ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Πνευμονολογία και Ομοιοπαθητική - Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Κατηγορίες: Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Εικόνα Άρθρου

Πνευμονολογία και Ομοιοπαθητική - Συχνές ερωτήσεις

 • Ταλαιπωρούμαι έξι χρόνια με αλλεργικό άσθμα και παρά τα φάρμακα που χρησιμοποιώ τους περισσότερους μήνες του χρόνου υποφέρω. Τι μπορεί να κάνει η Ομοιοπαθητική στην περίπτωση μου;
   Η Ομοιοπαθητική βοηθά ουσιαστικά στις αλλεργίες, αρκεί ο ασθενής να μην υποφέρει πολλά χρόνια. Έχει αποτελέσματα πολύ σημαντικά και σε εποχιακές αλλά και σε χρόνιες αλλεργικές καταστάσεις όπως επιπεφυκίτιδες δερματίτιδες, φαρυγγίτιδες, ρινίτιδες, βρογχίτιδες, άσθματα αλλεργικής φύσεως. Βεβαίως, όσο περισσότερο χημικά φάρμακα παίρνετε, τόσο δυσκολότερη γίνεται η θεραπεία, ειδικά αν χρησιμοποιείται κορτιζόνη. Όσο νωρίτερα καταφεύγει ο αλλεργικός στον Ομοιοπαθητικό γιατρό, όσο λιγότερα χημικά φάρμακα έχει καταναλώσει, τόσο γρηγορότερα και θεαματικότερα είναι τα αποτελέσματα.
 • Πάσχω από αλλεργική ρινίτιδα εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα μου εμφανίζεται συνήθως την Ανοιξη, και οι θεραπείες που έχω δοκιμάσει ως τώρα δεν έχουν σημαντικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να με βοηθήσει η ομοιοπαθητικη;
   Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα από τα προβλήματα που απασχολούν συχνά την ομοιοπαθητική. Αυτό γίνεται λόγω της αρκετά μεγάλης συχνότητας εμφάνισης της πάθησης αυτής και λόγω της αδυναμίας της θεραπείας από τις συμβατικές μεθόδους. Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στην ομοιοπαθητική ιατρική για θεραπεία, την οποία βρίσκουν σε μεγάλο ποσοστό. Επομένως η απάντηση στην ερώτηση σας είναι θετική. Σύμφωνα εξάλλου με πρόσφατη στατιστική έρευνα του ΚΟΙ, επί 780 ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα, το ποσοστό θεαματικής βελτίωσης ανήλθε στο 85%. Βεβαίως και για την συγκεκριμένη πάθηση, ισχύει ότι ισχύει για όλες τις παθήσεις, ότι δηλαδή η ομοιοπαθητικη δε θα προσφέρει μια θεραπεία μόνον για το συγεκριμένο πρόβλημα της ρινίτιδας, αλλά μια θεραπεία που θα ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και έτσι θα υπάρξει γενικότερη ωφέλεια. Θα καλύψει δηλαδή η ομοιοπαθητικη θεραπεία το πρόβλημα της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά θα βοηθήσει και σε άλλα τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα στον οργανισμό. Θα θέλαμε να τονίσουμε, πως σε αρκετά μεγάλο αριθμό οι ασθενείς για το πρόβλημα αυτό μας επισκέπτονται την ʼνοιξη, όταν το πρόβλημα έχει ήδη εκδηλωθεί. Η εμπειρία μας όμως, είναι πως θα ήταν καλύτερα ακόμη, να άρχιζε η ομοιοπαθητική θεραπεία αρκετό καιρό πριν, ώστε να έχει δοθεί χρόνος να εκδηλωθούν τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

  ομοιοπαθητικοί γιατροί

 • Υπάρχει ομοιοπαθητική θεραπεία για το βρογχικό άσθμα αλλεργικής αιτιολογίας;
   Βεβαίως υπάρχει θεραπεία. Και εδώ ισχύει σε γενικές γραμμές ότι αναφέρθηκε σε σχέση με το προηγούμενο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι πολύ καλά, σε ορισμένες δε περιπτώσεις εντυπωσιακά . Αρκετές περιπτώσεις λύνονται οριστικά με την ομοιοπαθητικη, μετά πολλά χρόνια αποτυχημένων ή ελάχιστα ανακουφιστικών αλλοπαθητικων θεραπειών, και άλλες βοηθούνται σημαντικά . Θα θέλαμε να τονίσουμε πως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καμμία παρενέργεια, σε αντίθεση με τα αλλοπαθητικά και ειδικότερα με την κορτιζόνη που συχνά χρησιμοποιείται από την αλλοπαθητική ιατρική σε βρογχικό άσθμα. Ίσως ακούγεται λίγο τολμηρό, αλλά στις πιο πολλές περιπτώσεις η αλλοπαθητική ιατρική δεν θεραπεύει το άσθμα (όπως και τις πιο πολλές παθήσεις) αλλά απλώς καταστέλλει (καταπραΖνει) τα συμπτώματα του, ενώ η πάθηση παραμένει ισόβια σχεδόν στον οργανισμό. Αντίθετα ο στόχος της ομοιοπαθητικης είναι να απαλλάξει τον οργανισμό από την πάθηση, στόχος που πολύ συχνά επιτυγχάνεται.
 • Πως αντιμετωπίζει η Ομοιοπαθητική το κοινό κρυολόγημα;
   Οπως ξέρουμε το κοινό κρυολόγημα είναι συνήθως ιογενούς αιτιολογίας και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία στην κλασική ιατρική. Αντιμετωπίζεται με συμπληρωματική αγωγή (αντιπυρετικά, αποχρεμπτικά, αντιβιοτικά κλπ.) Στην ομοιοπαθητικη ανεξάρτητα από την αιτία (τον παθογόνο μικροοργανισμό) δίνουμε βάση στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση του καθενός στην οξεία αυτή νόσο και δίνουμε το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο που ξέρουμε από την Materia medica ότι κάνει παρόμοια εικόνα. Έτσι, δυναμώνουμε την αντίδραση του οργανισμού (που είναι τα συμπτώματα που παρατηρούμε όπως καταρροή, κόπωση, διάρροια κλπ.) και συνέρχεται γρηγορότερα. Βέβαια τα κοινά κρυολογήματα είναι και μια ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού και πολλές φορές αφήνουμε τον οργανισμό να αντιδράσει μόνος του (υποστηρίζοντας τον με πορτοκαλάδες, ξεκούραση, κλπ.) ʼλλωστε, κάνοντας ιδιοσυγκρασιακή θεραπεία με την ομοιοπαθητικη, ο οργανισμός γίνεται πιο υγιής και «κρυολογεί» σπανιότερα και με μικρότερη βαρύτητα.
 • -