ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Πρόλογος του επιμελητή ιατρού - Ομοιοπαθητική: υπόσχεση πραγματικής ίασης

Κατηγορίες: Βιβλία - Περιοδικά
Εικόνα Άρθρου

Ομοιοπαθητική: Υπόσχεση πραγματικής ίασης

Απόσπασμα από το βιβλίο Ομοιοπαθητική: Υπόσχεση πραγματικής ίασης.

Πρόλογος του επιμελητή ιατρού

Έχοντας η ίδια και η οικογένεια της ευεργετηθεί από την ομοιοπαθητική, η Amy Lansky ένιωσε την ανάγκη να συγγράψει αυτό το βιβλίο με σκοπό να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα! Μέσω της ομοιοπαθητικής ιατρικής παρέχεται η δυνατότητα να θεραπευθούν πολλές ασθένειες, ακόμα και αυτές που η συμβατική ιατρική σήμερα θεωρεί δυσεπίλυτες ή ανίατες. Η συγγραφέας περιγράφει τη δική της επαφή με την ομοιοπαθητική ιατρική, η οποία θεράπευσε το παιδί της από τον αυτισμό. Τις αρχικές στιγμές απελπισίας κατά τη διάγνωση του προβλήματος ακολούθησαν συναισθήματα λύτρωσης όταν βρέθηκε το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για το γιο της. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να γνωρίσει την ομοιοπαθητική, η οποία άλλαξε τη ζωή του γιου της, όπως και εκατομμυρίων άλλων ασθενών.

Τα πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής είναι πολλά και ουσιώδη σε σχέση με τη συμβατική ιατρική. Το ευρύ κοινό όμως δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η ομοιοπαθητική, ούτε ποιες είναι οι δυνατότητες της. Πολλοί τη συγχέουν με τη φυτοθεραπεία, άλλοι με φιλοσοφικά συστήματα ή θρησκείες, άλλοι με τρόπο ζωής και ούτω καθεξής. Η συγγραφέας προσδιορίζει τι είναι ομοιοπαθητική. Παρουσιάζει τους βασικούς νόμους της ομοιοπαθητικής θεραπείας, εξηγεί τι είναι υγεία και τι ασθένεια, και περιγράφει τις θεωρίες για το μηχανισμό δράσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Τέλος, αναφέρεται στη μακρά και επιτυχημένη ιστορία της ομοιοπαθητικής, αρχίζοντας από τον ιδιοφυή ιδρυτή της, γερμανό ιατρό Hahnemann. Τα κλινικά αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η κλασική ομοιοπαθητική αμέσως διαλύουν κάθε αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα της. Για τους σκεπτικιστές και τους δύσπιστους, η συγγραφέας παραθέτει πλήθος κλινικών πειραμάτων και μελετών που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση της. Σε μια εποχή όπου γίνεται κατάχρηση φαρμάκων και εμβολίων, με τραγικές συνέπειες για την υγεία, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει τη λύση, θεραπεύοντας με ήπιο, μόνιμο και χωρίς παρενέργειες τρόπο.

Η ομοιοπαθητική είναι ε'να πλήρες ιατρικό θεραπευτικό σύστημα με σαφείς κανόνες και ιδιαιτέρους αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται από καταρτισμένους γιατρούς. Πρόκειται για ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα και η θεραπεία είναι απολύτως εξατομικευμένη. Έχει να επιδείξει θεραπευμένα περιστατικά ενός ευρύτατου φάσματος παθολογίας, αντιμετωπίζοντας από τις πιο απλές ως τις πιο σοβαρές παθήσεις (ψυχοδιανοητικές, σωματικές, καθοός επίσης οξέα περιστατικά και λοιμώξεις). Η θεραπεία που προσφέρει είναι ουσιαστική - δεν καταπιέζει τα συμπτώματα και ο άνθρωπος αισθάνεται υγιής σωματικά, ψυχικά και διανοητικά. Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς, συντονίζοντας και ενδυναμιόνοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα, και ενισχύοντας τις εγγενείς δυνατότητες προς ίαση του κάθε ασθενούς. Εκπληκτικά αποτελέσματα - ανεξαρτήτως παθήσεως - μπορούν να αναμένουν ιδιαίτερα όσοι:

 • έχουν λάβει στη ζωή τους μικρές δόσεις αλλοπαθητικών φαρμάκων (ιδίως αντιβίωσης, κορτιζόνης και ορμονών) ανεξαρτήτου ηλικίας, και
 • έχουν καλό κληρονομικό ιστορικό (γονείς που απεβίωσαν σε μεγάλη ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, σωματικά ή ψυχοδιανοητικά).
 • όπου η διαταραχή έχει ακόμη λειτουργικό, κυρίως, χαρακτήρα και δεν υπάρχουν βαριές παθολογοανατομικές βλάβες, και στα πρώτα στάδια των χρόνιοον ασθενειών.

