ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

8 περιστατικά ασθενών θεραπευμένα με Ομοιοπαθητική

Κατηγορίες: Περιοδικό
Εικόνα Άρθρου

8 περιστατικά ασθενών θεραπευμένα με Ομοιοπαθητική

8 περιστατικά ασθενών θεραπευμένα με Ομοιοπαθητική

Του Γιώργου Παπαφιλίππου, Γιατρού Χειρουργού, Ομοιοπαθητικού, από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 30

Οξυ περιστατικό:

Σε υπερηχογραφικό έλεγχο στις 12/05/02 βρέθηκε κύστη δεξιάς ωοθήκης. Όγκος ωοθήκης 26 κ.εκ. Δόθηκε Apis 30 στις 13/05/02. Επαναλήφθηκε υπερηχογράφημα στις 29/05/02 (16 ημέρες μετά) και ο όγκος της ωοθήκης είχε μειωθεί στο 1/3 ( 8,5 κ.εκ.).

Αιμορραγική κολίτιδα

Γυναίκα 59 ετών, μετά υστερεκτομή προ 4 ετών, εμφάνισε αιμορραγική κολίτιδα, με πόνους, αίμα και βλέννες στην κένωση. Τα κόπρανα μια μάζα. Έχει 1-3 κενώσεις την ημέρα. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε και κυστίτιδα, με συχνουρία, τσουξιμο μετά την ούρηση και αίμα στα ούρα. Έχει τάση για ούρηση μόλις κρυώσει. Έχει νευρόπονους στο δεξί πόδι σε διάφορα σημεία.

Στα 17 εμφάνισε υγρά πλευρίτιδα. Στα 26 είχε γαστρορραγία, που δεν ξαναενόχλησε.

Όλα άρχισαν πριν από 5 χρόνια όταν σταμάτησε να δουλεύει. Τα συμπτώματα ξεκίνησαν με ταχυκαρδία.

Θέλει να κοιμάται συνέχεια, δεν έχει διάθεση για δουλειά, παραμελεί τον εαυτό της και δεν θέλει τίποτα. Επιθυμεί αυγά, αλμυρά, γλυκά και μπύρα. Μέτρια δίψα.

Ύπνος καλός με αγχωτικά όνειρα. Ήταν ανοικτός χαρακτήρας. Κλείστηκε στον εαυτό της μετά το θάνατο του συζύγου της, πριν από 15 χρόνια. Νευριάζει. Δεν ξεσπάει εύκολα. Είναι ευσυγκίνητη. Κλαίει εύκολα, παραπονιέται, γκρινιάζει. Συμπάσχει. Είναι πολύ εύθικτη. Ζήλευε ερωτικά. Έχει έντονο άγχος για την υγεία της. Φοβάται μην πάθει καρκίνο ή καρδιά. Φοβάται το θάνατο. Υψοφοβία. Φοβάται να μείνει μόνη μην πάθει κάτι.

Στην άρρωστη δόθηκε το φάρμακο Pulsatilla. Ένα μήνα αργότερα το τσουξιμο στην κύστη ήταν πολύ καλύτερα. Η γενική ούρων ήταν φυσιολογική. Η ταχυκαρδία σημαντικά βελτιωμένη. Έχει πια μια κένωση την ημέρα, χωρίς αίμα και βλέννες. Η διάθεση της είναι πολύ καλύτερη. Δεν εμφανίστηκαν εφιάλτες αυτό το διάστημα. Δεν κλαίει πια τόσο εύκολα.

Δυο μήνες μετά η άρρωστη αναφέρει ότι είναι πολύ καλά. Έφτιαξε όλο το σπίτι που είχε χρόνια να το καθαρίσει. Έπλυνε πολλά ρούχα με το χέρι. Είναι πολύ ευχαριστημένη. 1,5 χρόνο μετά, έπειτα από μεγάλη στενοχώρια, έβγαλε έρπητα ζωστήρα που υποχώρησε χωρίς φάρμακα γρήγορα. Δέκα χρόνια μετά την αρχική επίσκεψη η άρρωστη επανήλθε με μερική υποτροπή από ένα χρόνο, γιατί είχε πάρει αντιβίωση και άλλα φάρμακα μετά από εγχείρηση καταρράκτη. Επαναλάβαμε το Pulsatilla και η άρρωστη είναι καλά δύο χρόνια τώρα.

Κοιλιακοί πόνοι

ʼνδρας 29 ετών προσέρχεται παραπονούμενος για πόνους στην κοιλιά από την εφηβεία του, που εκδηλώνονται κατά τις 3 - 4 η ώρα τα ξημερώματα. Κάθε πρωί ξυπνάει με τάση για εμετό. Δεν μπορεί να φάει. Έχει χάσει 13 κιλά. Έχει την τάση να κλαίει συχνά.

Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε μετά από χωρισμό από το δεσμό του που συνέπεσε με επαγγελματική απογοήτευση, ενώ πριν από ένα χρόνο είχε υποστεί και σοκ λόγω της σύλληψης του και έντονου κίνδυνου σε υπανάπτυκτη χώρα που βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους.

Το δεσμό του τον ζήλευε έντονα, είχε κόμπλεξ με το ύψος του, ένοιωθε λίγος. Μετά το χωρισμό δεν έχει διάθεση να δουλέψει, κάνει ανήσυχο ύπνο, κάνει σκέψεις αυτοκτονίας. Έχει ρεψίματα και καούρες.

Είναι ανυπόμονος, αναποφάσιστος, πεισματάρης, εύθικτος. Νευριάζει εύκολα και φωνάζει, όταν δεν είναι πεσμένος. Κακή μνήμη, δεν συγκεντρώνεται εύκολα. Χαμηλή αυτοπεποίθηση. Διάρροια πριν από τις εξετάσεις. Εφιάλτες. Θέλει παρηγοριά και συμπαράσταση. Κρυώνει. Ο άρρωστος πήρε Ignatia.

Μετά ένα μήνα ο άρρωστος αισθανόταν πολύ καλύτερα ψυχικά και είχαν σχεδόν σταματήσει όλα τα σωματικά συμπτώματα. 3 μήνες μετά ήταν άλλος άνθρωπος, τα είχε ξαναφτιάξει με τον έρωτα της ζωής του και είχαν παντρευτεί. Ήταν πανευτυχής.

Ψωρίαση

Κοπέλα 18 χρόνων που από τη βρεφική ηλικία μέχρι 5 ετών είχε λαρυγγίτιδα και που το σόι του πατέρα έχει ψωρίαση, προσέρχεται, γιατί από τετραμήνου εμφάνισε και η ίδια ψωριασικό εξάνθημα (κηλίδες) στις κνήμες. Είχε αγχωθεί από τις εξετάσεις. Ταυτόχρονα εμφάνισε και πόνους στο υπογάστριο και φουσκώματα. Από τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας έχει κατά καιρούς κάποιο βήχα αν κρυολογήσει και πολύ σπάνια κάποια δυσκολία στην αναπνοή.

Κρυώνει και δυσφορεί με την ζέστη. Ιδρώνει λίγο. Επιθυμεί γλυκά. Ε.Ρ. είναι φυσιολογική. Ύπνος καλός. Είναι σχετικά ανοικτός χαρακτήρας. Νευριάζει και τότε κοπανάει την πόρτα. Είναι αγχώδης με τα μαθήματα. Είναι σχετικά ευσυγκίνητη. Συμπάσχει και είναι εύθικτη. Είναι φιλόδοξη. Έχει άγχος πριν από τις εξετάσεις, μόλις μπει μέσα υποχωρεί το άγχος. Φοβάται αρρώστιες και έντομα. Η άρρωστη πήρε Lycopodium.

Μετά 1,5 μήνα τα εξανθήματα είχαν υποχωρήσει αισθητά. Δεν έβγαλε καινούργια, παρά 1-2 στη μέση της θεραπείας που υποχώρησαν στη συνέχεια. Δεν έχει πια φουσκώματα, ούτε πόνους στο υπογάστριο, ούτε αλλεργικά φαινόμενα (βήχα κ.λ.π.). Τα νεύρα και το άγχος είναι ελεγχόμενα. Ένα χρόνο μετά η άρρωστη δεν είχε πια καθόλου ψωριασικό εξάνθημα και δύο χρόνια τώρα είναι μια χαρά, χωρίς άγχος και άλλα συμπτώματα.

Γαστρορραγία, νεφρική ανεπάρκεια

ʼνδρας 70 ετών προσήλθε με ιστορικό γαστρορραγιών κατά καιρούς, μετά την τελευταία από τις οποίες βρέθηκε νεφρική ανεπάρκεια.

Ο άρρωστος έχει ουρική αρθρίτιδα, με πόνους στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Συχνά έχει κρίσεις οσφυοϊσχιαλγίας. Επίσης έχει αλλεργική ρινίτιδα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Έχει δυσουρία από υπερτροφία προστάτη. Είναι αγχώδης, ευσυγκίνητος, τελειομανής, εύθικτος. Μετά τη λήψη πλήρους ιστορικού δόθηκε στον άρρωστο το φάρμακο Nux Vomica.

