ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Περίπτωση καρκίνου του νεφρού

Κατηγορίες: Καρκίνος
Εικόνα Άρθρου

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

του Γ. ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ, Ιατρού, από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 1

Ο μικρός Σεμπάστιαν, που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό στις 20.9.85 στη Γερμανία, μας επισκέφτηκε στις 2.5.89 μετά από εγχείρηση νεφροβλαστώματος αριστερού νεφρού. 3 μηνών εμφάνισε ρινίτιδα και αργότερα βρογχίτιδες, που επαναλαμβάνονταν κατά καιρούς. Ενός έτους εμβόλιο τετάνου, χωρίς παρενέργειες. Αργότερα εμφάνισε εξάνθημα στο πρόσωπο, κόκκινο με απολέπιση, σαν πληγή κα8ώς και στον δεξιό βραχίονα και στην αριστερή μηρογεννητική περιοχή. Τα ούρα μύριζαν κατά καιρούς έντονα, που έβαφαν τα πάμπερς καφέ. Παιδικές αρρώστιες: παρωτίτιδα και ανεμοβλογιά τεσσάρων ετών.

Ένα μήνα πριν (1.4.89) εμφάνισε αιματουρία έντονη, με πήγματα κόκκινα και καφέ. Τα επόμενα ούρα δεν ήταν πιά σκούρα, αλλά σχημάτιζαν λεπτό στρώμα σαν πέτσα στην επιφάνεια του δοχείου. Με υπερηχογράφημα διαπιστώθηκε όγκος στον αριστερό νεφρό και το παιδί χειρουργήθηκε αμέσως (5.4.89) και αφαιρέθηκε ο αριστερός νεφρός.

Ο παθολογοανατομικός έλεγχος έδειξε: Νεφροβλάστωμα ΠΙα κατά Beckwith και Palmer, χωρίς ανάπλαση. Η κάμα του νεφρού είχε διηθηθεί εκ των έσω, αλλά χωρίς να έχει διασπασθεί. Τα αγγεία, ο ουρητήρας και τα λεμφογάγγλια ελεύθερα. Σταδιοποίηση: ρΤ2, ρΝΟ, ρΜΧ

Οι γονείς του αρρώστου αρνήθηκαν τη χημειοθεραπεία, που πρότειναν οι γιατροί, και ήρθαν στην Ομοιοπαθητική για συμπληρωματική θεραπεία.

Συμπληρωματικά στοιχεία του ιστορικού: Κατά καιρούς ο μικρός εμφανίζει οίδημα στο δεξί μάτι και κυρίως στο άνω βλέφαρο, το πρωί που ξυπνάει. Μέχρι το βράδυ υποχωρούσε μόνο του. Μέχρι 4-5 μηνών, όσο θήλαζε, εμφάνιζε δυσκοιλιότητα. Κατά την .οδοντοφυΐα εμφάνιζε διάρροια. Από νήπιο μέχρι σήμερα έχει εξάνθημα σα νυνίδα στο τριχωτό του κεφαλιού. Τα πόδια είναι κρύα, αλλά συχνά την νύχτα είναι ζεστά και τα ξεσκεπάζει. Στον αέρα εμφανίζει δακρύρροια και ερυθρότητα στην άκρη των βλεφάρων. Οι εκκρίσεις της μύτης δημιουργούσαν κάποτε κρούστες και καμιά φορά ήταν κολλώδεις. Από την καταρροή κάποιες φορές δημιουργείται σκάσιμο στα ρουθούνια. Μερικές φορές τριγωνική κυάνωση στο άνω χείλος, χωρίς ιδιαίτερες συνθήκες. Οι κενώσεις είναι συχνά μαλακές και κάποτε μυρίζουν έντονα, συνήθως ξυνά. Επίσης τα ούρα μυρίζουν καμιά φορά έντονα σαν αμμωνία. Φίμωση. Μπλε κύκλοι γύρω απο τα μάτια. Ιδρώνει πολύ στο τριχωτό του κεφαλιού, δεν μυρίζει άσχημα.

Ψυχισμός: Αν δεν καταφέρει κάτι φωνάζει ή κλαίει. Θέλει την τάξη απο μωρό. Ακόμα κι όταν δεν μιλούσε, όταν του έδιναν μαρμελάδα, ήθελε να κλείσουν πρώτα το σκέπασμα και μετά ησύχαζε. Είναι ευαίσθητος στον πόνο. Κάθε βράδυ πηγαίνει στο κρεβάτι των γονιών του.

Δεν είναι υπάκουος ακόμα κι αν του απαγορεύσουν κάτι, κάνει αυτό που θέλει. Κλαίει αν του φωνάξουν ή αν του αρνηθούν κάτι. Χρειάζεται αρκετή ώρα για να συνηθίσει τους ξένους. Τα ξένα παιδιά, του παίρνουν τα πράγματα. Στα γνωστά ορμάει. Κλαίει με απότομους θορύβους. Θέλει χάδια από τους δικούς τους. Νευριάζει, φωνάζει, κλαίει. Εύθικτος. Θέλει παρηγοριά. Ζηλεύει την αδελφή του. Τρίζει τα δόντια στον ύπνο. Κινείται στο κρεβάτι, κατά τον ύπνο. Φωνάζει όταν δεν έχει κάτι να κάνει, και βαριέται. Φοβάται τα βαθειά νερά. Συνήθειες: Η όρεξη είναι πολύ μειωμένη. Απέχθεια στο γάλα και βραστά φαγητά. Επιθυμεί: Πορτοκάλια, φρούτα, αγγούρι, τουρσί, μουστάρδα, ραπανάκι, γλυκά, σοκολάτα. Γλείφει πάγο. Πίνει μόνο λίγο.

