ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική από την Ε.Ε.Ο.Ι. , 2008-2009

Κατηγορίες: Εκπαίδευση
Εικόνα Άρθρου

Μαθήματα ομοιοπαθητικής, 2008-2009

Μαθήματα ομοιοπαθητικής από την Ε.Ε.Ο.Ι. , 2008-2009

Μετά την περσινή επιτυχία του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, συνεχίζουμε και φέτος την εκπαίδευση των γιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών επαγγελματιών του χώρου της υγείας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα, πολλαπλών μαθημάτων εντός Σαββατοκύριακου, μία φορά τον μήνα, από Οκτώβριο 2008 έως Ιούνιο 2009, καθώς αυτό δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές από την επαρχία, αλλά και τους απασχολημένους εντός της εβδομάδας συντοπίτες μας να το παρακολουθήσουν. Τα μαθηματα ομοιοπαθητικης μπορούν να παρακολουθήσουν πτυχιούχοι και φοιτητές των σχετικών σχολών.

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ήδη υπερδιπλάσιες των περσινών. Αυτό το γεγονός οφείλεται στην υψηλή ποιότητα της ομοιοπαθητικής εκπαίδευσης που παρέχει η ΕΕΟΙ, στο καλό όνομα της εταιρίας που από το 1971 με τόλμη και αξιοπρέπεια αγωνίζεται για την ομοιοπαθητική στην Ελλάδα, στην μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα της ομοιοπαθητικής σήμερα, στην διάδοσή της και στην καλή φήμη που έχει σαν επιστήμη λόγω της εξαιρετικής δουλειάς των γιατρών μελών της εταιρείας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμά έχει σχεδιαστεί με μεγάλη σκέψη και υπευθυνότητα. Το βάρος δίνεται τόσο στην εκμάθηση της ομοιοπαθητικής (φαρμακολογία, θεωρία, κλινικά περιστατικά) όσο και στην κατανόηση της ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς. Στόχος της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι η βελτίωση του επιπέδου υγείας του ασθενούς και όχι η συμπτωματική αντιμετώπιση που εφαρμόζει η συμβατική ιατρική. Αυτή η αλλαγή στην νοοτροπία ενώ θα έλεγε κανείς ότι θα είναι δύσκολη, εν τούτοις γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό γιατί η σημερινή πραγματικότητα στον χώρο της υγείας έχει ήδη κουράσει και απογοητεύσει πολλούς συναδέλφους.

Η ανάγκη για απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ομοιοπαθητικής έχει επίσης ληφθεί υπόψιν, ιδιαίτερα στην αρχή που σε αρκετούς συναδέλφους υπάρχει καχυποψία και έρχονται διερευνητικά στα μαθήματά χωρίς να έχουν ιδέα από ομοιοπαθητική. Έτσι η παρουσίαση της θέσης της ομοιοπαθητικής παγκοσμίως σήμερα, της ιστορίας και της φιλοσοφίας της συγχρόνως με την πορεία της εξέλιξης των ιδεών, γίνεται απαραίτητη. Επίσης η παρουσίαση θεραπευμένων κλινικών περιπτώσεων σχεδόν σε όλα μας τα μαθήματα έχει προβλεφθεί και είναι και μια μεγάλη ευκαιρία στους γιατρούς της εταιρείας μας να μοιραστούν λίγη από την σπουδαία αλλά μοναχική δουλειά των ιατρείων τους.

Η μεγάλη ύλη της ομοιοπαθητικής φαρμακολογίας, η ανεξάντλητη Materia Medica, καλύπτεται με την λεπτομερή παρουσίαση περίπου εκατό φαρμάκων στα δύο έτη των γιατρών αλλά και πολλών άλλων μικρότερων μέσα από τις διαφορικές διαγνώσεις που θα διδάξουμε για διάφορες οξείες κλινικές καταστάσεις όπως κακώσεις, κρυολογήματα, ισχιαλγίες κλπ. Τα μαθήματα διεξάγονται σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα, σε χώρο που διαθέτει όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, με προβολή slides, video, χρήση πίνακα, μικροφωνικής εγκατάστασης, ανάλογα με την επιλογή που κάνει ο εκάστοτε διδάσκων.

