ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Οδοντιατρικές εργασίες και προφυλακτική χημειοθεραπεία

Κατηγορίες: Οδοντιατρική
Εικόνα Άρθρου

Οδοντιατρικές εργασίες και προφυλακτική χημειοθεραπεία

Η χορήγηση αντιβιοτικών πριν από οδοντιατρικές εργασίες στους περισσότερους ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, αποτελεί πλέον λανθασμένη επιλογή

Στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο περιοδικό "Circulation" συνιστάται η χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας πριν από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις μόνο σε ασθενείς με: τεχνητή βαλβίδα, προηγούμενο ιστορικό ενδοκαρδίτιδας, συγκεκριμένες συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταμόσχευση καρδιάς.

«Αλλάζει η φιλοσοφία των συστάσεων των τελευταίων 50 ετών» δήλωσε ο Walter Wilson (Mayo Clinic) πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας που περιελάμβανε ειδικούς από τπν Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, την Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων και την Παιδιατρική Ακαδημία. Κατέληξαν ότι η μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα (ΜΕ) είναι πολύ πιθανότερη από καθημερινές μας συνήθειες από ό,τι με τις οδοντιατρικές εργασίες, π.χ. ο κίνδυνος ΜΕ που σχετίζεται με το βούρτσισμα των δοντιών (δις ημερησίως) σε ένα χρόνο είναι 154.000 φορές μεγαλύτερος από μία εξαγωγή δοντιού! Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο απόλυτος κίνδυνος από ΜΕ είναι 1 στις 1,1 εκατομμύριο οδοντιατρικές εργασίες για τους ασθενείς με πρόπτωση μιτροειδούς (όπου κατά κόρον συστηνόταν έως τώρα προληπτική αντιβίωση).

«Στην πράξη, η διατήρηση καλής στοματικής υγείας και η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής είναι πιο αποτελεσματικές από την προφυλακτική χημειοθεραπεία» σχολίασε ο Wilson.

Πηγή: Circulation 2007; Advance online publication
-