ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Μαθηματα Ομοιοπαθητικης από την ΕΕΟΙ, 2008-2009

Κατηγορίες: Εκπαίδευση
Εικόνα Άρθρου

Εκπαιδευση στην Ομοιοπαθητικη, 2008-2009

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ελληνικης Εταιρειας Ομοιοπαθητικης Ιατρικης, 2008-2009

της Ευγενίας-Στρατηγάκη, Ομοιοπαθητικου Ιατρου - Πνευμονολογου

Για την εκπαίδευση εκ νέου στην Ε.E.Ο.Ι., προβληματιστήκαμε για τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής τους. Αποφασίσθηκε αρχικά ότι η εκπαίδευση θα διαρκεί δύο χρόνια, και θα μπορούν να συμμετέχουν γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί και φοιτητές των αντίστοιχων σχολών. Η εκπαίδευση των φαρμακοποιών θα είναι μονοετής και θα χορηγείται τίτλος σπουδών. Των υπολοίπων η φοίτηση θα είναι διετής. Κάθε έτος σπουδών θα περιλαμβάνει 90 ώρες διδασκαλίας, μοιρασμένες σε 9 μήνες και για ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα.

Για όσους οδοντιάτρους το επιθυμούν θα χορηγείται τίτλος σπουδών μονοετούς φοίτησης. Πράγματι, σύμφωνα με το πιο πάνω πρόγραμμα, τον Ιούνιο του 2008 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο έτος της εκπαίδευσης.

Tα μαθηματα ομοιοπαθητικης στην Αθήνα

Στην Αθήνα, τα μαθηματα έγιναν σε έναν απόλυτα λειτουργικό χώρο, από άποψη αίθουσας και υλικοτεχνικών εποπτικών μέσων, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη, τα μαθηματα έγιναν στο Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος εκπαίδευσης ήταν ο Βασίλης Φωτιάδης. Στην Αθήνα, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού ήταν η υπογράφουσα με την πολύτιμη βοήθεια του συναδέλφου Νίκου Κορακίτη.

Από την εμπειρία της διοργάνωσης βγάλαμε το συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στο σεμινάριό μας, δεν είχαν καμία γνώση γύρω από την ομοιοπαθητικη, όχι μόνον για τις εφαρμογές της αλλά ούτε καν για το θεωρητικό της πλαίσιο. Όσο όμως προχωρούσε η εκπαιδευτική διαδικασία, όχι μόνο έγιναν σαφείς οι απεριόριστες θεραπευτικές δυνατότητες της ομοιοπαθητικης, σε όλο το φάσμα της παθολογίας αλλά και εξοικειώθηκαν στο ιατρικό, θεραπευτικό μοντέλο που προτείνει εμβάθυνση και στους δύο αυτούς τομείς. Με το τέλος, μάλιστα, των μαθηματων οι περισσότεροι συνάδελφοι-εκπαιδευόμενοι ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες που τους προσέφερε η ομοιοπαθητικη αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται οι ομοιοπαθητικοί γιατροί με τους ασθενείς τους. Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε σε όλα τα πρώτα μαθηματα να γίνει κατανοητή η φιλοσοφία της επιστήμης μας, όπως κι η μακρόχρονη παράδοση και ιστορία της.