ομοιοπαθητική εκπαίδευση

Οι διδάσκοντες μας είναι το μεγάλο ατού του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, καθώς η εταιρία μας διαθέτει τους πιο έμπειρους ομοιοπαθητικούς γιατρούς στην Ελλάδα και τους σπουδαίους δασκάλους, οι οποίοι καταθέτουν πείρα δεκαετιών στο ακροατήριο των σπουδαστών μας.

Η προσφορά των πολλών και πολύ έμπειρων γιατρών και φαρμακοποιών, εκτός από τον απαραίτητο πλουραλισμό, δημιουργεί μια ευχάριστη εναλλαγή εντυπώσεων και βοηθάει στην διατήρηση της προσοχής στα αναγκαστικώς πολύωρα - με διαλλείματα φυσικά - μαθηματα. Η ενότητα διατηρείται με την μόνιμη παρουσία των διοργανωτών γιατρών σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθηματα ομοιοπαθητικης, ενώ φυσικά δίνεται η δυνατότητα συζήτησης και ερωτήσεων επί της διδακτέας ύλης.

Τα μαθήματα για πτυχιούχους και φοιτητές γίνονται Σάββατο και Κυριακή 10 πμ - 3 μμ και στις εξής ημερομηνίες:
Α' έτος - Αθήνα

18-19/10/08
15-16/11/08
6-7/12/08
17-18/1/09
14-15/2/09
14-15/3/09
11-12/4/09
9-10/5/09
13-14/6/09

Β' έτος - Αθήνα

25-26/10/08
22-23/11/08 *
13-14/12/08
24-25/1/09
21-22/2/09 *
28-29/3/09
25-26/4/09
23-24/5/09 *
20-21/6/09

* = διημερίδα

Θεσσαλονίκη

1/11/08
15-16/11/08
29-30/11/08
13-14/12/08
10-11/1/09
31-1/2/09
14-15/2/09
14-15/3/09
11-12/4/09
9-10/5/09
6-7/6/09

Ο συνολικός αριθμός ωρών μαθημάτων ετησίως είναι 90 ώρες. Η τιμή των οκτακοσίων ευρώ για την Αθήνα και χιλίων για την Θεσσαλονίκη είναι πολύ λογική και προσιτή σε σύγκριση με την τιμή σεμιναρίων πολλών άλλων εναλλακτικών ή μη θεραπειών. Τονίζουμε ότι τα χρήματα προορίζονται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας που αέναα προσφέρει τις υπηρεσίες της στον χώρο της ομοιοπαθητικής και πρέπει να συνεχίσει σε αυτό της το έργο. Ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι διοργανωτές αμείβονται, αλλά εθελοντικά και με ευχαρίστηση προσφέρουν τον κόπο και κυρίως το χρόνο τους. Υπάρχει καλή γραμματειακή υποστήριξη και το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί ακόμα και σε τέσσερις δόσεις στη διάρκεια του έτους.

Παρά τον αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλες νεόκοπες εταιρείες με δωρεάν μαθήματα ομοιοπαθητικής, μικτές με μη-γιατρούς εταιρείες και εταιρείες χωρίς ξεκάθαρες θέσεις για την ομοιοπαθητική πρακτική, η Ε.Ε.Ο.Ι. είναι πάντα η πρωτοπόρα ιατρική εταιρεία σε όλους τομείς που αφορούν τη διάδοση και την κατοχύρωση της ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα και ο βασικός εκπρόσωπος της ελληνικής ομοιοπαθητικής πραγματικότητας στο εξωτερικό. Αναφέρουμε ξανά - γιατί από κάποιους δημιουργείται ηθελημένα σύγχυση - ότι η Ε.Ε.Ο.Ι. είναι ενεργό μέλος της Ε.C.H. για πάνω από 30 χρόνια και ακόμα περισσότερα στην Liga Medicorum Homeopathica Internationalis. Στην Ελλάδα, μέλη της ΕΕΟΙ είναι εκλεγμένα στο Δ. Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Τι προσφέρει η ομοιοπαθητική εκπαίδευση της Ε.Ε.Ο.Ι. στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ

