοπαθητικής και βελονισμού) ζήτησε και πέτυχε τη δημιουργία τριμελούς επιτροπής για τις εξειδικεύσεις με προτεραιότητα την εισήγηση θέσης για την ομοιοπαθητική προς την ολομέλεια του ΔΣ. Προς μεγάλη μας έκπληξη, ο κος Ζαφειρίου αντιτάχθηκε αρχικά στη δημιουργία της επιτροπής και στη συνέχεια, μετά τη θετική απόφαση του ΔΣ, ζήτησε δικαιωματικά να είναι το τέταρτο μέλος της (είθισται οι επιτροπές να αποτελούνται από μονό αριθμό μελών).

Με αφορμή καταγγελία της ΕΕΟΙ (και όχι της ΕΕΟΙΣ που προεδρεύει ο κος Ζαφειρίου) προς το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας για το φαινόμενο της εξάσκησης της ομοιοπαθητικής από μη-ιατρούς, ανατράπηκε παλαιότερη αρνητική απόφαση του ΙΣΑ. Η συμπεριφορά του κου Ζαφειρίου ξένισε μέλη του ΔΣ, όταν άρχισε να παραθέτει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μη ιατρών σε Ελλάδα και Ευρώπη που πέραν κάθε λογικής εφαρμόζουν θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική στην πλάτη ασθενών. Ενώ η διάθεση των μελών του ΔΣ ήταν θετική, ο κος Ζαφειρίου ζήτησε και πέτυχε αναβολή της απόφασης για να ενημερωθεί! Τελικά σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, πάρθηκε μια δειλή απόφαση ότι η ομοιοπαθητική, αν ασκείται από κάποιους, αυτοί θα πρέπει να είναι μόνο γιατροί.

Η ΑΙΚ (και όχι η ΚΙΑν που εκπροσωπεί παντού ο κος Ζαφειρίου και έχει προτίμηση σε παρεμφερή αρκτικόλεξα με τους χώρους στους οποίους κάποτε άνηκε) εφαρμόζει την εναλλαγή των εκπροσώπων της σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα (ΙΣΑ, ΠΙΣ, ΕΙΝΑΠ, πρώην ΙΚΑ) και σε όλες τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και είναι δυνατή η ώσμωση μεταξύ διαφορετικών ιατρικών κλάδων πχ οι θέσεις της ΕΕΟΙ για την ομοιοπαθητική κατατίθενται από όλους τους ανά περιόδους εκπροσώπους μας, πχ νοσοκομειακοί και γιατροί του πρώην ΙΚΑ. Η δημοκρατικότατη αυτή επιλογή δημιουργεί εξ αντικειμένου προβλήματα στη συνέχεια της εκπροσώπησης, αλλά από την άλλη μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ο συντάκτης του παρόντος δήλωσε από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στο ΔΣ ότι η επιτροπή του ΙΣΑ έπρεπε να καταλήξει γρήγορα γιατί ήταν πολύ ειδικό το θέμα και οι επόμενοι εκπρόσωποι της ΑΙΚ δεν ήταν μέλη της ΕΕΟΙ και ότι η χρονική συγκυρία ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την ομοιοπαθητική που δεν έπρεπε να χαθεί. Οφείλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Ν. Μπατάκη που στηρίζει τις προσπάθειες για την αναγνώριση της ομοιοπαθητικής από 30ετίας και για την υπομονή του με τον προαναφερθέντα (δύο φορές ανακοίνωσε την παραίτησή του στην επιτροπή) και τον Νέστορα του ΔΣ Σωτήρη Δρίτσα που στήριξε ενεργητικά την θετική απόφαση της επιτροπής. Δε θα αναφερθώ στις συνεχείς αναβολές σύγκλησής της. Παραθέτω μόνο ένα ενδεικτικό απόσπασμα της επιστολής του Ι.Στ.Παπαδόπουλου, αν. καθηγητή Φαρμακολογίας, προς τα μέλη της επιτροπής, τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω για την καθοριστική συμβολή του και την υπομονή του στην «αντιδεοντολογική και αντικοινωνική» συμπεριφορά του κου Ζαφειρίου:

Τελικά, μετά από δύο χρόνια αγώνα και παραίτησης άλλων εκπροσώπων της ΑΙΚ (πρέπει να ευχαριστήσω την ψυχή της ΑΙΚ Μαρία Αρναούτη και τη μαχητική ʼννα Τάγκα που παραιτήθηκαν υπέρ μου για να ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής), η εισήγηση κατατέθηκε: «Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη και την θετική εισήγηση του αν. καθ/τη Φαρμακολογίας Ι. Στ. Παπαδόπουλου, κατέληξε ότι η εξάσκηση της Ομοιοπαθητικής αποτελεί προδήλως ιατρική πράξη, οφείλει να ασκείται μόνο από ιατρούς εκπαιδευμένους στο αντικείμενο αυτό και για τους λόγους αυτούς ο ΙΣΑ προτείνουμε να εισηγηθεί προς την πολιτεία:
α) την πιστοποίηση της επαρκούς γνώσης της ομοιοπαθητικής από τους ιατρούς και
β) την αναγνώριση της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής ως γνώσης που χρήζει ειδικής εκπαίδευσης…» (ολόκληρη η εισήγηση στο τεύχος 27) και υπογράφηκε από όλα τα μέλη της.

Η απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ βάσει της εισήγησης, παρότι και πάλι δειλή (με κύρια ευθύνη του προέδρου του ΙΣΑ Γ.Πατούλη, που ανέτρεψε τη θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας του ΔΣ για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους) έκανε ένα βήμα παραπάνω: «Η ομοιοπαθητική να ασκείται μόνο από γιατρούς.» Η εισήγηση της επιτροπής κοινοποιήθηκε στο ΚΕΣΥ ώστε να συμπεριληφθεί στο φάκελο παρουσίασης της ομοιοπαθητικής στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ.

Επισημάναμε στους δύο κατά σειρά προέδρους του ΚΕΣΥ ότι η απόφαση του οργάνου θα πρέπει να επιταχυνθεί γιατί αφορά θέμα δημόσιας υγείας και υπενθυμίσαμε στον πρόεδρο των Επιθεωρητών Υγείας την καταγγελία της ΕΕΟΙ. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά περισσότερα αν υπήρχε πνεύμα συνεργασίας, αν ο πραγματικός στόχος ήταν η αναγνώριση της ομοιοπαθητικής, αν δεν αναλωνόμασταν σε φωτογραφήσεις με τους επίσημους και αν δεν στηρίζαμε την πλειοψηφία. Στο ψηφοδέλτιο της ΑΙΚ συμμετέχουν πολλοί ομοιοπαθητικοί, από τους δασκάλους μας έως τα νεώτερη μέλη της ΕΕΟΙ. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η λογική της ανάθεσης λήψης αποφάσεων σε άλλους ευθύνεται για την πολυεπίπεδη κρίση που ζούμε.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ στις εκλογές του ΙΣΑ και του ΠΙΣ, ΣΤΙΣ 12/10/2014 ΟΑΚΑ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

  • Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής: υποψήφιοι στις εκλογές 2014
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Συνεχίζουμε τον αγώνα αναγνώρισης της Ομοιοπαθητικής




  • -