Ένα ενδιαφέρον ιστορικό πλαίσιο της ομοιοπαθητικης παρουσίασε ο καθηγητής Γιώργος Παπαδόπουλος. Οι νόμοι της ομοιοπαθητικης ειπώθηκαν και ξαναειπώθηκαν από διαφορετικούς ομιλητές, καθώς θεωρούμε ότι είναι η βάση της μεθόδου μας, το θεμέλιο της δουλειάς μας και ήταν η μεγαλύτερη απαίτησή μας από τους μαθητές μας να τους ξέρουν καλά. Καλύψαμε επίσης ένα μεγάλο μέρος της Materia Medica με διαφορετικούς δασκάλους έτσι ώστε οι μαθητές μας να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλούς σπουδαίους γιατρούς της εταιρείας μας. Αλλά και αυτοί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν κάτι από τη θαυματουργή αλλά και μοναχική δουλειά του ιατρείου τους. Σπείραμε και σπόρους αμφισβήτησης των καθιερωμένων πρακτικών με ομιλίες όπως αυτή του καθηγητή Ι. Στ. Παπαδόπουλου που απεκάλυπτε τον ρόλο του κέρδους ή της αδιαφορίας πίσω από θεωρίες και πράξεις των συμβατικών ιατρών. Θεωρίες, φάρμακα και πρακτικές που μετά από κάποια χρόνια αποκαλύπτονται ως λανθασμένες, άχρηστες ή επικίνδυνες. Οι μαθητές μας, πολύ αξιόλογοι, στην πλειοψηφία τους πολύ νέοι, γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι, θυσίασαν τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους για να παρακολουθήσουν με προσοχή τον τεράστιο όγκο ύλης που καλύψαμε τελικά σε 100 και πλέον ώρες. Κανένας δεν έμεινε από απουσίες.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την προσπάθειά τους. Επίσης, είχαμε και μία εξαιρετική συνεργασία με την Ελληνικη Εταιρεια Ομοιοπαθητικων Φαρμακοποιων που μας παρείχαν φαρμακοποιους-δασκαλους στα περισσότερα μαθήματά μας. Εκκρεμεί η πρακτική εξάσκηση των φαρμακοποιών-σπουδαστών μας σε εξειδικευμένα εργαστήρια των έμπειρων κατασκευαστών ομοιοπαθητικών φαρμάκων, που έχει προβλεφθεί να γίνει στο εγγύς μέλλον.

Τα μαθηματα ομοιοπαθητικης του επομενου χρονου

Τον επόμενο χρόνο θα λειτουργήσουν δύο τμήματα εκπαίδευσης. Το ένα θα αφορά συναδέλφους γιατρους που έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος και των οποίων η εκπαιδευση θα συνεχιστεί μέσω μαθηματων και πρακτικής εξάσκησης και το άλλο τμήμα τους πρωτοετείς. Στα πλαίσια των δευτεροετών εκπαιδευομένων θα γίνουν διημερίδες με εξειδικευμένα και ενδιαφέροντα μαθηματα όπου θα προσκληθούν να συμμετέχουν και όλα τα μέλη της εταιρείας. Σ' αυτές τις διημερίδες, πέρα από τα μαθηματα Μat Med, σπάνιων φαρμάκων, διαφορικών διαγνώσεων και παρουσιάσεις σημαντικών περιστατικών, θα δοθεί χώρος και χρόνος στην ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ των συναδέλφων. Σε συνεργασία με τον Σ.Φ.Ο.Ι. τα πρώτα θεωρητικα μαθηματα θα δύνανται να τα παρακολουθήσουν και νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, βιολόγοι και απόφοιτοι παραϊατρικών σχολών που θέλουν να γνωρίσουν με τρόπο έγκυρο το θεραπευτικό μας σύστημα, το θεωρητικό του υπόβαθρο, τις δυνατότητές του και τις δυσκολίες του και είναι μέλη του Σ.Φ.Ο.Ι.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση αυτή, στο μέτρο του δυνατού, θα δημιουργήσει ολοκληρωμένους και ικανούς ομοιοπαθητικούς γιατρούς και καλά ενημερωμένους φαρμακοποιούς και επιστήμονες, με σκοπό την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που πάσχουν και την περαιτέρω διάδοση αυτού του πολύτιμου θεραπευτικού συστήματος. Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού έργου.

Ημερομηνιες Μαθηματων Ομοιοπαθητικης - ΕΕΟΙ

Α' έτος

18-19/10/08

15-16/11/08

6-7/12/08

17-18/1/09

14-15/2/09

14-15/3/09

11-12/4/09

9-10/5/09

13-14/6/09

Β' έτος

25-26/10/08

22-23/11/08 (ημεριδα)

13-14/12/08

24-25/1/09

21-22/2/09 (ημεριδα)

28-29/3/09

25-26/4/09

23-24/5/09 (ημεριδα)

20-21/6/09





-