ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ομοιοπαθητική και επιστήμη

Κατηγορίες: Διάφορα
Εικόνα Άρθρου

Ομοιοπαθητική και επιστήμη

Ομοιοπαθητική και επιστήμη

«Σελίδα μικρή για να χωρέσει τη λύση», (Hardy)

του Κωνσταντίνου Τσιτινίδη, προέδρου ΕΕΟΙ

Θα συνεχίσω σήμερα κάτι που άρχισα στο προηγούμενο τεύχος του Homeonews για το δίλημμα αν είναι επιστήμη η όχι η Ομοιοπαθητική. Ο πρώην υπουργός υγείας, καθηγητής ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε πρόσφατο άρθρο του στην Ελευθεροτυπία, αναφερόμενος στο τελευταίο Πανεπιστημιακό Καρδιολογικό Συνέδριο, μιλάει για προβληματισμό! Και συνεχίζει «Οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς συνήθως άλλαζαν κάθε χρόνο με βάση τις δημοσιευμένες εργασίες, που στηρίζονται σε πολυκεντρικές μελέτες, οι οποίες όμως οικονομικά υποστηρίζονται από φαρμακευτικές εταιρίες, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα και τις μετοχές τους στα διάφορα χρηματιστήρια»! Αυτήν την Επιστήμη ανταγωνιζόμαστε και αυτοί μας κρίνουν ανεπαρκείς επιστημονικά! Βέβαια και στο δικό μας πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο (LMHI) το συμπέρασμα είναι το ίδιο: Προβληματισμός, προβληματισμός, προβληματισμός!

Προσκαλούμε τα μέλη της ΕΕΟΙ στη Γενική Συνέλευση στις 23 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Central, μετά τη λήξη της ημερίδας, περίπου στις 12:00μ.μ.

The concept of a dog does not bark (Spinoza) Τι συμβαίνει με τις καινούργιες θεωρίες; Γιατί είναι τόσο εξωπραγματικές; Γιατί όλοι βιάζονται να δημιουργήσουν μοντέλα πάνω στα οποία λειτουργεί η φύση; Μήπως απλά βλέπουν το πρόσκαιρο της ύπαρξη τους και θέλουν σαν διάττοντες αστέρες να αφήσουν το στίγμα τους; Δεν υπάρχει τίποτα πια που να πιστεύει κανείς και όλοι κυνηγούν το εφήμερο που θα εντυπωσιάσει και πρόσκαιρα θα τους δοξάσει και πιθανά θα τους πλουτίσει. Αυτές οι μεταμοντέρνες αντιλήψεις για την Ομοιοπαθητική είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος για την πλήρη εξαφάνισή της, από τότε που την εμπνεύστηκε ο Hahnemann! Βέβαια, στο ξέφωτο φτάνει κανείς από πολλά δρομάκια. Εκτιμώ αυτόν που παίρνει μια κατακτημένη έκφραση και την φτάνει σε μια νέα “τελειότητα”, εκτιμώ όμως και εκείνον που δοκιμάζει κάτι “φάλτσο” και του βγαίνει ένας νέος ρυθμός. Ίσως τελικά ο πόλεμος του πρωτοποριακού με το κλασικό στην ουσία είναι μια πάλη ερωτική που από το σμίξιμο της όλο και κάτι καλό βγαίνει. Σημασία έχει να υπάρχουν σοβαρότητα, ένστικτο, ταλέντο και προπαντός δουλειά! Μη φοβάστε την οξύτητα του ταλέντου και τον κόπο που απαιτεί κάθε καλό έργο. Αρκεί αυτό να εμπνέεται από πίστη, ιδεολογία και διάρκεια (τα στερνά κρίνουν τα πρώτα).

Χρειάζεται να τονίσουμε την διαφορά μεταξύ εφαρμοσμένης εμπειρικής ομοιοπαθητικής (Hahnemann - Kent - Βυθούλκας) και διαφόρων φαντασιακών που όσο ωραία είναι στην σύλληψή τους, τόσο επικίνδυνα και αποπροσανατολιστικά στην εφαρμογή τους.

Εν συντομία, είναι οι νέες θεωρίες μια συσσώρευση αφαιρέσεων όπου ρευστές, εφήμερες, αλληλοσυγκρουόμενες θεωρίες αναπτύσσονται στη βάση μιας ιατρικής ακροαματικότητας που επενδύεται όπως οι χρηματιστηριακές φούσκες!

ΟμοιοΝέα

Η εταιρεία κινείται επιταχύνοντας τους ρυθμούς της, καθώς η μικρή μας ομάδα διευρύνεται. Παροτρύνω όλους μας να υποστηρίξουν το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής:

  • Το master Κλασσικής Ομοιοπαθητικής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) στην Σύρο συνεχίζεται και αρχίζει και καινούργιο τμήμα! Πρέπει όλοι να στηρίξουμε το μόνο θεσμικό κατοχυρωμένο πτυχίο ομοιοπαθητικής στην χώρα μας!

  • Oι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ε.Ε.Ο.Ι. συνεχίζονται και αυξάνονται. Η καινούργια εκπαιδευτική χρονιά αρχίζει με πολλές προσδοκίες και δυνάμεις (Ε. Στρατηγάκη-Β. Φωτιάδης). Θα υπάρξουν και τρεις ημερίδες εμβόλιμα για όλα τα μέλη μας.

  • Δρομολογείται το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής (2009) με πρόεδρο τον καταξιωμένο, έμπειρο και αγαπητό συνάδελφο Πέτρο Γαρζώνη.

  • Επισκεφτείτε το site της Εταιρείας, www.homeopathy.gr (Α. Βάθης).

  • Πλαισιώστε την με άρθρα (Δ. Παπαμεθοδίου-Σ.Καϊτανίδης Θεσσαλονίκη) νέες ιδέες, προσωπική ενέργεια και επικοινωνία!

    Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα!

    Y.Γ. Το παρόν τεύχος είναι αφιερωμένο στην μνήμη της εκλιπούσης συναδέλφου Χαράς Καρανίκα-Μπατάκη
  • -