 • Υψηλής ποιότητας ομοιοπαθητική εκπαίδευση (100+ φάρμακα, θεωρία, διαφοροδιάγνωση, κλινικά περιστατικά)
 • Πολιτισμένη ατμόσφαιρα, συζήτηση, ερωτήσεις και επίλυση αποριών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων
 • Συλλογική προσπάθεια, από έμπειρους και καταξιωμένους ομοιοπαθητικούς γιατρούς με διάφορες ειδικότητες
 • Συνεχιζόμενη διά βίου ομοιοπαθητική εκπαίδευση
 • Συμμετοχή σε συνέδρια, διημερίδες, ενημέρωση από περιοδικά
 • Επαγγελματική, επιστημονική και ηθική στήριξη από την ΕΕΟΙ (στήριξη στη συνταγογραφήση, προβολή μέσω έντυπων και ηλεκτρονικών καταλόγων της ΕΕΟΙ) μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.
 • Τι προσφέρει η εκπαίδευση της Ε.Ε.Ο.Ι στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ

  Επί της ουσίας της εκπαίδευσης στην ομοιοπαθητική, εν συντομία:

  Θεωρία και πρακτική εξάσκηση στην κλασική ομοιοπαθητική. Αναλυτική παρουσίαση όλων των βασικών φαρμάκων της material medica, δ.δ. οξέων καταστάσεων. Λήψη ιστορικού καταγραφή και τρόποι συνταγογράφησης. Λήψη follow-up και δεύτερη συνταγογράφηση. Εκτίμηση της πορείας του ασθενή. Ρόλος και αντιμετώπιση οξέων ασθενειών. Εκτίμηση του επιπέδου υγείας του ασθενή και ανάλογη επιλογή δυναμοποίησης. Χρήση του Repertory και αναλυτική διδασκαλία του ανά κεφάλαιο. Παρουσίαση και εξοικείωση με το πρόγραμμα computer RADAR.

  Η εκπαίδευση μας στην θεωρία και τη πράξη της κλασικής ομοιοπαθητικής γίνεται σύμφωνα με τον τρόπο που μας την παρέδωσαν οι πρώτοι μεγάλοι δάσκαλοι και πατέρες της όπως ο Χάνεμαν και ο Κεντ και σύμφωνα με τον τρόπο που την εμπέδωσε και εμπλούτισε ο Γ. Βυθούλκας.

  ομοιοπαθητική εκπαίδευση

  Η δια βίου επένδυση στην εταιρία :

  Μετά το πέρας της εκπαίδευσης και μετά από επιτυχία στις εξετάσεις, οι γιατροί γίνονται τακτικά μέλη της Ε.Ε.Ο.Ι. και απολαμβάνουν σειρά προνομίων: Δωρεάν και ελεύθερη παρακολούθηση όλων των εκπαιδευτικών σεμιναρίων μας για αρχάριους και προχωρημένους. Παροχή υποστήριξης με ομάδες συνταγογράφησης η συνεργασία με έμπειρους γιατρούς για όσο χρόνο χρειαστεί. Ενημέρωση και συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια επιστημονικά και πλήρες δικαίωμα λόγου, ψήφου και εκπροσώπησης στις συνελεύσεις, όργανα και στους αγώνες της εταιρίας μας για την κατοχύρωση της ομοιοπαθητικής. Εγγραφή στη λίστα των τακτικών μελών μας, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο στο κύρος του γιατρού και την επαγγελματική του εμβέλεια.

  Η ομοιοπαθητική είναι μια δύσκολη και ανεξάντλητη επιστήμη και δεν θα ήταν δυνατό μόνο δύο χρόνια εκπαίδευσης όσο πλήρη και εντατικά και αν είναι, να καλύψουν το σύνολο της γνώσης που χρειάζεται ένας γιατρός μαχόμενος , για αυτό και η προσφορά της συνεχιζόμενης δια βίου εκπαίδευσης είναι πολύτιμη.

