ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Βίντεο: Ευγένιος Τριβιζάς - "Επιστήμη & Φαντασία"

Κατηγορίες: Βίντεο
Εικόνα Άρθρου

Ευγένιος Τριβιζάς: Επιστήμη και Φαντασία

Ευγένιος Τριβιζάς: "Επιστήμη και Φαντασία"

Η εναρκτήρια διάλεξη του συγγραφέα και καθηγητή εγκληματολογίας Ευγένιου Τριβιζά στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Αθήνα, 30-11-2007). Διάρκεια 1 ώρα και 6 λεπτά:

... Αυτό είναι η φαντασία, η ικανότητα να φανταζόμαστε το ανύπακρτο. Η διαδικασία να σχηματίζουμε στο νου μας εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα. Και αυτή η ικανότητα έχει άμεση σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την επιστημονική σκέψη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επίλυση προβλημάτων και η επιστημονική πρόοδος δεν είναι τίποτα άλλο από εφαρμοσμένη φαντασία. Ο George Bernard Shaw, το εκφράζει απλά και περιεκτικά σε μία μόνο φράση: "η φαντασία είναι η αφετηρία της δημιουργίας" ... Πρέπει να λοιπόν να καταλάβουμε ότι δεν είναι η γνώση εκείνο που πυροδοτεί την πρόοδο, είναι η φαντασία. Η γνώση είναι στατική, η φαντασία δυναμική. Η φαντασία είναι ο μαιευτήρας της επιστημονικής προόδου, ο προθάλαμος της κάθε νέας πραγματικότητας. Εξ'ού και η ρήση του Αίνστάιν, "η φαντασία είναι σπουδαιότερο εφόδιο από τη γνώση επειδή η γνώση περιορίζεται σε αυτό που καταλαβαίνουμε μια δεδομένη, μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει όλα αυτά που θα κατανοήσουμε και θα γνωρίσουμε στο μέλλον"...


Ευγένιος Τριβιζάς - Περιοδικό "Ομοιοπαθητικά Νέα"

Μπορείτε να διαβάσετε online ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη διάλεξη του Ε.Τριβιζά στο περιοδικό Ομοιοπαθητικά Νέα, τεύχος 18 (σελίδες 6-17), ή να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος 18 στον υπολογιστή σας σε μορφή PDF (4.5 Mb)

Σχετικό είναι επίσης το κείμενο του συναδέλφου Ν.Τσάμη, με τίτλο Διάλογος για την Ομοιοπαθητική, όπου θίγονται όλα τα ζητήματα που αφορούν την ομοιοπαθητική (επιστημονική τεκμηρίωση, εμπειρική τεκμηρίωση,κλινικές έρευνες,βασική έρευνα κλπ) με νηφαλιότητα και επιστημοσύνη.
-