ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Κρίσεις πανικού, φοβίες και ομοιοπαθητική

Κατηγορίες: Περιοδικό
Εικόνα Άρθρου

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ, ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Κρίσεις πανικού, φοβίες και ομοιοπαθητική

Η κρίση πανικού είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια σειρά ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων. Αλλοτε έρχεται ενταλώς ξαφνικά και άλλοτε ως αποτέλεσμα θλίψης, άγχους, έντονου στρες, ενώ μπορεί επίσης να αποτελεί και εκδήλωση κατάθλιψης ή μιας άλλης φοβίας. Υπολογίζεται ότι το 1-4% του πληθυσμού παθαίνει κάποια στιγμή στη ζωή του κρίσεις πανικού σε διαφορετικές ηλικίες, η συχνότητα πάντως είναι μεγαλύτερη σε ανθρώπους μεταξύ 20 και 35 ετών. Οι κρίσεις πανικού σύμφωνα με τα ψυχιατρικά ταξινομικά συστήματα (DSM-V και ICD-10) ανήκουν στις Αγχώδεις διαταραχές.

Σωματικά Συμπτώματα των κρίσεων πανικού:
-Δύσπνοια – αίσθηση πνιγμού (το άτομο νιώθει ότι δεν του φτάνει ο αέρας).
-Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών.
-Τάση λιποθυμίας.
-Ζάλη και τρέμουλο.
-Αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας.
-Αίσθημα βάρους στο στήθος, σαν να είναι πολύ βαρύ και θα πνιγεί.
-Μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα σε όλο το σώμα.
-Εξάψεις-ρίγη και έντονη εφίδρωση κυρίως στα άκρα.
-Ναυτία και στο στομάχι και έντονη τάση προς εμετό.

Ψυχολογικά Συμπτώματα των κρίσεων πανικού:
-Φόβος για την υγεία και την πιθανή απώλεια της ζωής.
-Αδυναμία συγκέντρωσης.
-Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο.
-Φόβος ότι το άτομο οδηγείται στην παράνοια.
-Φόβος για κλειστούς χώρους-έλλειψη οξυγόνου.
-Φόβος για πολύβουα και πολυπληθή μέρη-αποφυγή του συγχρωτισμού με πλήθος ανθρώπων.
-Υποχόνδρια συμπεριφορά σε σχέση με την υγεία.

Διαταραχή πανικού ονομάζεται η διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, δημιουργεί στον πάσχοντα επίμονη ανησυχία, η οποία αφορά στην πιθανότητα να επακολουθήσουν και άλλες προσβολές πανικού, ανησυχία και φόβο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις (“συγκοπή”, “τρέλα”) και σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά εξαιτίας των προσβολών πανικού (π.χ. συμπεριφορές αποφυγής). Στη Διαταραχή πανικού ο αριθμός των κρίσεων πανικού μπορεί να κυμαίνεται από λίγες προσβολές κατά τη διάρκεια ενός έτους, μέχρι πολλές προσβολές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Φοβίες και ομοιοπαθητική

Αναφορικά με τις λοιπές φοβίες, στην αιτιολογία τους εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες, τόσο ψυχολογικοί παράγοντες (εμπειρίες ή καταστάσεις της παιδικής ηλικίας, διαταραχή άγχους αποχωρισμού) όπως και βιολογικοί παράγοντες (χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, κληρονομικότητα γονέων, κλπ). Οι φοβίες διακρίνονται σε ορισμένες γενικές κατηγορίες:

 • Αγοραφοβία
  Αφορά το φόβο του ατόμου να είναι σε μέρη ή καταστάσεις απ' όπου η φυγή είναι δύσκολη ή στις οποίες μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα βοήθειας σε περίπτωση προσβολής πανικού. Oι ασθενείς να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και τα ταξίδια τους, χρειάζονται συνοδό, δεν μπορούν να βρίσκονται μέσα σε πλήθος, να ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς όπως λεωφορείο, τραίνο, πλοίο κλπ). Η αγοραφοβία συνήθως συνυπάρχει με διαταραχή πανικού, αναπτύσσεται δηλαδή αφού έχει προηγηθεί η εμπειρία ενός ή περισσοτέρων κρίσεων πανικού.
 • Κοινωνική φοβία
  O φόβος να μιλήσει κανείς μπροστά σε ακροατήριο, να ουρήσει σε δημόσιες τουαλέττες, χάνει τα λόγια του ή να λέει ανοησίες σε κοινωνικές συναντήσεις κλπ.
 • Απλή φοβία
  Yπάρχει φόβος συγκεκριμένων αντικειμένων ή καταστάσεων, περιλαμβάνουν την υψοφοβία, αεροπλάνο, ζώα (σκύλους, γάτες, έντομα, ποντίκια), θέα αίματος, κλπ.
 • Αγχος υγείας - Νοσοφοβία
  Υπάρχει έντονος φόβος κάποιας αρρώστιας (για παράδειγμα, καρκίνου) ή θανάτου.

  Θεραπεία κρίσεων πανικού

  Ο ομοιοπαθητικός γιατρός, αντιμετωπίζοντας εξατομικευμένα τον ασθενή με κρίσεις πανικού, θα καταγράψει το ολοκληρωμένο ιστορικό και μεταξύ των άλλων θα επικεντρωθεί σε ορισμένα στοιχεία όπως τις συνθήκες και τη χρονική στιγμή της έναρξης καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού σε βιοχημικό επίπεδο. Ο στόχος είναι να χορηγήσει το φάρμακο που εστιάζει στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Αλλοτε αιτία εμφάνισης των κρίσεων πανικού αποτελεί κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (σοκ, πένθος, χωρισμός, ατύχημα, τρόμος, κλπ), άλλοτε είναι έκφραση συσσωρευμένου χρόνιου άγχους-στρες και άλλοτε αποτέλεσμα της μακροχρόνιας καταπίεσης συναισθημάτων (όπως του θυμού). Αναλόγως την κάθε περίπτωση, ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα χορηγήσει το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο (αυτό που αφορά την προσωπικότητα του ασθενούς & ορισμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού σε επίπεδο βιοχημείας-φυσιολογίας), είτε κάποιο που να ταιριάζει στη συγκεκριμένη φάση του ασθενούς.

  Θεραπεία αγχωδών διατραραχών, φοβιών

  Από την εμπειρία μας, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας στις κρίσεις πανικού, τις αγχώδεις διαταραχές και τις φοβίες γενικότερα είναι πολύ καλά, με τους ασθενείς να βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους σε διάστημα λίγων μηνών. Η θεραπεία είναι πάντα εξατομικεύμένη και η πορεία του κάθε ασθενούς διαφορετική. Αλλοι ασθενείς ανακουφίζονται σε διάστημα λίγων μηνών ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο καιρό, αναλόγως της βαρύτητας της καταστάσεως. Εφόσον η ομοιοπαθητική θεραπεία συνδυαστεί με ψυχοθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο γρήγορα και θεαματικά. Αυτό αφορά τόσο ασθενείς με πρόσφατη έναρξη κρίσεων πανικού ή φοβιών, αλλά επίσης και τους ασθενείς που υποφέρουν χρόνια από άγχος, κρίσεις πανικού ή φοβίες. Σημειώνουμε πως η λήψη ψυχιατρικών φαρμάκων δεν αποτελεί γενικά εμπόδιο στην καλή πορεία των ασθενών με τη συνδυασμένη θεραπεία.

  Αριστοτέλης Βάθης
  Ψυχίατρος Ομοιοπαθητικός
  Ψυχοθεραπευτής, Βιοχημικός, MD, MSc, BSc
 • -