  Τι προσφέρει η εκπαίδευση της Ε.Ε.Ο.Ι στους ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

  Οι φαρμακοποιοί σπουδαστές μας θα παρακολουθήσουν ένα χρόνο μαθήματα ομοιοπαθητικής μαζί με τους γιατρούς . Ο χρόνος αυτός κρίνεται αναγκαίος για να εμπεδώσουν τον ομοιοπαθητικό και ολιστικό τρόπο προσέγγισης του ασθενή , την σημασία της εκτίμησης του επιπέδου υγείας του, την εξέλιξη της αρρώστιας ή της θεραπείας του βάση των νόμων της ομοιοπαθητικής , τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης αλλοπαθητικών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

  Εμφαση δίνεται επίσης σε ειδικά θέματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς. Εμπειροι ομοιοπαθητικοί φαρμακοποιοί καλύπτουν διδακτικές ενότητες όπως η προέλευση και παρασκευή ομοιοπαθητικών φαρμάκων, κλίμακες αραιώσεων και δυναμοποίηση, νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ομοιοπαθητική συνταγογραφία, οδηγίες λήψης, μορφές ομοιοπαθητικών φαρμάκων, χειρισμός ασθενούς υπό ομοιοπαθητική θεραπεία, ουσίες που αντενδείκνυνται στην ομοιοπαθητική θεραπεία, κλπ.

  Επίσης προβλέπεται ένα απογευματινό φροντιστήριο για να συζητήσουμε τις ιδιαίτερες απορίες και ό,τι χρειάζεται να ξέρουν στην συνδιαλλαγή τους οι φαρμακοποιοί με το κοινό. Δεν παραβλέπουμε ότι οι φαρμακοποιοί είναι πολύτιμοι συνεργάτες μας, όχι μόνο για την σωστή παρασκευή και διατήρηση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, αλλά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, για αυτό και πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι.

  Στο τέλος του διδακτικού έτους θα δώσουν εξετάσεις στα διδαχθέντα θέματα που τους αφορούν, και θα τους δοθεί το ειδικό πτυχίο για φαρμακοποιούς της Ε.Ε.Ο.Ι με το ιδιαίτερο στην ομοιοπαθητική κοινότητα κύρος, και φυσικά θα συμπεριληφθούν στους έντυπους και ηλεκτρονικούς καταλόγους με τα ομοιοπαθητικά φαρμακεία.

  Η Ε.Ε.Ο.Ι. έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών ( Ε.Ε.Ο.Φ.) η οποία θα φροντίσει εκτός από τα θεωρητικά εξειδικευμένα για φαρμακοποιούς αλλά και για όλους ενδιαφέροντα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν οι σπουδαστές μας ,να δείξει στην πράξη όλα τα στάδια παρασκευής του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Αυτό θα γίνει με επίσκεψη στα εργαστήρια πολλών φαρμακοποιών- παρασκευαστών , που θα καθορισθεί κάποια ημερομηνία διαφορετική από αυτές των μαθημάτων.

  Τι προσφέρει η εκπαίδευση της Ε.Ε.Ο.Ι σε ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ και ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ

  Οι οδοντίατροι μπορούν να παρακολουθήσουν είτε το πλήρες διετές πρόγραμμα των ιατρών ,είτε ένα μόνο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση και κατόπιν εξετάσεων θα τους δοθεί το ειδικό πτυχίο των σεμιναρίων της Ε.Ε.Ο.Ι μονοετούς ή διετούς φοίτησης.

  Η Ε.Ε.Ο.Ι συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Κλασσικής Οδοντιατρικής Ομοιοπαθητικής (Ε.Ε.Κ.Ο.Ο.) και στο βασικό εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα αλλά και σε άλλες επιστημονικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις και μαζί μπορούν να προσφέρουν εκτός των ειδικών μαθημάτων, βοήθεια και υποστήριξη στους σπουδαστές και αποφοίτους οδοντιάτρους της ΕΕΟΙ.

  Οι κτηνίατροι θα πρέπει να παρακολουθήσουν το πλήρες διετές πρόγραμμα των ιατρών και μπορούν να έχουν ειδικά μαθήματα και πρακτική εξάσκηση από έμπειρους ομοιοπαθητικούς κτηνιάτρους ,που συνεργάζονται με την εταιρία μας .Στο τέλος των σπουδών θα δώσουν εξετάσεις και θα πάρουν το ειδικό δίπλωμα της Ε.Ε.Ο.Ι.

  Πάγια θέση της ΕΕΟΙ είναι πως η ομοιοπαθητική είναι ιατρική πράξη και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από γιατρούς, εφόσον έχουν εκπαιδευτεί για αυτό.