Κληρονομικό ιστορικό: Μητέρα: στην παιδική ηλικία είχε άσθμα. Έχει έκζεμα. Ρινίτιδα. Ελκώδης κολίτις. Συχνές λευκόρροιες. Χρήστης χασίς. Πατέρας: Αλλεργική ρινίτιδα, Γοννόροιες. Πα πολλά χρόνια μέχρι πριν 3 χρόνια χρήστης χασίς και LSD.

Παππούδες και γιαγιάδες: αλλεργικές ρινίτιδες, καρδιοπάθειες, αιμορραγία, εγκεφαλικά επεισόδια. Εργαστηριακά: Σίδηρος ορού: 32 mg2, Hb: 11, 8mg%, Ht: 35 mg% Ο άρρωστος παίρνει Sepia (200 CH x 3).

Τον άρρωστο τον ξαναβλέπουμε σε 5 μήνες (14.10.89). Ο σίδηρος έχει ανέβει (από 32 στο 58). Hb: 12,3 gr%, Ht: 37 mg%

Είναι λιγώτερο ευαίσθητος στον πόνο. Του πήραν αίμα και δεν έκλαψε, ούτε όταν πέφτει και κτυπάει κλαίει. Γενικά τον ησυχάζει κανείς ευκολώτερα. Πριν φοβόταν να λουστεί, το ντους. Τώρα δεν φοβάται πιά.

6 βδομάδες μετά το φάρμακο η όρεξη βελτιώθηκε πολύ. Συνεχίζει να μην θέλει να φάει μαγειρεμένο φαγητό.

Στο παιχνίδι κουράζεται και χρειάζεται να ξαπλώσει για λίγο. Πριν μερικές βδομάδες πρήστηκε για λίγο το πρόσωπο.

15 ημέρες μετά το φάρμακο εμφανίστηκε βήχας και πυρετός με παραμιλητό. Κράτησε μόνο ένα βράδυ. Μόνο μια φορά είχε κάκοσμη διάρροια. Οι κενώσεις δεν είναι πια μαλακές. Τα ούρα δεν μυρίζουν πιά. Τρίζει ακόμα τα δόντια στον ύπνο. Εξάνθημα δεν εμφανίστηκε. Πάει κάαε βράδυ στο κρεβάτι της μητέρας, από τότε που εκείνη άρχισε να δουλεύει. Κρύα πόδια. Δεν έχει πια μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια. Κλαίει πολύ λιγώτερο. Δεν είναι πια τόσο υπερκινητικός στο κρεβάτι.

Τον άρρωστο τον ξαναβλέπουμε στις 15.12.89. Παραπονείται ότι από 3 - 4 βδομάδες η όρεξη του μειώθηκε. Το πρόσωπο του είναι ωχρό. Αισθάνεται πιο αδύναμος. Από τον Οκτώβρη εμφανίστηκε εξάνθημα στο αριστερό αντιβράχιο, στα δάκτυλα και γύρω από το στόμα. Ο σίδηρος κατέβηκε πάλι στο 31 τηφ και ο Ht: 35,4 mg$, TKE: 14/40 mm.

Επαναλαμβάνουμε Sepia.

Ξαναβλέπουμε τον άρρωστο σε τρείς μήνες και αισθάνεται γενικά πολύ καλύτερα. Το έκζεμα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Οι δυνάμεις του είναι πολύ καλές.

Πριν λίγες ημέρες εμφάνισε πυρετό και διογκωμένες αμυγδαλές. Όλα τα συμπτώματα υποχώρησαν απο μονά τους σε μιάμιση ημέρα. Ύπνος καλός, ήσυχος. Δεν είναι πια ιδιαίτερα νευρικός. Κλαίει λιγώτερο. 18.7.90 ΤΚΕ: 8/25 mm, σίδηρος: 60, Ht: 36,4 mg% Hb: 12,9 mg%

Τον άρρωστο τον είδαμε για τελευταία φορά στις 21.10.91. Εργαστηριακά ευρήματα: Ht: 39,4 mg%, Hb: 14 mg%, σίδηρος: 91, TKE: 8/25 mm.

Η γενική κατάσταση της υγείας του αρρώστου είναι πάρα πολύ καλή. Έχει τ/ηλώσει περισσότερο από τον μέσο όρο για την ηλικία του. Είναι δυνατός και δραστήριος. Παίζει και παίρνει μέρος στην γυμναστική όπως όλοι οι συμμαθητές του. Εξάνθημα εμφανίστηκε μιά φορά μόνο για λίγες ημέρες και υποχώρησε από μόνο του. Δεν έχει καθόλου πρόβλημα ρινίτιδας.

Ο γιατρός που τον παρακολουθεί στη Γερμανία είναι απόλυτα ευχαριστημένος και φυσικά και εμείς.-