ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ψυχιατρική - Ψυχολογία και Ομοιοπαθητική - Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Κατηγορίες: Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Εικόνα Άρθρου

Ψυχιατρική - Ψυχολογία και Ομοιοπαθητική - Συχνές ερωτήσεις

ομοιοπαθητικοί γιατροί

 • Ο άνδρας μου είναι πολύ αγχώδης με την δουλειά του ( είναι βιοτέχνης ) και έχει πολλά νεύρα με έντονες εκρήξεις που ξεσπούν στα παιδιά και σε μένα. Μπορεί να τον βοηθήσει η ομοιοπαθητικη και αν ναι, πως θα μπορούσα να τον πείσω να έρθει; Πρέπει να σας πω, ότι ο ίδιος λέει ότι είναι μιά χαρά!...
   Αν ήταν εύκολο να κατανοήσουν όλοι οι άνθρωποι σε ποια κατάσταση υγείας βρίσκονται, τότε πολλά θα είχαν αλλάξει προς το καλύτερο για όλη την ανθρωπότητα. Αν συνειδητοποιούσαν ότι οι πιο βαθιές διαταραχές της υγείας είναι εκείνες που παραμορφώνουν όχι τόσο το σωματικό αλλά το ψυχοδιανοητικό επίπεδο της ανθρώπινης ύπαρξης, τότε θα αναγνώριζαν ότι πίσω από κάποιον π.χ. αγχώδη, οξύθυμο, φανατικό, κακό, μοχθηρό, δειλό κ.λ.π.κρύβεται πριν από όλα ένας άρρωστος ( έστω κι αν δεν μπορεί να τεθεί συμβατική ψυχιατρική διάγνωση για την συμπεριφορά του). Στο ιατρείο βλέπουμε καθημερινά σχεδόν ασθενείς, που απαλλάσσονται όχι μόνον από τους πονοκεφάλους, είτε το άσθμα είτε το έκζεμα τους, αλλά και από πολλά ψυχικά συμπτώματα, όπως εκνευρισμό, θλίψη, δειλία, ζήλια κ.λ,π.,τα οποία ούτε τους είχε περάσει από το μυαλό ότι ήταν και αυτά μέρος της συνολικής διαταραχής της υγείας τους. Οι περισσότεροι τα απέδιδαν σε εξωτερικούς παράγοντες όπως το νέφος, τις αυξημένες ευθύνες κ.λ.π. Ομως με έκπληξη διαπίστωσαν ότι χωρίς να αλλάξει τίποτε στο περιβάλλον τους αυτοί ήταν ήρεμοι, γαλήνιοι και σαφώς πιο αισιόδοξοι. Για κάποιον που πιστεύει ότι είναι " μια χαρά ", όπως λέτε, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον ενημερώσετε για τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικης θεραπείας. Η φορτικότητα και η πίεση εκ μέρους σας, σαν αρνητικές συμπεριφορές που είναι, θα φέρουν και αρνητικό αποτέλεσμα.
 • Ο γιος μου, εμφάνισε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πριν ένα περίπου χρόνο. Το βασικό του πρόβλημα είναι πως θέλει να πλένει τα χέρια του πολλές φορές και αυτό τον απασχολεί αρκετές ώρες κάθε μέρα. Τώρα κάνει θεραπεία με φάρμακα αλλά δεν έχει ουσιαστική βελτίωση. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει αυτή την περίπτωση;
   Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μία ψυχική πάθηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, αφενός λόγω της ενόχλησης που προκαλεί και αφετέρου λόγω της αντοχής της στην θεραπεία. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως αρκετές περιπτώσεις με την πάθηση αυτή, ουσιαστικά δεν βοηθούνται από τα ψυχοφάρμακα, ή από ψυχοθεραπείες. Στην Ομοιοπαθητική, όπως συμβαίνει σ' όλες τις περιπτώσεις εξετάζουμε όχι μόνο την ασθένεια, αλλά συνολικά τον πάσχοντα οργανισμό εξατομικεύοντας έτσι κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα σας, αν δεν προηγηθεί η λήψη ενός ομοιοπαθητικού ιστορικού που θα μας δείξει την δυναμική της περίπτωσης. Υπάρχουν πάντως πολλές περιπτώσεις που έχουν ωφεληθεί πολύ από την ομοιοπαθητική θεραπεία στο πρόβλημα αυτό, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επέλθει πλήρης ίαση. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε πως η θεραπεία θα απαιτήσει μακροχρόνια αγωγή, ακόμη και στην περίπτωση που επέλθει βελτίωση σύντομα.
 • Εχω ένα αγοράκι 7 χρονών που πάσχει από νοητική υστέρηση. Έχει πολλά νεύρα και σε ανύποπτες στιγμές ή όταν δεν του κάνεις το δικό του, μπορεί να στριγγλίζει να κλωτσάει και να φτύνει τους άλλους. Δεν συνεργάζεται με τους δασκάλους του και κάνει πολύ ανήσυχο ύπνο και δείχνει σαν να φοβάται κάτι. Μπορείτε να βοηθήσετε έστω και λίγο την κατάσταση του;