  Για τους ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ, ΜΑΙΕΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ,ΦΑΡΜΑΚΟΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ και ασκούντες ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

  Θέση της Ε.Ε.Ο.Ι. είναι πως όλοι οι επιστήμονες του χώρου της περίθαλψης χρειάζονται μια σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση για τις δυνατότητες και τις δυσκολίες της ομοιοπαθητικής, έτσι ώστε και αυτοί να μπορούν όπως και οι φαρμακοποιοί να συμβουλέψουν και να κατευθύνουν σωστά τους ασθενείς συνανθρώπους μας ή να επηρεάσουν και αυτοί με τον τρόπο τους την πολιτική της υγείας. Ετσι λοιπόν για αυτούς που εργάζονται υποστηρικτικά και υπεύθυνα στον χώρο της υγείας, η Ε.Ε.Ο.Ι. για πρώτη φορά φέτος και μετά από τριάντα χρόνια παροχής υψηλού επιπέδου εκπαίδευση αυστηρά μόνο σε γιατρούς , παρέχει εκπαίδευση στην ομοιοπαθητική.

  Η ενημέρωση των επιστημόνων της υγείας θα γινει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Ομοιοπαθητικής. Ο Σ.Φ.Ο.Ι. ιδρύθηκε το 1995 και πλαισιώθηκε από άτομα που έχουν ευεργετηθεί τα ιδια από την ομοιοπαθητική θεραπεία και αισθάνονται την υποχρέωση να την υποστηρίξουν και να την διαδώσουν σε όσο γινεται περισσότερο κόσμο.

  Στους συναδέλφους των σχολών αυτών θα προσφερθούν πέντε μαθήματα εισαγωγής στην ομοιοπαθητική (με συμβολικό κόστος τετρακοσίων ευρώ) στα οποία εκτός από την ενδελεχή ενημέρωσή τους για την ομοιοπαθητική θεωρία και πρακτική, φιλοδοξούμε να καταδείξουμε και την αναγκαιότητα της άσκησης της ομοιοπαθητικής μόνο από γιατρούς, μέσω της ανάδειξης της ευθύνης και του επιπέδου γνώσεων που αυτή η άσκηση απαιτεί.

  Ελπίζουμε και ευχόμαστε με τη βοήθεια όλων των μελών της Ε.Ε.Ο.Ι. ,να διεξάγουμε και φέτος με επιτυχία το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.

  Ταυτότητα της Ε.Ε.Ο.Ι. - www.homeopathy.gr

 • Ιδρυθείσα το 1971
 • μέλη της ΕΕΟΙ είναι σχεδόν το σύνολο των έμπειρων ομοιοπαθητικών γιατρών στην Ελλάδα
 • η επιστημονική εταιρεία που συμμετέχει ενεργά στην LIGA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ομοιοπαθητική (ECH) ως πλήρως αναγνωρισμένο μέλος τα τελευταία 25 χρόνια
 • η μόνη εταιρεία που προσφέρει εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 • η μόνη επιστημονική εταιρεία που συμμετέχει στην εκπαίδευση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master) στην Κλασική Ομοιοπαθητική του Πανεπιστημίου Αιγαίου & της Δ.Α.Κ.Ο.
 • σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών (ΕΕΟΦ) και την Ελληνική Εταιρεία Κλασικής Ομοιοπαθητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΚΟΟ)
 • μέλη της ΕΕΟΙ συμμετέχουν ενεργά στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ, ΠΙΣ και ΙΣΘ.
 • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 210-75.13.845 (κα Στρατηγάκη) και 210-72.38.888 (κ. Κορακίτης), καθώς και στη γραμματεία της ΕΕΟΙ (210-82.37.771). Για τα μαθήματα στη Θεσσαλονίκη, για πληροφορίες επικοινωνήστε με την 2310-280698 (ΕΕΟΙ) και στο 2310-272100 (κ Φωτιάδης).

  Επίσης, τα δύο πρώτα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν σε όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν, ώστε να έρθουν σε επαφή με την ομοιοπαθητική και την ΕΕΟΙ.

  Ευγενία Στρατηγάκη
  Ιατρός Πνευμονολόγος
  Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Ο.Ι
  Υπεύθυνη οργάνωσης εκπαίδευσης Ε.Ε.Ο.Ι. Αθήνας
  -