ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Διακήρυξη επίσημης αναγνώρισης της ομοιοπαθητικής ιατρικής

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις
Εικόνα Άρθρου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η Ομοιοπαθητική είναι ωφέλιμη:

 • Σε ιατρικό επίπεδο: Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα κι αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδο θεραπείας χωρίς παρενέργειες ακόμη και για ορισμένες σοβαρές ασθένειες.
 • Σε επιστημονικό επίπεδο: Χάρη στους θεμελιώδεις νόμους της, η Ομοιοπαθητική αποτελεί μια σημαντική πηγή προόδου της Ιατρικής, καθώς και της Βασικής Έρευνας.
 • Σε οικονομικό επίπεδο: Οι πολύ χαμηλές τιμές των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και η απουσία ανεπιθύμητων δράσεων την καθιστούν κατάλληλη για την κοινωνική ασφάλιση.
 • Σε επίπεδο προβολής της Ελλάδας: Υπερέχει στην κατάρτιση των ομοιοπαθητικών γιατρών, πρωτοπορεί στη βασική έρευνα και σε διεθνή κλίμακα στην ομοιοπαθητική εκπαίδευση.

  Η Ομοιοπαθητική αξίζει να αναβαθμιστεί:

  Η Ομοιοπαθητική δεν έχει ακόμη εγκριθεί στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην ωφελούνται από αυτή οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και να περιορίζεται η επιστημονική εκτίμηση παθολογιών βαριάς μορφής.

 • Η Ομοιοπαθητική προτείνει στο Υπουργείο Υγείας την επίσημη θεσμοθέτηση:
  .1. Να αναγνωριστεί ότι η Ομοιοπαθητική αποτελεί ειδικότητα της Ιατρικής και να ασκείται μόνο από ιατρούς μέλη των οικείων Ιατρικών Συλλόγων. Δεν πρέπει ούτε να ευνοείται ούτε να υφίσταται κυρώσεις σε σχέση με τους άλλους κλάδους της θεραπευτικής ιατρικής, αλλά αντίθετα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της.
  .2. Να δημιουργηθεί Μητρώο Ομοιοπαθητικών Ιατρών, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα και η αξιοπιστία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Πράξης.
  .3. Να εισαχθεί μάθημα βασικών νόμων και ενδείξεων της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στις πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές.
  .4. Να θεσμοθετηθεί η εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική Ιατρική, ώστε να εξασφαλιστεί η «παραγωγή» αξιόπιστων Ομοιοπαθητικών Ιατρών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Ε.Ο.Ι., το οποίο ακολουθεί πλήρως τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική Ιατρική, να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας ή του Υπουργείου Παιδείας.
  .5. Να ενισχυθεί υλικοτεχνικά η ανάπτυξη της ομοιοπαθητικής έρευνας (βασική, κλινική, κοινωνικοοικονομική) κατά το πνεύμα των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να εξαχθούν ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.
  .6. Να επανεγκριθεί η συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Να εγκριθεί η συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων στα νοσοκομεία.
  .7. Να δημιουργηθούν Ομοιοπαθητικά Ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ. κατά το πρότυπο κρατών της Ε. Ε.

  Ήπια, αποτελεσματική, οικονομική, η Ομοιοπαθητική είναι ένας σύμμαχος της Υγείας, μια προοπτική για την Ιατρική και ένα πλεονέκτημα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

  Ενώστε τη φωνή σας με τους 1.000.000 Έλληνες που έχουν ήδη βιώσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της Ομοιοπαθητικής υπογράφοντας την Διακήρυξη Αναγνώρισης, που διατίθεται στα ομοιοπαθητικά ιατρεία και φαρμακεία.


  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Ανήκουμε, στους πολλούς Ελληνες και Ελληνίδες , που εμπιστεύονται την Ομοιοπαθητική Ιατρική για να αντιμετωπίσουν, με αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες, τα προβλήματα της υγείας τους.

  Ανήκουμε, στους ευρωπαίους πολίτες, που προτιμούν αντί για τα χημικά συμβατικά φάρμακα τις ήπιες μορφές θεραπείας, όπως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα από ορυκτά και φυτά.

  Η Ελλάδα, που δίδαξε πρώτη στον κόσμο την Ομοιοπαθητική μέσα από τον Ιπποκράτη, που θεράπευε με τα «αντίθετα και τα όμοια» πρωτοπορεί και σήμερα διδάσκοντας την ανθρωπότητα. Η χώρα μας διαθέτει πολλούς και αξιόλογους ομοιοπαθητικούς γιατρούς γι αυτό και όλο και περισσότερα φαρμακεία στην Αθήνα και στην περιφέρεια, ανταποκρινόμενα στην συνεχή αύξηση της ζήτησης, παρέχουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

  Παρόλα αυτά, η ελληνική Πολιτεία ολιγωρεί και αρνείται να αναγνωρίσει την νέα αυτή πραγματικότητα, που αφορά στην Υγεία ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Το κράτος δεν προχωράει στη θεσμική κατοχύρωση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε πολλές άλλες κοινοτικές χώρες και κωφεύει στην έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου, που από το 1997 ζήτησε από τα κράτη της Ε.Ε. την προώθηση της.

  Επειδή έχουμε το νόμιμο δικαίωμα επιλογής του ιατρού μας και πιστεύουμε ότι η Ομοιοπαθητική είναι ένας αδιαμφισβήτητα αποδεδειγμένα σύμμαχος της Υγείας του ανθρώπου και ότι αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα της πολυφαρμακίας και στο υψηλό κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει, όπως έχει υποχρέωση, στην θέσπιση κανόνων, που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία όσων ασκούν την Ομοιοπαθητική Ιατρική και θα αποτρέπουν κρούσματα εκμετάλλευση των ασθενών και ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει άμεσα τον αναγκαίο επιστημονικό δημόσιο διάλογο για:

 • Την αναγνώριση της Ομοιοπαθητικής ως εξειδίκευση της Ιατρικής και την άσκηση της μόνο από γιατρούς ειδικευμένους στην Ομοιοπαθητική.
 • Την συνταγογράφηση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως ίσχυε παλαιότερα και τα Νοσοκομεία.
 • Την δημιουργία Ομοιοπαθητικών Ιατρείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα πλαίσια του ΕΣΥ, κατά το πρότυπο κρατών της Ε.Ε. και εκείνων που ήδη λειτουργούν σε δήμους της πρωτεύουσας.
 • Την υλικοτεχνική ενίσχυση της ανάπτυξης της ομοιοπαθητικής έρευνας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να διεξάγονται αξιόπιστα συμπεράσματα για την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής ιατρικής,

  Ας ενώσουμε λοιπόν τη φωνή μας, για την επιτυχία των στόχων αυτών, όλοι εμείς οι 1.000.000 και πλέον Ελληνες που έχουμε ευεργετηθεί από την Ομοιοπαθητική Ιατρική, υπογράφοντας την παρούσα Διακήρυξη Αναγνώρισης, που ο Σύλλογος των Φίλων της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (ΣΦΟΙ) διέθεσε στα Ομοιοπαθητικά ιατρεία και φαρμακεία. • -