Δύο μήνες μετά ο άρρωστος αισθανόταν γενικά πολύ καλύτερα και είχε μόνο για 3 ημέρες ενόχληση από την ουρική αρθρίτιδα, που υποχώρησε από μόνη της. Τα νεύρα και το άγχος αντιμετωπίστηκαν. 6 μήνες μετά είχε άλλη μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας έντονη, για την οποία χρειάστηκε να πάρει το φάρμακο Ledum με βελτίωση σε λίγες ημέρες. Εμφανίστηκε και μικρή ενόχληση στη μέση, που υποχώρησε μετά ανάπαυση. Κατά το διάστημα των ενοχλημάτων βρισκόταν σε ένα αρκετά κουραστικό ταξίδι στην Ανταρκτική, με πολλή πεζοπορία και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όταν γύρισε και ήταν και το πρώτο καλοκαίρι υπό αγωγή, παρουσίασε και ήπια συμπτώματα ρινίτιδας, που κι αυτά υποχώρησαν.

Τρία χρόνια μετά τη θεραπεία ο άρρωστος παραμένει'σε πολύ καλή κατάσταση σωματικά, ψυχικά και διανοητικά. Οι τιμές του ουρικού οξέος έχουν βελτιωθεί σημαντικά (από 9,5 στην αρχή της θεραπείας τώρα έχουν φθάσει σε φυσιολογικά επίπεδα). Η ουρία παραμένει 0,85 και η κρεατινίνη κυμαίνεται μεταξύ 1,9- 2,7, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα νεφρικής ανεπάρκειας.

ʼνδρας 39 χρόνων άρχισε μετά τους σεισμούς του 1981 να έχει φοβίες. Φοβόταν ότι θα πάθει έμφραγμα και τον έπιανε πανικός. Επίσης είχε κολίτιδα με φουσκώματα, γουργουρητά και αέρια και πόνο στην κοιλιά από γάλα, καθώς και μπούκωμα στη μύτη. Ανέφερε επίσης ότι κατά καιρούς πονούσαν και μάτωναν οι αιμορροΐδες. Συχνά είχε ήπιους πονοκεφάλους και αδιαθεσία, ύπνο με εφιάλτες, ήταν νευρικός και αγχώδης. Την νύχτα τον έπιαναν και άλλες φοβίες, ενώ γενικά φοβόταν τα σκυλιά, το θάνατο, τα αεροπλάνα και τα πλοία. Είχε υψοφοβία και κλειστοφοβία. Βρέθηκε και ψυχρός όζος στο θυρεοειδή. Στον άρρωστο δόθηκε το φάρμακο Calcarea carbonica. Ο άρρωστος άρχισε να βελτιώνεται σε όλα σταδιακά, 11/2 χρόνο μετά έκανε κωλικό νεφρού και ούρησε μια πέτρα. Οι τιμές του θυρεοειδούς που ελέγχονταν κατά καιρούς ήταν φυσιολογικές και ο όζος μίκρυνε σε μέγεθος. Επειδή μετά μερικούς μήνες είχε πάλι κωλικό νεφρού και ού-ρησε πέτρα, επαναλήφθηκε η ίδια δόση του ίδιου φαρμάκου και ο άρρωστος παραμένει σε θαυμάσια υγεία 10 χρόνια τώρα, χωρίς καθόλου φοβίες.

Αλλεργίες και άσθμα σε παιδί

Παιδί 8 χρόνων ήρθε στο ιατρείο για αλλεργία που παρουσίασε στο αγελαδινό γάλα, μόλις σταμάτησε το θηλασμό και η οποία υποχώρησε στα 3 του χρόνια. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε φαγούρα μέσα στη μύτη και εξάνθημα με φαγούρα γύρω από τα μάτια και στους αγκώνες εσωτερικά. Έχει επίσης καταρροή και μπούκωμα στη μύτη, καθώς και φταρνίσματα. Τους τελευταίους μήνες εμφάνισε συμπτώματα αλλεργικού βρογχικού άσθματος, με βήχα και ήπια δύσπνοια. Το παιδί ζεσταίνεται πολύ, ιδρώνει, είναι ανοικτός χαρακτήρας, νευριάζει εύκολα, είναι πεισματάρης, ζηλιάρης και εύθικτος. Φοβάται τις αρρώστιες και κάθε τι καινούργιο, θέλει τη μαμά του για να τον πάρει ο ύπνος και δεν θέλει να πλένεται. Στο παιδί δόθηκε το φάρμακο Sulphur.