   Στις περιπτώσεις όπως αυτή που αναφέρετε, επειδή συνήθως η πνευματική καθυστέρηση οφείλεται σε εγκατεστημένη οργανική βλάβη (γεγονός αποδεδειγμένο με εργαστηριακά ευρήματα) είναι δύσκολο να θεραπευθεί η συγκεκριμένη παθολογία γιατί έχουμε αλλοιώσεις μη αναστρέψιμες. Ταυτοχρόνως όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και διαταραχές συμπεριφοράς οι οποίες (όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που έχετε παραθέσει) πιθανόν να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες πλην της πνευματικής καθυστέρησης, όπως μπορεί να είναι η επίδραση του οικογενειακού ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ή να είναι απόρροια κάποιου ψυχικού σοκ (π.χ. τρόμαγμα). Σ' αυτή τη διαταραχή μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση όπως συχνότατα συμβαίνει με την χρήση της Ομοιπαθητικής θεραπείας, δηλαδή βλέπουμε να επέρχεται ισορροπία στην ψυχική λειτουργία καθώς το άτομο ξεπερνά το ψυχικό stress που δημιουργεί την ψυχική δυσλειτουργία.
 • Είμαι 21 ετών, φοιτητής, και το πρόβλημα μου είναι πως από μικρός είχα έντονο άγχος πριν από τις εξετάσεις. Αντί να υποχωρήσει καθώς μεγαλώνω - όπως είχαν πει στους γονείς μου κάποιοι γιατροί - βλέπω πως χειροτερεύει, με αποτέλεσμα να έχω τρομερή δυσκολία στις σπουδές μου. Θα ήθελα να πληροφορηθώ αν η Ομοιοπαθητική μπορεί να με βοηθήσει.
   Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι. Η θεραπεία του προβλήματος αυτού με την ομοιοπαθητικη είναι εξαιρετικά επιτυχής. Και βέβαια δεν εννοούμε ως θεραπεία κάποιο είδος φαρμάκων που να καταπραύνουν το άγχος, αλλά εννοούμε την ουσιαστική ενδυνάμωση του οργανισμού (ψυχοσωματικά) ώστε σταδιακά να σταματήσει τελείως να εμφανίζει αυτή τη δυσκολία. Και αυτή ακριβώς η επίδραση της ομοιοπαθητικης θεραπείας μας δείχνει τις μεγάλες της δυνατότητες να επεμβαίνει βαθειά στον οργανισμό ωφελώντας τον ουσιαστικά και πολύπλευρα.
 • Η κόρη μου είναι 7 χρονών και είναι υγιέστατη, με μόνη εξαίρεση κάποιες ευαισθησίες στις αμυγδαλές της. Αυτό όμως που με απασχολεί είναι πως καθώς μεγαλώνει φαίνεται να αποκτά αρκετές φοβίες. Φοβάται πολλά πράγματα, όχι σε βαθμό υπερβολικό, ανησυχώ όμως μήπως της δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι πιο πολλοί, που έχω συζητήσει το πρόβλημα αυτό, μου λένε να μην ανησυχώ και πως είναι ο χαρακτήρας της έτσι. Βέβαια εμείς προσέχουμε να μην την φοβίζουμε και να την ενθαρρύνουμε, θα ήθελα όμως και τη γνώμη σας.
   Κατ' αρχήν, να μην ανησυχείτε διότι το πρόβλημα του παιδιού δεν είναι σοβαρό. Θα μπορούσαμε - κατά κάποιο τρόπο - να συμφωνήσουμε με την άποψη πως "είναι θέμα χαρακτήρα". Όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία "ευαισθησία" του χαρακτήρα ή "δυσλειτουργία" και όχι για κάποιο φυσιολογικό γνώρισμα. Ενώ δηλαδή δεν πρόκειται για ασθένεια με την κλινική έννοια, πρόκειται για μια δυσλειτουργία που δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, και που αν παραμείνει έτσι μπορεί να εξελιχθεί σε κάποια φοβία. Θα σας συνιστούσα με ένθερμα να ακολουθήσετε την ομοιοπαθητική θεραπευτική για το πρόβλημα αυτό, μία και θα υπάρξει σίγουρη θεραπεία και μάλιστα χωρίς κανένα ίχνος παρενεργειών. Αυτό που ουσιαστικά θα γίνει, είναι να μειωθεί ή να εξαφανιστεί αυτή η "ευαισθησία" του χαρακτήρα της, αλλά και κάποιες άλλες αδυναμίες που τώρα δεν σας απασχολούν, για παράδειγμα, θα δείτε μαζί με τις "φοβίες" να εξαφανίζεται και η ευαισθησία στις αμυγδαλές. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ομοιοπαθητική ωφελεί όλο τον οργανισμό συνολικά - και σε ψυχικό και σε σωματικό επίπεδο βοηθώντας τον λειτουργεί περισσότερο ισορροπημένα αλλά και να έχει καλύτερη άμυνα σε κάθε είδους stress.


 -