ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Απαντητική επιστολή του συνάδελφου Νίκου Τσάμη

Κατηγορίες: Homeonews

Απαντητική επιστολή του συνάδελφου Νίκου Τσάμη

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από το συνάδελφο Νίκο Τσάμη, που δε δημοσιεύτηκε στο ιστορικό για το χώρο της ομοιοπαθητικής περιοδικό "Ομοιοπαθητική Ιατρική", και για λόγους ισονομίας τη δημοσιεύουμε, αν και δε συμφωνούμε με το ύφος και τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί.

Από το περιοδικό Ομοιοπαθητικά Νέα, τεύχος 17 (HomeoNews)

Κύριε Μπερζοβίτη,

Στο τεύχος 50 του περιοδικού "Ομοιοπαθητική Ιατρική" δημοσιεύσατε έναν λίβελο κατά των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, ισοπεδώνοντας την προσφορά της εταιρείας περίπου στο μηδέν. Δεν θα απαριθμήσω τις εκατοντάδες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, που έχουν κάνει μέλη μας, υπερασπιζόμενα την υπόθεση της Ομοιοπαθητικής τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και για το θέμα της γρίπης των χοίρων μπορείτε να δείτε άρθρο μου στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" της 10ης Φεβρουαρίου, όπως και άρθρα συναδέλφων σε εφημερίδες και περιοδικά, που έχουν ως στόχο την προώθηση της Ομοιοπαθητικής. Μάθετε ακόμη ότι ο αριθμός των εθνικών συνεδρίων που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕΟΙ είναι ο μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή ομοιοπαθητική εταιρεία. Έχει διοργανώσει δύο παγκόσμια συνέδρια και δεκάδες άλλες εκδηλώσεις σε επίπεδο δήμων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις σε υπουργεία, συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκδίδει το περιοδικό "Homeo News" και γενικώς παρεμβαίνει με κάθε ευκαιρία προκειμένου να προωθήσει την Ομοιοπαθητική στην κοινωνία. Όλα αυτά, βέβαια, χωρίς καμία απολύτως οικονομική υποστήριξη από κανέναν, που θα επέτρεπε την πρόσληψη επαγγελματιών επικοινωνίας, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, στέγασης, δημιουργία εξελιγμένης γραμματειακής υποστήριξης, δημιουργία δικτύου υποστηρικτών κ.λπ. Στην κυριολεξία, ό,τι γίνεται προκύπτει από την τρέλα και την αφοσίωση "χαμάληδων" αυτής της υπέροχης ιδέας! Ανθρωποι όπως ο Πέτρος Γαρζώνης, ο Θέμης Οικονομίδης, ο Γιώργος Παπαφιλίππου, η Ντίνα Ταβουξόγλου, η Κατερίνα Ντυσπυράκη, η Ευγενία Στρατηγάκη, ο Κώστας Τσιτινίδης, ο Βασίλης Φωτιάδης, για να αναφέρω μόνο μερικούς, χωρίς να μειώσω την προσφορά των υπολοίπων, στέρησαν χρόνο και χρήμα από τους δικούς τους ανθρώπους προκειμένου να τα δώσουν στην Ομοιοπαθητική.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς ποια είναι τα κίνητρα αυτής της επίθεσης. Μπορώ εύκολα να φανταστώ! Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕΟΙ έχει ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετούς. Ιδίως κάποιους με επιχειρηματικά σχέδια στον χώρο της Ομοιοπαθητικής. Το Medicum College, ευαγές ίδρυμα στον ομιχλώδη χώρο της εναλλακτικής ιατρικής, θα ήθελε να ελέγξει την εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική, με προφανή στόχο το κέρδος. Στο πλαίσιο αυτό, το λιβελογράφημά σας υπηρετεί τον παραπάνω στόχο με τους εξής τρόπους: Α) Δυσφημεί την ΕΕΟΙ. Β) Καλλιεργεί αντίθεση μεταξύ ΕΕΟΙ και ΜΕΟ. Γ) Κολακεύει τον Γιώργο Βυθούλκα.

Το ευαγές Ίδρυμα Medicum, προκειμένου να προχωρήσει στην άλωση της εκπαίδευσης στην Ομοιοπαθητική, χρειάζεται κάλυψη από μια εταιρεία του χώρου και ένα κάποιο κύρος, το οποίο επιχειρεί να αντλήσει από τον Γιώργο Βυθούλκα και την Faculty της Αγγλίας. Όμως, η εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα! Κανένας δεν μπορεί να περιμένει η ΕΕΟΙ να παραιτηθεί από το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, τη στιγμή που είναι ο φορέας που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των έμπειρων ομοιοπαθητικών γιατρών και μόνον αυτή μπορεί να εγγυηθεί τη διαχρονική συνέχεια της εκπαίδευσης. Κάποια στιγμή, ο Γ. Βυθούλκας θα συνταξιοδοτηθεί, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει το Μεταπτυχιακό μετά την αποχώρηση του κ. Δαρζέντα και, βεβαίως, είναι άγνωστο πώς θα εντάσσει την Ομοιοπαθητική στα επιχειρηματικά του σχέδια το ευαγές ίδρυμα Medicum, προϊόντος του χρόνου. Πέρα απ' αυτό, η ΕΕΟΙ έτεινε χείρα συνεργασίας στη ΔΑΚΟ, και καρπός αυτής της προσέγγισης υπήρξε ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο η τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΕΟΙ πρότεινε να ενταχθεί και η Μ.Ε.Ο. Συνεπώς, κ. Μπερζοβίτη, ο λίβελος σας καταρρέει από τα ίδια τα γεγονότα. Όσο για την ιδέα μιας ομοσπονδίας των εταιρειών του χώρου (της οποίας έχω την πατρότητα), την φαντάζομαι με "ισότιμη συμμετοχή όλων", χωρίς την "ομπρέλα" της ΔΑΚΟ, όπως την εννοείτε. Οι ομπρέλες τελείωσαν! Επιτέλους αρχίζει η εποχή που ο χώρος μας οφείλει να οργανωθεί σαν επιστημονική κοινότητα, στην οποία βεβαίως θα απουσιάζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ηγεμόνες...

Κ. Μπερζοβίτη, ενώ εσείς μπορεί αύριο να εργάζεσθε σε κάποιο περιοδικό gourmet, εμείς και οι επίγονοί μας θα είμαστε ακόμα εθελοντές αυτής της μεγάλης υπόθεσης… Και πείτε στον κ. Παπαϊωάννου να έχει τους αδένες να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, και να υπογράφει ο ίδιος τα κείμενά του.

Αθήνα 9/3/10
Νίκος Τσάμης
πρώην πρόεδρος ΕΕΟΙ
-