Τους επόμενους δυο μήνες είχε έντονα συμπτώματα ρινίτιδας και καθόλου άσθμα. Τα συμπτώματα της ρινίτιδας υποχωρούσαν πλήρως στη θάλασσα. Δόθηκε το φάρμακο Medorrhinum. Μετά δυο μήνες ακόμη, το εξάνθημα έχει υποχωρήσει, η ρινίτιδα είναι ηπιότερη και δεν έχει καθόλου άσθμα. Το παιδί έχει έντονη υπερκινητικότητα, κλωτσάει ακόμα και τη νύχτα στον ύπνο του, τρίζει τα δόντια στον ύπνο, ασχολείται πολύ με τα γεννητικά του όργανα, τα οποία έχει την τάση να επιδεικνύει. Δόθηκε το φάρμακο Hyoscyamus. Επειδή όλη αυτή η ένταση συνεχιζόταν, δόθηκε μετά άλλους δυο μήνες το ίδιο φάρμακο σε μεγαλύτερη δυναμοποίηση. Μετά δυο μήνες ακόμα το παιδί ήταν άλλο παιδί, έχει ηρεμήσει και παραμένει η αλλεργία του. Επειδή η αλλεργία συνεχιζόταν και η όλη εικόνα του παιδιού έδειχνε το φάρμακο Cina, δώσαμε το φάρμακο αυτό και το παιδί παραμένει δυο χρόνια τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αμμηνόρροια, τριχοφυϊα, κατάθλιψη

Γυναίκα 37 ετών έρχεται για αμηνόρροια και αύξηση της τριχοφυίας στο πρόσωπο από τα 18. Όλα αυτά της δημιούργησαν κατάθλιψη. Βρέθηκαν πολυκυστικές ωοθήκες στο υπερηχογράφημα. Περίοδο χωρίς ορμόνες μπορεί να μην έχει μέχρι και 6 μήνες. Βγάζει συχνά επιχείλιους έρπητες. Κάνει συχνά διάφορες λοιμώξεις, όπως ουλίτιδες, φαρυγγίτιδες, κρυολογήματα με πυρετό και βαρθολινίτιδες. Έχει κολίτιδα με διάρροιες, φουσκώματα και γουργουριτά, κυρίως όταν έχει άγχος. Συνήθως έχει δυσκοιλιότητα. Όνειρα αγχώδη και ύπνος ανήσυχος με τινάγματα. Νευριάζει χωρίς να το δείχνει, είναι αγχώδης. Συγκινείται εύκολα, κλαίει μόνη της, δεν έχει καλή αυτοπεποίθηση και φοβάται τα ζώα, τις αρρώστιες, το θάνατο, το συνωστισμό και έχει κλειστοφοβία. Η άρρωστη πήρε το φάρμακο Natrium muriaticum.

Ήδη μετά τον πρώτο μήνα η άρρωστη άρχισε να αισθάνεται καλύτερα ψυχικά, αλλά εμφάνισε φαρυγγίτιδα την πρώτη εβδομάδα, που έκανε δέκα ημέρες να περάσει. 45 ημέρες μετά είχε την πρώτη περίοδο μετά πολύ καιρό. Αργότερα εμφάνισε μετά από στρες επιχείλιο έρπητα και πρήστηκε λίγο ο Βαρθολίνιος λεμφαδένας. Τα ούλα επίσης φλεγμαίνουν κατά καιρούς. Επειδή πέρασε στρες με συναισθηματικό χωρισμό που είχε και ήπιε και καφέδες, επαναλήφθηκε το ίδιο φάρμακο σε μεγαλύτερη δυναμοποίηση. Η ασθενής δυο χρόνια τώρα παραμένει με τακτική περίοδο και χωρίς καθόλου συμπτώματα από φλεγμονές και κολίτιδα και δηλώνει ευτυχής.

Παιδικό έκζεμα

Κοριτσάκι 3 χρόνων έρχεται με έκζεμα στο μουστάκι, στις καμπτικές επιφάνειες των αγκώνων και των γονάτων. Επίσης κηλίδες εκζέματος στην πλάτη. Το έκζεμα έχει έντονη φαγούρα. Το έκζεμα άρχισε πριν από ένα χρόνο. Το ίδιο διάστημα, από τότε που άρχισε παιδικό σταθμό, παρουσιάζει συχνά κρυολογήματα και ωτίτιδες. Κάνει συχνά εμετούς και παραπονείται για πόνους στην κοιλιά. Είναι ζωηρό παιδί, είναι αρχηγός στην τάξη και ζηλεύει πολύ τον αδελφό της. Δώσαμε στο παιδί το φάρμακο Sulphur.

Ένα μήνα μετά που ήρθε ανέφεραν οι γονείς ότι το έκζεμα φούντωσε πολύ στην αρχή και μετά άρχισε σταθερή βελτίωση. Λίγες μέρες αργότερα έκανε έναν ψηλό πυρετό για μια μέρα και από τότε 8 χρόνια τώρα το παιδί είναι τελείως υγιές, χωρίς καθόλου έκζεμα και βέβαια χωρίς κρυολογήματα και ωτίτιδες.-