ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Επιστημονικά συμπεράσματα από την ημερίδα "Χαρτογράφηση της Έρευνας στην Ομοιοπαθητική Ιατρική"

Κατηγορίες: Ερευνα
Εικόνα Άρθρου

Επιστημονικά συμπεράσματα από την ημερίδα "Χαρτογράφηση της Έρευνας στην Ομοιοπαθητική Ιατρική"

Επιστημονικά συμπεράσματα από την ημερίδα "Χαρτογράφηση της Έρευνας στην Ομοιοπαθητική Ιατρική"

Συνδιοργάνωση:
  • Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
  • Δ.Α.Κ.Ο.
  • Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

    Ερμούπολη, Σύρος, 16 Ιουλίου 2005

    Αδιαμφισβήτητα, η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία όσον αφορά στην προσέλευση του ακροατηρίου, αλλά κυρίως λόγο της συμμετοχής καταρτισμένων επιστημόνων στον κατάλογο των ομιλητών. Οι διαλέξεις ήταν υψηλού επιπέδου, εμπεριστατωμένες επιστημονικά, με αποτέλεσμα η προσέγγιση των δεδομένων της Έρευνας στην Ομοιοπαθητική Ιατρική να είναι πολύπλευρη αλλά ουσιαστική.

    Οι βασικές τοποθετήσεις των ομιλητών είχαν ως εξής:

    Ο Γ. Βυθουλκας, Διευθυντής της Δ.Α.Κ.Ο., ανέλυσε τη «θεωρία των επιπέδων υγείας του ανθρώπινου οργανισμού», όπως αυτή προκύπτει από την πολυετή του εμπειρία στην ανάλυση περιστατικών και στην Ομοιοπαθητική συνταγογράφηση. Μέσω αυτής, δίδεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στην Ιατρική Επιστήμη, να διαβαθμίσει την υγεία των ασθενών σε μία κλίμακα από υψηλότερη έως χαμηλότερη, να συνδέσει λογικά τα χρόνια και τα οξέα νοσήματα του ιστορικού του κάθε ασθενούς και ως εκ τούτου να προσδιορίσει και την έννοια της ιατρικής παρέμβασης με σκοπό την ίαση και όχι μόνο τη θεραπεία.

    Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου. Αιγαίου Γ.Δαρζέντας, ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους μέσω των οποίων η έρευνα στην Ομοιοπαθητική Ιατρική, μπορεί να αναβαθμιστεί στα πλαίσια της Συστημικής σχεδίασης και προσδιόρισε το ρόλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε αυτό το επιστημονικό εγχείρημα.

    Ο Ιατρός Καρδιολόγος Γ. Χαριτάκης, έκανε μία αναδρομή ιστορικών γεγονότων και δεδομένων της Ιατρικής Επιστήμης, μέσω των οποίων είναι φανερή η πολυπλοκότητα των εννοιών υγείας και νόσου του ανθρώπινου οργανισμού, η εσφαλμένη αντίληψη της μονο-παραγοντικής αιτιολόγησης των νοσημάτων και η δυνατότητα της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής να προσεγγίσει τις έννοιες αυτές ορθότερα με τη συνδρομή της Συστημικής.

    Ο Ιατρός Ακτινολόγος, K.Τσιτινίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και Διευθυντής του Αξ. Τομογράφου 251 Γ.Ν.Α. έκανε μία ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων στους τομείς της βασικής και κλινικής έρευνας που διαθέτει μέχρι σήμερα η Ομοιοπαθητική Ιατρική και που έχουν τύχει διεθνούς αποδοχής μέσω των δημοσιεύσεων σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

    Ο Ιατρός Σ. Κύβελλος, συνέδεσε τη «θεωρία των επιπέδων υγείας» του Γ. Βυθούλκα, με την καθημερινή κλινική πράξη, με παραδείγματα βιντεοσκοπημένων περιστατικών που επιβεβαιώνουν αυτήν και προσδιόρισε τις μεγάλες προοπτικές έρευνας που διαφαίνονται αλλά και απαιτούνται με σκοπό την τεκμηρίωση της θεωριάς αυτής.

    Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Αρώνη, παρουσίασε τα πρόδρομα επιστημονικά συμπεράσματα διδακτορικής διατριβής με θέμα τη εργαστηριακή διερεύνηση του φαινομένου της θεραπευτικής κρίσης σε νοσήματα του δέρματος στην έναρξη της Ομοιοπαθητικής θεραπείας, σύμφωνα με τα οποία μία κινητοποίηση πρωτογενών αμυντικών μηχανισμών, με πληθώρα ουδετερόφιλων κυττάρων, είναι ορατή στο μικροσκόπιο σε βιοψίες δέρματος.

    Η Καθηγήτρια Βιοχημείας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θ. Παπαδοπούλου ανέλυσε τη σχέση των πολύπλοκων βιοχημικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού και της δράσης του Ομοιοπαθητικού φαρμάκου, προσδιορίζοντας και την πλούσια ερευνητική δραστηριότητα που μπορεί να λάβει χώρα, συνδέοντας τους τομείς αυτούς επιστημονικά.

    Ο Λέκτορας Ομοιοπαθητικής Πανεπιστημίου Λίβερπουλ Ιατρός Martien Brands, ανέλυσε τις ερευνητικές δυνατότητες στο τομέα της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, κωδικοποιώντας αυτές σε κατηγορίες όπως κλινικές, οικονομοτεχνικές, ποιότητας ζωής, δημιουργία τράπεζας δεδομένων θεραπευμένων περιστατικών, σύμφωνα με την εμπειρία των Ευρωπαϊκών χωρών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

    Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Παπαδόπουλου, ο οποίος, στα πλαίσια της στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε, προσδιόρισε TIS σχέσεις των διαφορετικών θεραπευτικών συστημάτων, την ανακολουθία της πραγματικής αναγκαιότητας της συνταγογράφησης με την τελική κατανάλωση φαρμάκων και την ανάγκη τεκμηρίωσης κάθε φορά της Θεραπευτικής δράσης της Ομοιοπαθητικής με τα αποδεκτά ερευνητικά εργαλεία της σύγχρονης Ιατρικής. Τα τελικά συμπεράσματα της ημερίδας, της οποίας το επιστημονικό επίπεδο ήταν εφάμιλλο ανάλογων ξένων Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων ήταν:

    Ο τομέας της Έρευνας στην Ομοιοπαθητική Ιατρική έχει ήδη αποδώσει καρπούς με σταθερά επιστημονικά δεδομένα, είναι ωστόσο πλούσιος σε νέες ερευνητικές προτάσεις που προέρχονται όχι μόνο από την Ιατρική επιστήμη αλλά και από άλλες επιστημονικές κατευθύνσεις. Η συστημική θεωρία φαίνεται να προσεγγίζει οριστικότερα τον τομέα της έρευνας στην Ομοιοπαθητική και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε αυτήν διαφαίνεται ζωτικός.

    Η ερευνητική παν-επιστημονική σκέψη στην Ελλάδα μπορεί να κατευθύνει ορθά την έρευνα στην Ομοιοπαθητική Ιατρική, διευρύνοντας παράλληλα τους ορίζοντες της, στα πλαίσια της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και εκμεταλλευόμενη αφενός την μεγάλη εμπειρία στην άσκηση Κλασσικής Ομοιοπαθητικής των Ελλήνων ιατρών, αφετέρου την εμπνευσμένη παρουσία του τιμημένου με το Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ 1996, Γ. Βυθούλκα.




  • -