ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Φάρμακα - κατάλογος με συνήθη ομοιοπαθητικά φάρμακα

Κατηγορίες: Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Εικόνα Άρθρου

Ομοιοπαθητικά Φάρμακα - Farmaka

Ομοιοπαθητικά Φάρμακα - Farmaka

Στην ομοιοπαθητική φαρμακολογία, σε κάθε ομοιοπαθητικό φάρμακο αντιστοιχούν χιλιάδες συμπτώματα. Τονίζουμε πως στην παρακάτω λίστα παρατίθενται μόνο γενικές πληροφορίες (προέλευση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους) για 210 από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα ομοιοπαθητικα φαρμακα, προς πληροφόρηση του κοινού. Η λίστα με τα γνωστά ομοιοπαθητικά φάρμακα περιλαμβάνει περισσότερα από 4000.

Ομοιοπαθητικοί Γιατροί - E.E.O.I.

Κάθε ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός, βασισμένος στην τεράστια ομοιοπαθητική φαρμακολογία και στη συνολική εικόνα του οργανισμού σας (σωματικά και ψυχοδιανοητικά συμπτώματα καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περίπτωσης), επιλέγει να σας συνταγογράψει το ομοιοπαθητικό φάρμακο που κρίνει ότι χρειάζεστε στη δεδομένη χρονική περίοδο και κατάσταση, από ένα τεράστιο κατάλογο ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Είναι αφελές να προσπαθεί ένας ασθενής διαβάζοντας τις πληροφορίες που παρουσιάζονται να κρίνει ποιο φάρμακο είναι αυτό που χρειάζεται. Η επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου στη δεδομένη χρονική περίοδο και κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ασθενής απαιτεί βαθιά γνώση της ομοιοπαθητικής φαρμακολογίας και θεωρίας και μια όσο το δυνατόν αντικειμενική εκτίμηση των συμπτωμάτων του ασθενούς, διαδικασία που μπορεί να γίνει μόνο από εκπαιδευμένο γιατρό.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται να παίρνετε ομοιοπαθητικά φάρμακα μόνοι σας, ιδίως επειδή κάποιος που γνωρίζετε οφελήθηκε από ένα συγκεκριμένο. Είναι απαραίτητη η εξατομικευμένη θεραπεία (επιλογή φαρμάκου, δυναμοποίησης, δόσεων, κλπ), ορθολογική χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και η συνταγογράφησή τους μετά από μία εκτενή συνέντευξη όπου καταγράφεται το πλήρες ιατρικό και ομοιοπαθητικό ιστορικό του ασθενούς.

Αριστοτέλης Βάθης
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Ομοιοπαθητικός - Βιοχημικός-