ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ο Ισπανικός Ιατρικός Σύλλογος αναγνωρίζει την Ομοιοπαθητική

Κατηγορίες: Homeonews
Εικόνα Άρθρου

Ο Ισπανικός Ιατρικός Σύλλογος αναγνωρίζει την Ομοιοπαθητική

Ο Ισπανικός Ιατρικός Σύλλογος αναγνωρίζει την Ομοιοπαθητική


από το περιοδικό Ομοιοπαθητικά Νέα, τεύχος 19, Απρίλιος 2011

Ο Ισπανικός Ιατρικός Σύλλογος, Organizacion Medica Colegial de Espana, ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της άσκησης της Ομοιοπαθητικής ως ιατρική πράξη και κατέθεσε την επαγγελματική αναγνώριση στο Υπουργείο Υγείας. Ο ρόλος του δεν περιορίζεται στην εκπροσώπηση του συνόλου των εγγεγραμμένων ιατρών, αλλά έχει και τον σκοπό της διασφάλισης των κατάλληλων προδιαγραφών των ιατρικών ειδικοτήτων και την προώθηση μιας ηθικής ιατρικής πρακτικής.

Ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα από αυτό το ψήφισμα:

 • «Ο Σύλλογος λαμβάνει τη θέση ότι η Ομοιοπαθητική θα πρέπει να πληροί τις ίδιες επιστημονικές και δεοντολογικές απαιτήσεις όπως κάθε άλλη ιατρική πράξη».
 • «Ο Σύλλογος αναλαμβάνει τον ρόλο που του αναλογεί για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, με βάση τη θεμελιώδη παραδοχή ότι οποιαδήποτε θεραπεία, συμβατική ή μη, αλλοπαθητική, ολιστική ή ομοιοπαθητική, είναι ιατρική πράξη που προαπαιτεί τη γνώση της θεραπευτικής ένδειξης και της εφαρμογής της, και θα πρέπει απαραιτήτως να γίνεται από ένα άτομο που έχει τα προσόντα και τη νόμιμη άδεια για να την εφαρμόσει, δηλαδή μόνο από ιατρό».
 • «Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους, όλες οι δραστηριότητες που αφορούν την υγεία ενός ατόμου θεωρούνται πράξεις υγείας. Αν, επιπλέον, απαιτούν διάγνωση, πρόκειται για ιατρικές πράξεις. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, το σύνολο της γνώσης που απαιτείται, προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση, είναι σημαντικό και μπορεί να αποκτηθεί μόνο μέσα από την ιατρική εκπαίδευση».
 • «Οι ομοιοπαθητικοί ιατροί εκπαιδεύονται τόσο στη συμβατική ιατρική όσο και στην Ομοιοπαθητική, και είναι οι μόνοι που εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες θα λάβουν σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, αποφεύγοντας, κυρίως, τα λάθη της άγνοιας και της καθυστέρησης στην απαιτούμενη θεραπεία, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».
 • «Η Ομοιοπαθητική θα πρέπει να υπόκειται στα ίδια ηθικά και επιστημονικά κριτήρια, όπως κάθε άλλη ιατρική πρακτική, ώστε να αποδείξει επιστημονικά την αποτελεσματικότητά της μέσω της ανάπτυξης σχετικών μελετών με την επαρκή ακρίβεια και την κατάλληλη μεθοδολογία».

  Πηγή: ECH
  By Antonio Marques Arpa – LMHI National Vice-President for Spain • Σχετικά άρθρα

  -