  Βεβαίως, και όσοι ήδη λαμβάνουν χημικά φάρμακα μπορούν να βρουν λύσεις στην ομοιοπαθητική. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συνδυαστεί και με τη συμβατική ιατρική σε όποιες περιπτοίσεις κρίνεται αναγκαίο. Η ομοιοπαθητική δεν είναι πανάκεια - τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένους γιατρούς που γνωρίζουν τόσο τα όρια της ομοιοπαθητικής όσο και της συμβατικής ιατρικής. Είναι αυτονόητο ότι η ομοιοπαθητική είναι ιατρική πράξη και είναι σημαντικό ο ομοιοπαθητικός να είναι ιατρός ώστε να μπορεί να εκτιμήσει σωστά τις ασθένειες που αντιμετωπίζει, το επίπεδο υγείας του ασθενούς, τις δυνατότητες προς ίαση του κάθε οργανισμού, και να προστατέψει την υγεία των ασθενούν.

  Η συγγραφέας αναφέρεται στις σημαντικές προσωπικότητες του χοίρου της ομοιοπαθητικής, όπως στον ιδρυτή της, γερμανό ιατρό Hahnemann, καθώς και στον έλληνα Γεώργιο Βυθούλκα, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αναγέννηση της ομοιοπαθητικής παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, και ο οποίος βραβεύτηκε για το έργο του και με το Right Livelihood Award (1996). Από το 1966, μαζί με τη βοήθεια ιατρών όπως η αείμνηστη Ειρήνη Μπαχά (νευρολόγος-ψυχίατρος), προσέφερε ίαση σε χιλιάδες ασθενείς. Ο Γεώργιος Βυθούλκας ζει σήμερα στην Αλόνησσο όπου ασκεί εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο για την ομοιοπαθητική. Εκτός από τη σημαντικότατη προσφορά του στην ομοιοπαθητική, έχει προσφέρει σημαντικές ιδέες σχετικά με τα Επίπεδα Υγείας, καθώς και έναν πληρέστερο ορισμό της Υγείας (περιλαμβάνονται στο παράρτημα του βιβλίου και προτρέπουμε όλους τους αναγνώστες να τα διαβάσουν). Η υγεία δεν είναι μια μονοδιάστατη έννοια όπως έχει λανθασμένα επικρατήσει σήμερα, αλλά αφορά το σιόμα (ευεξία και ελευθερία από τον πόνο), την ψυχή (ελευθερία από τα πάθη και το φόβο) και το πνεύμα (ελευθερία από τον εγωισμό, ελεύθερη βούληση).

  Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη κινητοποίηση για την επίσημη αναγνώριση και θεσμοθέτηση της ομοιοπαθητικής από την ελληνική Πολιτεία. Βεβαίως, ήδη η ομοιοπαθητική διδάσκεται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, σε γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και φαρμακοποιούς - παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που παρέχει Μάστερ στην Κλασική Ομοιοπαθητική.

  Η ομοιοπαθητική εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα από μεγάλο αριθμό ιατρών. Ο επίσημος σύλλογος των ελλήνων ομοιοπαθητικών γιατρών είναι η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ο.Ι., www.homeopathy.gr), ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος αμιγώς ιατρικός ελληνικός σύλλογος πλήρως αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομοιοπαθητικής. Η Ε.Ε.Ο.Ι. σήμερα αριθμεί 410 τακτικά μέλη, μόνο ιατρούς διάφορων ειδικοτήτων οι οποίοι είναι και μέλη των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί με τα καθημερινά θεραπευτικά αποτελέσματα που επιτυγχάνουν αποδεικνύουν ότι η ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό θεραπευτικό σύστημα που στηρίζεται σε επιστημονικές βάσεις.

  Αριστοτέλης Βάθης
  Ιατρός Ομοιοπαθητικός - Βιοχημικός
  Μέλος ΔΣ ΕΕΟΙ
  Ιανουάριος 2008


  Διάφορες συσκευές και εργαστηριακά τεστ

  Απόσπασμα από το παράρτημα του βιβλίου Ομοιοπαθητική: Υπόσχεση πραγματικής ίασης:

  Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη μέθοδος διερεύνησης και ταυτοποίησης των ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων ιδιοτήτων («υπογραφής») των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, αλλά ούτε και η δυνατότητα ταυτοποίησης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του ανθρώπινου οργανισμού. Ως εκ τούτου, οι διάφορες μέθοδοι που βασίζονται σε εργαστηριακά τεστ (Vega τεστ, εξετάσεις αίματος κ.λπ.) είτε σε μετρήσεις με βάση το ενεργειακό πεδίο του ανθρώπου, για να χορηγήσουν ομοιοπαθητικά φάρμακα, ανήκουν καθαρά στη σφαίρα του πειραματισμού και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν τη βαθιά και ουσιαστική θεραπεία που προσφέρει η επιστημονική κλασική ομοιοπαθητική.


  Κλασική Ομοιοπαθητική

  Περισσότερα για την Κλασική Ομοιοπαθητική μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Ομοιοπαθητική: «Κλασική» και άλλες μορφές. • -