ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Editorial - HomeoNews, τεύχος 15

Κατηγορίες: Διάφορα
Εικόνα Άρθρου

Editorial - HomeoNews, τεύχος 15

Editorial - HomeoNews, τεύχος 15

«Τον διάλογο σε μια επιστημονική συνάντηση δεν τον κινητοποιεί η συμφωνία σε όλα, αλλά μια διαφωνία έστω και στα επιμέρους».

Μέσα σε όλη την οικονομική και όχι μόνο κρίση που βιώνουμε, παραμένουμε στις επάλξεις μιας καθαρής και πολλά υποσχόμενης ολιστικής Ιατρικής, που το μέλλον της φαντάζει πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν και το παρόν της. Πέρασαν ακριβώς 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση του "Organon" από τον Hahnemann (ήταν 55 ετών τότε). Έως σήμερα, αυτό το σύγγραμμα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και θαυμαστά ριζοσπαστικό! Ένας άλλος μεγάλος Γερμανός της ίδιας εποχής, ο Γκαίτε, στη "Μορφολογία" του έθεσε τις βάσεις για τα δυναμικά συστήματα στη σύγχρονη Βιολογία: «Το ίδιο πνεύμα διοικεί το ομαλό και το ανώμαλο της φύσης, που εναλλάσσονται διαρκώς». Ποίηση (τέχνη) και Βιολογία (επιστήμη) συμβάδιζαν ανέκαθεν στην εξήγηση της πολυπλοκότητας της φύσης, όταν ασχολούνταν μαζί τους χαρισματικοί άνθρωποι!

Το 15ο Συνέδριο της ΕΕΟΙ πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, με κορυφαία στιγμή τη διάλεξη του Frederik Schroyens για τις επιδημίες. Ο λόγος σήματος προς θόρυβο των ομιλιών και των συζητήσεων, σε σύγκριση με προηγούμενα συνέδρια, αυξήθηκε και συμμετείχαν συνάδελφοι και από άλλες ειδικότητες, άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για καινούργιες ιδέες και καινοτομίες στην Ιατρική. Θα ήθελα να πω εκ μέρους της ΕΕΟΙ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του συνεδρίου κ. Πέτρο Γαρζώνη για το αποτέλεσμα αυτό. Σε προσωπική συνάντησή μου με τον Frederik Schroyens τον ρώτησα προς τα πού πάει το "Synthesis", με όλη αυτή την πλημμύρα από ατελή provings. Μου απάντησε για την τριάδα accuracy-transparency-flexibility που διατρέχει το Synthesis και εγγυάται την αξιοπιστία του. Επίσης, ανέφερε ότι για τα φάρμακα Vanilla και Triticum στην Γερμανία τον χειροκροτούν, ενώ σε άλλες χώρες τον κριτικάρουν. Του αντέτεινα ότι στην αστροφυσική ό,τι μεγαλώνει υπερφυσικά (κόκκινος γίγαντας) εκρήγνυται και γίνεται λευκός νάνος. H απάντησή του ήταν ότι έχουμε να κάνουμε μάλλον με σφυγμούς ενός πάλσαρ που μεγαλώνει και μικραίνει! Κατά τη γνώμη μου, το Repertory, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, πρέπει να δείχνει την αντικειμενική πραγματικότητα (που όμως αποτελεί πάντοτε αντανάκλαση της ανθρώπινης σκέψης). Παρ’ όλα αυτά πρέπει να περιοριστούν τα προβλήματα σε τέτοιες διαστάσεις που να επιτρέπουν τη διαχείρισή τους, αλλιώς χαθήκαμε! Η μη απόλυτη ακρίβεια με την απόλυτη ανακρίβεια είναι πάντα πολύ κοντά, και η σχέση αυτή καιροφυλακτεί για να πλανέψει την επιστήμη μας! O Schroyens στο αεροδρόμιο, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του, με ρώτησε ποιους κύριους στόχους έχουμε θέσει ως ΕΕΟΙ για τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από την εντατικοποίηση όλων των συνεργειών μας (συνεργασία με ΔΑΚΟ, Μεταπτυχιακό Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΙΣΑ, ΠΙΣ, εκπαίδευση, Homeonews, site, ΜΜΕ, εκδοτική δραστηριότητα, εκπροσώπηση σε ECH και LIGA, έρευνα, βιβλιογραφία, συνέδρια εξωτερικού), τρεις στόχοι έχουν κατά τη γνώμη μου προτεραιότητα:
α) Επικοινωνία με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για θέματα Ομοιοπαθητικής.
β) Διαλέξεις για την ενημέρωση του κοινού σε μικρές και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
γ) Διοργάνωση πανευρωπαϊκού συνεδρίου στην Ελλάδα με κύριο θέμα την επιστροφή στην κλασική Ομοιοπαθητική του Hahnemann με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ο αγαπητός και καταξιωμένος συνάδελφος Γ. Παπαφιλίππου θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας).

Τέλος, οφείλω μιαν απάντηση στον Ανδρέα Ζαρκαδούλα (που τον εκτιμώ απεριόριστα και για την ποιητική του κλίση). Υπάρχουν και νεώτεροι και πρεσβύτεροι συνάδελφοι (άξιοι και αξιότεροι εμού) για να συνεχίσουν τον δύσκολο αυτό δρόμο. Στην πορεία έχασα και κέρδισα πολλά (ιδίως στο θέμα των ανθρώπινων σχέσεων). Επιβεβαιώθηκαν τα ρητά που κρατώ από τη στρατιωτική μου εμπειρία: «Ουδέν μονιμότερου του προσωρινού» και «Ουδείς αναντικατάστατος».

Θα είμαι πάντα δίπλα στην ΕΕΟΙ και ελπίζω η συνέχεια να χαρακτηριστεί από μεγαλύτερη ενότητα και σύμπνοια, χωρίς προστριβές προσωπικού χαρακτήρα! Εκ μέρους του νέου επταμελούς Δ.Σ. της ΕΕΟΙ, εύχομαι σε όλους καλή χρονιά και πολλές ομοιοπαθητικές επιτυχίες!

Κώστας Τσιτινίδης, πρόεδρος ΕΕΟΙ
-